跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

vincymama 發表於 18-11-21 19:31
我打算5年後,在吉隆坡住

你自己辦理報到手續順利嗎?

男爵府

Grapes 發表於 18-11-21 21:34
你自己辦理報到手續順利嗎?

不太順利,先到銀行開戶口,辦了半天,同日在銀行買保險,要等一天才拿到正式收據,第二日拿了收據去辦 ,要坐車45分鐘才找到辦事處,已經是早上11點,因為不知道要很早去拿籌,去到冇籌,要等下一工作天,我訂了中午的機票,所以唯有早上6點去拿籌,本來是第一個籌,銀行開的戶口信件竟然打錯了我先生的名字,唯有再去銀行改。來回花了90分鐘,改了名字,國籍又出錯,只好打電話叫銀行經理改好送過來,本來要下午才能取回passport, 只好跟officer 講要趕飛機, 12點45分拿到手,飛車到機場已經1325,狂跑去閘口搭1350的機,好驚險才上到機,回想也覺得好彩。

大宅

vincymama 發表於 18-11-21 22:25
不太順利,先到銀行開戶口,辦了半天,同日在銀行買保險,要等一天才拿到正式收據,第二日拿了收據去辦 , ...

真係好險呀!(emoji) 可能要預多一兩天辦理手續。

你有冇試過發email俾MM2H office?佢哋有冇答你呀?

男爵府

Grapes 發表於 18-11-21 22:40
真係好險呀!(emoji) 可能要預多一兩天辦理手續。

你有冇試過發email俾MM2H office?佢哋有冇答你呀?

我預計2-3天就可以辦好,中間有星期六日,前後留6天,以為仲有時間玩下,點知會咁趕。

我有email 過,但要等幾日才覆我,可能佢地效率低,假期又多,唔似香港咁,這方面要適應下。

大宅

vincymama 發表於 18-11-21 22:47
我預計2-3天就可以辦好,中間有星期六日,前後留6天,以為仲有時間玩下,點知會咁趕。

我有email 過,但 ...

我send email 俾佢哋已經兩星期,還未覆我

請問Inland Revenue Board of Malaysia-stamping office 係咪在MM2H Office 附近?

男爵府

Grapes 發表於 18-11-21 23:19

請問Inland Revenue Board of Malaysia-stamping offi ...

試下用另一個email, 我第一次都冇回覆,後來有一個operating officer覆我。

我買stamp地方在市中心,mm2h office 距離半小時車程

大宅

vincymama 發表於 18-11-22 06:43
試下用另一個email, 我第一次都冇回覆,後來有一個operating officer覆我。

我買stamp地方在市中心,mm2h ...

非常感謝您的資料

大宅

不太順利,先到銀行開戶口,辦了半天,同日在銀行買保險,要等一天才拿到正式收據,第二日拿了收據去辦 , ...

請問你們在那裡驗身及買醫療保險;以及在那間銀行辦理定期?謝謝(emoji)(emoji)

男爵府

Grapes 發表於 19-2-5 19:19
請問你們在那裡驗身及買醫療保險;以及在那間銀行辦理定期?謝謝(emoji)(emoji)
...

在KL驗身,大馬滙豐銀行

大宅

vincymama 發表於 19-2-5 21:09

Thanks a lot(emoji)

大宅

vincymama 發表於 19-2-5 21:09

唔好意思,想請教一下你們是否預先在香港HSBC預約做定期?抑或是飛去大馬HSBC直接辦理呢?

男爵府

Grapes 發表於 19-2-12 22:20
唔好意思,想請教一下你們是否預先在香港HSBC預約做定期?抑或是飛去大馬HSBC直接辦理呢?
...

去到做

大宅

vincymama 發表於 19-2-12 22:23
去到做

Many thanks! Sorry for raising so many questions

伯爵府

vincymama 發表於 18-8-1 13:18
我和老公申請第二家園已經批准,在香港已辦良民證,下月準備去吉隆坡辦手續,其中要求要到當地做體檢,大家 ...

去Sungai Wang Plaza揾Dr.Goh. 好好人的。佢係港大讀醫咖。半小時搞掂。我舊年去好似RM 60.

醫保搞掂未?

伯爵府

Grapes 發表於 19-2-12 22:20
...

記得先開通網上理財。我係Bukit Bindang近Holiday Inn附近果間HSBC開戶口,個華裔女職員幾有耐性又醒目。可用廣東話溝通。如果你係香港係Premier acc, 轉錢過馬拉戶口即時到。普通acc就第二日到。

伯爵府

Grapes 發表於 18-11-21 23:19

請問Inland Revenue Board of Malaysia-stamping offi ...

MM2H office係布城,距離Bukit Bindang约半小時車程。佢地每日只派100個籌,你要一早去挑隊,否則未必辦到visa. 當地agent朝早5:00去排了。Good luck!

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-3-17 17:37
去Sungai Wang Plaza揾Dr.Goh. 好好人的。佢係港大讀醫咖。半小時搞掂。我舊年去好似RM 60.

醫保搞掂未? ...

已經搞掂咗,而家揾緊資料,用買樓原因,再去辦取回5萬定期

伯爵府

你係銀行買到保險?你提供到馬拉地址?我舊年就差d搞唔到保險呀!我都係有驚無險。Thanks God 最後都搞掂,最後果日可以安安樂樂慢慢歎完個酒店早餐施施然去機場。

伯爵府

vincymama 發表於 19-3-17 18:16
已經搞掂咗,而家揾緊資料,用買樓原因,再去辦取回5萬定期

噢,我應該係回覆Grapes

By the way, 有得用“藉口”嗎?我估你要比買樓文件佢地睇或出示銀行mortage之類。但你都要keep某個數係HSBC啦如果你開Premier acc。

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-3-17 19:38

噢,我應該係回覆Grapes

這些文件已經有,就是要找certified as true copy的機構,另外要申請當局的批准信

首頁
12345...17

尾頁

跳至