想帶6歲女去驗眼同檢查牙齒,請問有介紹嘛?

natabibi
|
如題,阿女比較細膽
natabibi
|
up
jollyma
|
健康院每年有檢查,學校有牙科保健,成班一齊去唔會驚
sangria
|
驗眼 polyvision
natabibi
|
jollyma 發表於 18-8-2 13:29
健康院每年有檢查,學校有牙科保健,成班一齊去唔會驚

請問牙科保健係幾年級開始?阿女9月上小一
coffeentea
|
小學一年級開始會有牙科保健同埋身體檢查(有驗眼)
Poyau
|
驗眼可考慮理工眼科視光學診所

https://www.polyu.edu.hk/so/patients.php?lang=tc&pageid=286&dispmode=1
natabibi
|
coffeentea 發表於 18-8-2 15:54
小學一年級開始會有牙科保健同埋身體檢查(有驗眼)

謝謝回覆
hellohellojenny
|
natabibi 發表於 18-8-2 15:50

小一有牙科保健同學童保健。
牙科保健係上課時間學校成車人去檢查牙齒。
學童保健係家長帶去健康院,其中一part係驗眼,不過我覺得好求其,只係用手遮住一隻眼再讀前面驗眼表的數字/英文字。

你女4歲有無返健康驗眼?之後有無再每年出去驗眼?如果你留意到佢平日睇野瞇眼或者你有懷疑,就直接出去驗眼,不用等學童保健。

我小朋友去過polyvision,依家就在另一家視力中心定期驗眼。

natabibi
|
hellohellojenny 發表於 18-8-2 16:47
小一有牙科保健同學童保健。
牙科保健係上課時間學校成車人去檢查牙齒。
學童保健係家長帶去健康院,其中 ...

佢眼仔都應該ok,咁請問你依家去邊度驗,係咪一年一次?
hellohellojenny
|
natabibi 發表於 18-8-2 17:27
佢眼仔都應該ok,咁請問你依家去邊度驗,係咪一年一次?

我女4歲在健康院驗眼有近視,之後每隔半年去polyvision 驗眼,依家升小二在另一家視力中心配戴ok鏡。
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-2 16:25
驗眼可考慮理工眼科視光學診所

https://www.polyu.edu.hk/so/patients.php?lang=tc&pageid=286&dispmode=1 ...

Poyau
|
JD930 發表於 18-8-2 18:18

理工眼科好 不過要等
cattz288
|
natabibi 發表於 18-8-2 15:50

一年級開始! 會洗埋牙! 所以要join!
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-2 21:03
理工眼科好 不過要等