心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

最近幾個月,我自己同屋企人有抝撬,我大哭同阿女講,佢懂得為我分析,仲能夠講出各人性格問題,佢話我倔強有原則唔係壞事,只係難相處,婆婆比較強勢唔認衰因為失敗感重,舅父想改變但力不從心,每個人都有性格上既缺憾,但由於我份人要快,話一就一,所以先接受唔到佢地果套!
所以冇人須要改變原則,只須要改善下對人既態度,表達方式就可以!
聽完覺得阿女有道理!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主

多個人傾下心事都幾好呀:mother:

伯爵府

Aley1204 發表於 18-8-1 15:27
多個人傾下心事都幾好呀:mother:

反而要阿女安慰返我,好多時衝突來自我想佢地好,但佢地覺得我多事,所以我要學識保持距離,可能對大家都好!

子爵府

回覆樓主:

你女好懂事,鄧你安慰

siu05    發表於 18-8-2 22:34

伯爵府

rabbitboyboy 發表於 18-8-1 18:56
你女好懂事,鄧你安慰

我都感恩阿女懂事,懂得客觀分析,我係好容易鑽牛角尖㗎,2X年都係靠老公輔導,依加有多個人輪班,我老公終於冇咁忙啦!

複式洋房

回覆樓主

阿女好叻叻

伯爵府

love.natnat 發表於 18-8-3 23:55
阿女好叻叻

阿女係懂事,但佢有個缺點就係超大意超求其! 成個仔咁, 如果改埋我就安樂哂!

大宅

露比EE 發表於 18-8-1 15:38
反而要阿女安慰返我,好多時衝突來自我想佢地好,但佢地覺得我多事,所以我要學識保持距離,可能對大家都 ...

你同我一樣,半個月前又係娘家咁樣,不過我兒子看在眼內,佢今年也是十七歲,佢會鼓勵我多出去散心,我娘家的事,令我十分困擾,幸得這兒各位JM 鼓勵及安慰,我明白你,你係為佢地好 ,不過我慘d,有d十分鐘意講是非嘅人存在,事情就麻煩了,我心情仍在調節中

大宅

露比EE 發表於 18-8-2 08:42
我都感恩阿女懂事,懂得客觀分析,我係好容易鑽牛角尖㗎,2X年都係靠老公輔導,依加有多個人輪班,我老公 ...

我都係,上次大喊完,我老公也有安慰我,佢很樂觀,我感到一直自己將娘家為重,是放錯焦點

伯爵府

kikiwo 發表於 18-8-4 23:21
你同我一樣,半個月前又係娘家咁樣,不過我兒子看在眼內,佢今年也是十七歲,佢會鼓勵我多出去散心,我娘 ...

有子萬事足

琥珀宮

回覆樓主:

伯爵府

露比EE 發表於 18-8-1 14:08
最近幾個月,我自己同屋企人有抝撬,我大哭同阿女講,佢懂得為我分析,仲能夠講出各人性格問題,佢話我倔強 ...

我媽係一個好講原則既人,做每件事都有佢理由,仲要一定係啱,冇人可以challenge 佢!
我講又講過,寫又寫過,每個人都會曾經做錯,但佢就係要挑返啲舊事出黎講,可能咁先顯得自己完美(其實一個凡人都會有錯,只係佢一直唔知啫),尋晚同佢講其他嘢,又揾啲舊嘢出黎講,我死心啦!
原來我一直想改善大家關係只係我一箱情願,人地明知你唔鍾意都要講就知我對佢有幾重要啦!
所以今朝我同佢講,唔好再勉強再為難大家lu.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好叻女
但都系jm教得好

伯爵府

maymay220hk 發表於 18-9-12 11:06
好叻女
但都系jm教得好

多謝讚賞,佢本人好男仔頭,一啲都唔女仔!

男爵府

最近幾個月,我自己同屋企人有抝撬,我大哭同阿女講,佢懂得為我分析,仲能夠講出各人性格問題,佢話我倔強 ...
好成熟呀!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

恭喜妳!啊女大個女啦!

別墅

自己呀媽難頂真係仲辛苦過有個難頂99
因為99感情唔深厚 頂多係激氣
但自己呀媽相處咗幾十年 感情深種
次次都會好傷心
久而久之 唯有少見啲
但耐冇見 又會心掛掛 心軟又返娘家
返完 又被傷透 自己回家療傷
不停地循環
經常問自己 點解會有個咁嘅呀媽

伯爵府

mite 發表於 18-9-24 02:16
自己呀媽難頂真係仲辛苦過有個難頂99
因為99感情唔深厚 頂多係激氣
但自己呀媽相處咗幾十年 感情深種

我終於醒了,當自己改變以為人地會為自己而變既時候就輸了,唔夾就係唔夾,所以不聞不問say hi say bye去處理,表面上好冷漠,其實只有咁先唔會令大家關係更差,緣分真係好難強求!我決定放手了!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 露比EE 的帖子

首頁

尾頁

跳至