幼稚園暑假一問

HebeTsang
|
請問幼兒園、幼兒中心、幼兒學校呢三類,同幼稚園放暑假嘅長短係咪唔同?上次去幼兒中心交表時,有個家長問老師幾時放暑假,老師話8月24號先放暑假
yin-ting
|

幼兒園全日制好少假,只有十日暑假,加埋星期六日十四日
wcpcelia    發表於 18-8-2 10:58
Mrs周
|
呢類叫長全日,假期都比較少。
我女幼兒學校,暑假放兩星期㗎。

Amy1974
|

。。。
lovececing
|
Amy1974 發表於 18-8-1 18:08
回覆 HebeTsang 的帖子

都未必關事,只係讀得長全日嘅多數都係雙職父母,咁暑假放咁長,佢地點搵back up
zhouzhouBB
|
HebeTsang 發表於 18-8-1 16:16
請問幼兒園、幼兒中心、幼兒學校呢三類,同幼稚園放暑假嘅長短係咪唔同?上次去幼兒中心交表時,有個家長問 ...

唔出奇呀, 有d全日制幼稚園 7月尾放假 8月頭開學啦
heilok
|

唔關事。學費係以年計,只係除開每個月收而已。
tantanmama
|
lovececing 發表於 18-8-1 18:13
都未必關事,只係讀得長全日嘅多數都係雙職父母,咁暑假放咁長,佢地點搵back up
...

呢樣真,有托兒性質的學校放長假真係難為了家長。
wing_wing912
|
lovececing 發表於 18-8-1 18:13
...

升左上小學咪一樣要揾
NoName
|
幼兒院嘅假期係比幼稚園嘅少好多
hellohellojenny
|
我果間下星期一返學了
ckfamily
|
wing_wing912 發表於 18-8-1 20:16
升左上小學咪一樣要揾

到左小一,有好多中心都會有託管課程,小朋友可以報讀
lovececing
|
wing_wing912 發表於 18-8-1 20:16
升左上小學咪一樣要揾

又或者咁講,其實幾時都要搵backup嫁喇,但暑假放少d,真係會令雙職父母冇咁苦惱
wcpcelia    發表於 18-8-2 10:59
namnamnamlolo
|
我仔只有2星期暑假
仲要分開放
方便雙職家長
yl88
|

我小朋友間半日製幼稚園放得長過小學
cyyiu
|
hellohellojenny 發表於 18-8-1 20:24
我果間下星期一返學了

我囡都係,下星期一返學,但返去玩!