第一次派公屋東涌新樓vs沙田一線小一 點簡?

Hopee
|
排左6年幾 冇諗過幾時上得樓
依家終於有屋 但吾想放棄小學 仲有細妹跟尾
妹係沙田讀緊幼稚園 學校老師都好好
黎緊9月一個半日k2一個全日小一
如果搬去東涌唯有兩個都轉校 
早排呀哥派小學緊張左半年 好幸運地入到一線小學
雖然沙田租金貴 唉但做人都冇可能得一想二 安樂窩真係好重要
但要取捨都係想簡學校 雖然話讀咩學校都一樣最緊張身教 但都想仔女前途好

如果係大家會點簡?會吾會覺得我好白痴
綠荳媽媽
|
要屋,慳返d$黎學野
馬騮狗
|
Hopee 發表於 18-8-1 21:18
妹係沙田讀緊幼稚園 學校老師都好 ...

沙田好d,band1中學多
canies
|
梗係沙田一線小學啦你仲要有兩個,
派屋第一次唔要仲有第二第三次機會㗎嘛。
東涌都唔知有乜嘢小學。
leavemealone
|
真係兩難……要屋,如果唔要又唔知下次派邊
mandy952
|

等第二次,最好等阿女都升埋小學,等大圍舊公屋都好過去東涌
Ytfc
|
仲要兩個小朋友,一定揀小學
魔怪媽媽
|

今次派東涌新樓, 唔要下次都唔知派邊道同派咩樓喎
頓頓豬
|
揀屋好啲
至愛朱古力
|
仲有兩次派屋機會,仲要東涌咁遠,我唔會要,宜家梗係要沙田校網,可能下次比水泉澳你呢,再等下次先再決定吧。
sugarcheung
|
我一定選學校!重要兩個
1998Ruby1998
|
沙田,到時候升中你就知沙田真好。東涌班中學....

幾多人為抽到靚小學,屈住板間房/細樓。

除非你第二年插班入葵青津校。
Jordan_2006
|
選學校啦,有車船津貼可以申請。

東涌太多新移民又無乜一線中小學!
kayen
|

選小學(地區一線小學好難得,沙田区有14間b1中學)、博吓派唔派到石門,拒绝的話寫明希望不要再派東涌,荃灣都好,去沙田都係半小時
maymay220hk
|
我住過東涌真系麻麻,學校,交通,又多南亞裔人複習社區
卑着系我揀學校,再等第二次屋
aiko比比
|
東涌搭車好貴出去好貴,去邊都唔方便,又多新移民,冬天又凍過人,個邊近海好大風,比沙田仲要凍結
木土土
|

公屋有新樓當然要啦,今次唔要,下兩次都未必派沙田啦。不如襯而家早d轉校。

讀沙田小學,都有好多係band 3 學生上不到好中學。
meimeitse
|
咁嘅情況揀小學,咁難得入到一線,仲要沙田校網,呢個已經冇得輸啦!東涌我有朋友住緊,真係幾雜吓,石門嗰邊好似有新樓起緊,都有機會派架!而且仲有兩次機會
hkitty09
|
我會選屋, 因為唔知下次會派邊, 尤其而家租金越來越貴。
ddkaka
|
東涌太遠,沙田校網好,再等下次啦