夫婦情感

跳至
DEL  

首頁

尾頁

瑪瑙宮

Solarflare 發表於 18-8-4 08:37
同意。
BB初出世我c6都試過成日乜都睇我唔順眼。
基本上心入面就唔信我識湊。

咁尼方面我 ex 算好了, 佢又唔會批評我点湊要点要点, 佢都係唔識湊的, 反而有時我太緊張, 例如 bb 賴左 dee, 我會大叫, 佢會話: 唔使咁緊張. 但佢就唔會做湊 bb ge 野, 除左餵奶掃風.

侯爵府

Pokemongo 發表於 18-8-1 15:35
同c6拍拖結婚加埋十幾年,一直想要bb,
以為感情夠深厚,經濟穩定,touchwood如果第時有咩事,短期一個人帶 ...

擺出個要仔唔要老婆既姿態,但你老公講明出面搞掂你又ok,女人冇理由接受到喎!

民房

以為感情夠深厚,經濟穩定,touchwood如果第時有咩事,短期一個人帶 ...

我老公都係甘,我地好似同屋主,有時會睇對方唔順眼,佢好忙,我全職媽媽,佢仲話我揍得BB唔好(我女快歲半),生完之後再無以前甘好 ,手都無拖過。但係,我知道佢忙都係為頭家,對BB好等於對我好,我睇得好開,雖然我地唔再恩愛,雙方都係最愛BB,最重要唔好出軌,一心為頭家。BB3歲前,夫妻最易離婚,我地一定要堅持落去,為左BB,我地唔可以散。
婚後生完後夫妻都係好似拍拖時甘好,可能只會係電視劇裡面出現。

男爵府

唔好介意,由生仔,請工人,陪月,開刀,都係你比錢,點解你老公仲可以咁大聲話你唔掂?你一句得埋佢嘛,做男人做到佢咁,唔識感恩,老婆為佢付出咁多野,一d感恩都無,哩d老公,要唔要都擺...既然你有經濟能力,點解仲要委屈自己比佢咁話你呢?
係,BB無老豆係好慘,但BB感受到媽媽開心定唔開心,日日見到你地兩個咁樣,BB會開心咩?咁樣仲衰過係老豆囉~
另一方面,你老公心態,仔又有啦…錢銀方面老婆又搞掂晒,性方面出面又可以搞掂,你係佢心目中,可有可無,亦無存在價值,所以咁唔尊重你。
比d勇氣自己,發一次大脾氣,講出你感受,比次機會佢。希望佢正視自己問題

複式洋房

回覆樓主

佢巴口好衰. 你下次唔好比佢hea你...

生左小朋友都唔可以咁對你架. 我生左小朋友同老公都仲係放對方係第一位. 佢返黎屋企都係搵我錫左我先. 小朋友大大吓會有樣學樣, 好似我仔食野好味嘅會比我食先.

唔理佢有無出去解決都唔可以咁講啦. 下次佢再講你要同佢傾吓. 一啲都唔識尊重老婆!

你仲有bb錫你架

珍珠宮

回覆樓主

「其實我地已經一年多冇sex,摸下係有,c6叫我唔使擔心,佢會喺出面解決喎,係玩下。」

無突如其來嘅180度態度轉變
由兩夫妻無性生活之前問題一直藴釀
一對夫妻一年多無性生活,感情有破裂係必然

答案已經出現
9成男人屋企無飯食,自然會出街食
解決性需要對好多男人嚟講等於肚餓醫肚

佢之前對你嘅關心同遷就,係因為佢出去偷食完對你有內疚,或者純粹睇在肚裡面個bb份上

到bb出世之後,對佢嚟講你任務已完成,大家因湊b問題經常爭拗不停磨蝕感情
依加兩個人為咗bb至生活係同一空間......

大宅

回覆樓主

你話本來感情深厚他之前對你都關心錫你嗎?佢仲咁對你都仲想要你再生,似當你係生仔機器

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

YcY1513 發表於 18-8-2 14:59
我都奇怪點解突然會360度轉變呢?

360度即係冇轉過呀JM

大宅

回覆樓主

好吾比面你,其實BB冇左媽媽仲慘呀!

翡翠宮

回覆樓主:

老老實實,前後都睇吾到佢愛你

別墅

vivibabyvivi 發表於 18-8-7 18:46
360度即係冇轉過呀JM

大宅

老公話唔再愛你,出面自己攪點,唔理講笑定講真,概然你倆以前好恩愛,不防大家坦白講,問清楚咩叫唔再愛,講埋這句你好介意,咩叫出面攪點,講埋你唔可以接受...講清講楚,大家唔使估估下
有了小朋友,除左愛情,還有感情的,關係會有愛轉化成一家人,係會吵吵鬧鬧,要接受大家都有唔完美的地方,常試下在吵鬧中退一步,加點情趣,吵完要攬返錫返,
我也覺得生完的頭幾個月,女人真係要學放下,放下BB, 要跟朋友,親人講多些,要多d自己私人空間,再回到BB及老公身邊時,心情及態度會完全不一樣的,真的,要出去斗斗氣,就算1小時都好,搵人傾訴下

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Pokemongo 發表於 18-8-3 19:53
其實同c6傾我地之間的事係好模稜兩可,問佢對我有咩不滿,佢一係打喊露,一係望住手機答:冇。咁仲愛唔愛我 ...

基本情況相同, 性格相同, 而且也是睇錢好重的人, 所以不可以做FTM.

而分別在於進程比你的慢一點點吧.......

經過這幾年的觀察所得, 所以分析的如下: -
1) 因為你已經生了BB, 他心定了,而你又是肥C9, 不會走佬了, 自然不再需要討好你
2) BB是有他一半的基因, 所以在他來說, BB是他的直屬親人, 而你已經不是了......, 所以你99和你BB, 當然比你重要
3) 經過了生育又年月的洗禮, 你已經不再美麗動人了, 自然色衰愛弛吧.....
4) 自私而又計較男人通常看重自己的付出, 喜歡自吹自擂, 當然你的付出等於零, 又是被他踐踏的對象, 因為你飛唔起了
5) 這種人通常朋友不多, 以自己為標準, 所以他不會覺得自己有問題, 他是一個超正常的人

唔知以上的分析啱唔啱, 但如果啱的話, 你可以做的對策是以下: -
1) 積極咁KEEP FIT自己及打扮好自己, 我生完後三年先知, 用左9個月減左35磅, 又出去做FACIAL做返靚自己
2) 等BB近一到两歲開始, 積極咁拓闊自己生活圈子(女性朋友也可), 等個C6唔好睇死你走唔到.
3) 和娘家保持最好關係做BACKUP

希望可以幫到你.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

樓主恕我無禮貌,其實你c6係咪借種生仔?我覺得佢唔係中意女人的

大宅

回覆樓主:

工人陪月產檢生仔錢都係你俾,已經好唔得啦,個b佢有份,你而家似一個免費生仔機器,佢仲要係老細咁落order,佢傻架?

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章

Pokemongo 發表於 18-8-3 19:56
我有籍住套劇問佢係咪好大壓力,佢話冇,
再問你會唔會好似個男主角咁有產後抑鬱,佢話我癡線
有機會你先生都有產後抑鬱, 其實男人都會有, 但佢地都唔會去正視
更何況你地係ivf, 咁難得有左個bb,係佢心目中係寶
我覺得你可以多少少同佢講你而家感受
佢批評你唔識湊都係佢緊張bb, 同佢解釋返大家都係新手,大家都未做過爸爸媽媽,比機會一齊去學
你覺得佢對你無左愛, 佢都直接答你有
你feel唔到話比佢聽你都需要人愛,唔好去晒bb度
我當時生完都有面對過呢個問題,老公好似360變晒咁
好多野都睇唔過眼,大家日嘈夜嘈,但bb開始大就好好多了

其實男人都會有突然之間做左呀爸既變化(情緒上)
睇得出你老公好鍚bb, 如果大家重相愛, 行離婚呢一步前睇下有無得再溝通溝通
至於係出面解決意思係咩?係咪事實, 等佢settle好佢情緒問題再傾吧

伯爵府

回覆樓主

我見好多jm話你老公。我唔係要幫佢。
但你有冇返健康院同姑娘講你既問題?我唔係話你有問題,但我真係接觸過有case係好類似。之後見社工,姑娘。其實事實根本不是咁。你先至生完個幾月,好大機會有情緒問題。不如下次去醫師時試下同姑娘講

大宅

回覆樓主

多謝jm,bb最近唔舒服所以遲左update..
上星期我主動下有第一次sex,但我一d都唔舒服,心情更加惡劣,因為c6講左d好過份的說話,比話我肥更加過份。我對佢已經死心。我有同佢講我對你死心,佢都唔當一回事,以為我講笑,話將來帶bb去邊度邊度旅行

事實係佢完全冇care我唔開心,我會揾人傾下,真係好需要走出呢d情緒

複式洋房

點解要咁樣作賤自己

珍珠宮

BK Milk勳章

Pokemongo 發表於 18-8-16 11:35
多謝jm,bb最近唔舒服所以遲左update..
上星期我主動下有第一次sex,但我一d都唔舒服,心情更加惡劣,因為c ...

咁你老公都幾可怕,為咗生bb一直戴住面具,bb出世就露出真面目?

首頁

尾頁

跳至