有人話如果人生無咩目標不如搵份政府工做,你同唔同意?

goodbuyer80
|
如題
|

唔同意,私人都有hea 工,政府工都有忙到傻。而且真正政府工唔容易入/做

henry0729
|
其實同唔同意又點 ? 睇唔到 人生無目標 和 政府工 的關聯
yurijm
|

睇到標題,諗返起公開試啲辯論題
呢位樓主特色又係拋條題目就潛水

maymay220hk
|
吾同意
大把外資公司好好做,福利多,工時短
canies
|
理得佢啫,佢可能覺得做政府工人生先至有意義呢?我自己就唔會囉。
Chowying
|
唔同意, 你估政府工話搵就搵到咩
pomanlife
|
goodbuyer80 發表於 18-8-1 14:40
如題

唔係你話入就入到,入到offer 你既位亦未必有你hea
Herobear
|
而家政府工唔易考
大把人要減人工入
大把人係over qualification 入
而且hea唔hea係運
政府工好多時係派
wcpcelia    發表於 18-8-2 14:38
melody228
|
樓主有咩意見?
JD930
|
yurijm 發表於 18-8-1 15:21

又係幾似
AC117
|
Chowying 發表於 18-8-1 17:26
唔同意, 你估政府工話搵就搵到咩

講得啱有排等,位又小,短期約,外判啦!仲係幾十年前
Sumyeema1
|
yurijm 發表於 18-8-1 15:21

bk 都有幾個題目黨。
TMC3012
|
正苦工如果舊制就 , 唔係就算把啦

我都冇目標架, 但工呢家野唔係你想做邊份就有邊份囉
Catcatlove
|
一啲啲位,我識有人日日買餸番公司,搣豆角洗魚先帶番屋企
cbeyond
|
唔同意, 政府工都唔係一定好閒。
低級職位可能好一點, 但人工真係低, 自問頂唔到。
mickeymok410
|
政府工,入到先算啦
jeannietsui
|
咩事?
做政府工唔可以有人生目標?

bemybride
|

我打緊政府工,我覺得幫倒我去實現人生目標。
唔洗ot有足夠的錢用,仲可以捐比動物。
工作性質又唔困難,內容仲幾有趣,開開心心又放工。
不過我個位唔係好低級唔算好得閒,有d同事真係埋位就打機
對於唔係好高智慧又唔太想sell野ge人政府工不錯的
worthy
|
goodbuyer80 發表於 18-8-1 14:40
如題

政府工其實唔易考,但考到就唔易炒
皆因政府內部乜都講程序,要炒人太麻煩,所以管理層只會掉走你。
但要升職亦唔容易,因為同grade嘅人太多,而且又要排seniority。
所以係適合唔太進取嘅人做。