跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

ilovebb2019 發表於 19-3-17 19:38

噢,我應該係回覆Grapes

真係唔該晒。我會在4月初飛去吉隆坡辦手續,希望一切順利啦。

大宅

ilovebb2019 發表於 19-3-17 17:37
去Sungai Wang Plaza揾Dr.Goh. 好好人的。佢係港大讀醫咖。半小時搞掂。我舊年去好似RM 60.

醫保搞掂未? ...

請問邊間醫保最扺?

伯爵府

Grapes 發表於 19-3-24 11:23
請問邊間醫保最扺?

我上次問幾間國際保險公司都話要有馬拉地址至可以買。網友係銀行買到可能因為佢已買樓吧。因為HSBC個職員幫我問咗保險部都係話要馬拉地址。

如果你本身係香港已有Global果種醫保,佢地會接受。但旅遊保唔得。我最後經網友介紹去咗間當地保險公司,半小時搞掂,约二仟頭港元一年。睇年紀同身體狀況。佢話我BMI超標咗d要加15%, 但見我自己去無經agent又rebate 10%. 我務求買到保險搞手續,是是旦旦啦。第日過去長住再諗。

大宅

ilovebb2019 發表於 19-3-24 11:37
我上次問幾間國際保險公司都話要有馬拉地址至可以買。網友係銀行買到可能因為佢已買樓吧。因為HSBC個職員 ...

多謝你的資料。請問你幫襯邊間保險公司呀?

伯爵府

Grapes 發表於 19-3-24 11:52

晏d返屋企比你,食緊飯

大宅

ilovebb2019 發表於 19-3-24 12:22
晏d返屋企比你,食緊飯

麻煩晒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Grapes 發表於 19-3-24 11:23
請問邊間醫保最扺?

試吓問Public bank,佢哋有專做外國人醫保計劃

大宅

MM2H 發表於 19-3-24 12:40
試吓問Public bank,佢哋有專做外國人醫保計劃

好!唔該晒

伯爵府

Grapes 發表於 19-3-24 11:52

剛PM 資料比你因為呢度唔可以開名吧。我上次一早walk in 去(好似上十樓),比MM2H approval letter佢用香港地址就做到,半小時搞掂。你攞佢比你封confirmation去MM2H Office搞visa就得唔洗等policy. 份policy連medical card两個月後至寄到去你香港地址。買最平個plan就ok除非你即時過去住。MM2H只要求一年保險cover住院。

佢K.L個office好易搵,就係Time Square對面。轉個灣就係Sungai Wang Plaza. 所以你住Bukit Bindang就方便。我上次住果間酒店去呢两度都係within walking distance. 行去_Pavillion搭免費shuttle bus 去HSBC, Inland Revenue office 7分鐘,慳好多交通费

大宅

ilovebb2019 發表於 19-3-24 13:49

剛PM 資料比你因為呢度唔可以開名吧。我上次一早walk i ...

A thousand thanks for your useful information! You’re so helpful and kind (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

Grapes 發表於 19-3-24 14:41
A thousand thanks for your useful information! You’re so helpful and kind (emoji)(emoji)(emoji)(em ...

不客氣!希望你順利搞掂唔好好似我咁論盡。記得带住址證明去銀行開戶。如果會收香港銀行短訊搞網上銀行d野,就唔可以停漫遊服務。

伯爵府

回覆樓主:

MM2H office

伯爵府

Grapes 發表於 18-11-21 23:19
我send email 俾佢哋已經兩星期,還未覆我

請問Inland Revenue Board of Malaysia-stamping offi ...

我去呢間Inland Revenu. 如果搭free shuttle 搭purple line, 剛好佢個building就係其中一個站,所以好方便。上3樓搞。Reception個馬拉哥好helpful, 張form係馬拉文我唔識填,佢幫我用英文翻譯。又比張前d既籌我唔洗我等咁耐。記得上到去先去攞籌機取票。然後去counter填form, 等叫number. 我中午去好似lunch hours都無close.

大宅

ilovebb2019 發表於 19-3-24 15:43

我去呢間Inland Revenu. 如果搭free shuttle 搭purple ...

Many thanks again (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Grapes 發表於 19-3-24 16:42
Many thanks again (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Dear ilovebb2019 and vincymama,

With your full information provided, we can manage to open bank account, conduct medical check, arrange stamping and medical insurance within one day. Without your help, it’s really impossible to achieve. May I thank you two once again for your kind help!

伯爵府

Grapes 發表於 19-4-8 18:59
Dear ilovebb2019 and vincymama,

With your full information provided, we can manage to open bank ac ...

叻叻豬,一日搞掂晒 明天一早去MM2H office攞籌嗎?早d到啊!

大宅

ilovebb2019 發表於 19-4-8 21:04
叻叻豬,一日搞掂晒 明天一早去MM2H office攞籌嗎?早d到啊!
...

係呀。明早會玀visa,希望能順利啦。
真係萬分感謝你的資料!

伯爵府

Grapes 發表於 19-4-8 22:18
係呀。明早會玀visa,希望能順利啦。
真係萬分感謝你的資料!

今日順利攞到籌嗎?

大宅

ilovebb2019 發表於 19-4-9 14:13
今日順利攞到籌嗎?

今早七時半到達,攞19號籌。大約十二時半辦妥

那裡有九成申請者都是agent

大宅

Grapes 發表於 19-4-9 14:22
今早七時半到達,攞19號籌。大約十二時半辦妥

那裡有九成申請者都是agent

MM2H office 裡有很多不同國藉的agents, 包括日本、南韓、台灣、英國、印度。

首頁
12345...17

尾頁

跳至