馬己仙國際(亞州)有限公司的騙人伎倆及電話騙案

m20310
|
馬己仙國際(亞州)有限公司的騙人伎倆及電話騙案,有無人係受害者?一年前,呢間公司嘅胡小姐致電給我,在電話裡向我推銷網上英語真人對話課程,我用萬元買下兩年的課程。但到了一年後的今天,呢間公司嘅另一位同事林生,竟然說因為胡小姐已經離職,所以當初嘅合約內容無法確認,要再一次繳費,第二年的服務才會生效。在討論嘅過程,那位林生的態度極為囂張,他更拒絕向我提供公司卡片確認身份(經whatsapp),拒絕聯絡上司,拒絕提供上司姓名,到最後什至cut線。唔洗念,呢個絕對係一個騙局,公司的公司電話及直線電話及林生的手提電話號碼,在辦工時間依然無人接聽。我好相信,呢間公司的銷售手法絕對大有問題。當初sell我嘅胡小姐,根本依然在職,因為邊有可能咁巧合,我分期繳交萬元,正正上個月就係最後一期銀行戶口自動轉帳,今個月就發生呢個問題,好明顯係騙人技倆。我在網上做research,先發現呢間公司原來有前科,快啲執笠,唔好再累人。大家請將這文章,努力分享出去,多啲人知,少啲人受騙。
bks2014
|
m20310 發表於 18-8-1 20:08
馬己仙國際(亞州)有限公司的騙人伎倆及電話騙案,有無人係受害者?一年前,呢間公司嘅胡小姐致電給我,在電 ...

請問你手中當初的合約是口頭有錄音 口頭冇錄音或是書面有雙方簽名的呢?
mandy952
|
m20310 發表於 18-8-1 20:08
馬己仙國際(亞州)有限公司的騙人伎倆及電話騙案,有無人係受害者?一年前,呢間公司嘅胡小姐致電給我,在電 ...

其實而家有app可以錄音保障自己,不過都多謝樓主提醒大家
m20310
|
我依家無證據指證呢間公司及果位胡小姐,只可以係到呼籲各位。第一:簽約要有中英文合約對照
第二:留有錄音保障自己
第三:要留底WhatsApp記錄

mandy952
|
m20310 發表於 18-8-1 21:10
我依家無證據指證呢間公司及果位胡小姐,只可以係到呼籲各位。第一:簽約要有中英文合約對照
第二:留有錄音 ...

事後佢冇send返合約比你?
JD930
|
m20310 發表於 18-8-1 21:10
第二:留有錄音 ...

多謝提醒
Poyau
|
謝謝提醒