請教窗簾問題

mamimuimui
|

有冇jm對窗簾有研究?我想知點做窗簾先至唔會漏光?係咪一定要做窗簾盒或窗簾頭去遮醜?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Poyau
|
up
爸爸豬
|

關個差的鈎事,要用個鈎在中間,不是在頂。唔知你明不明,今晚回家影俾你睇
mamimuimui
|
爸爸豬 發表於 18-8-2 13:39
關個差的鈎事,要用個鈎在中間,不是在頂。唔知你明不明,今晚回家影俾你睇
...

唔該哂你先,等你
hihi_shirley
|
爸爸豬 發表於 18-8-2 13:39
...

我有呀!

mamimuimui
|
hihi_shirley 發表於 18-8-2 16:35
我有呀!

我隻勾都係咁既樣架喎,但掛出黎都唔夠貼頂 咁係咪條軌既問題?
sinohk33
|
mamimuimui 發表於 18-8-2 16:46
我隻勾都係咁既樣架喎,但掛出黎都唔夠貼頂 咁係咪條軌既問題?
...

加個簾頭,即係頂加多塊布,裝飾用的。
|
mamimuimui 發表於 18-8-2 16:46
...

你d鈎都一樣,中間嗰個鈎位係矮d嘅?
mamimuimui
|
hihi_shirley 發表於 18-8-2 16:55

係呀,但我唔係屋企,影唔到你睇
Yuki_Yeung
|

如果你中間個勾係短d,照理你掛上去,頂布會有一小節遮到上面,但睇相唔似
爸爸豬
|
hihi_shirley 發表於 18-8-2 16:55

你對,叻
爸爸豬
|
我有呀!

淘寶車的窗簾送的叉,係平排,掛出嚟同樓主的效果
|
大家知唔知有冇得淘呢種矮d嘅鈎㗎?或者香港買幾錢呢?因為想換咗舊嗰d……
brindlewin
|
mamimuimui 發表於 18-8-1 21:19
有冇jm對窗簾有研究?我想知點做窗簾先至唔會漏光?係咪一定要做窗簾盒或窗簾頭去遮醜?

...

車工問題。個簾頂省布,冇預做簾頭(多出吋餘就遮住條軌。

不過你㨂紗布,紗布根本透光,所以漏光又有咩所謂?不好看是了。

宜家有售一款短叉,比上圖的短1~2cm,但你個軌的安法,掛上簾後可會翹起,也可能不好拉。
Abbie_mimi
|
我有呀!

如果用呢款鈎,窗簾頂會突高啲,呢款鈎香港好易買,不如你拆開塊窗簾影路軌同鈎望吓
|
仲諗住淘可以平d添……
mamimuimui
|
brindlewin 發表於 18-8-2 17:26

車工問題。個簾頂省布,冇預做簾頭(多出吋餘就遮住條軌。 ...

無錯呀,除左漏光就係唔靚。我搬親屋每次造窗簾都有呢個問題,但又唔知問題係邊,所以就問下有研究既jm(emoji)果然有高手
我淘寶架咋,等我跟你教我既同啲店家講下,睇下佢做唔做到先

唔該晒呀
mamimuimui
|
啱啱見到呢種掛勾,可以升高降低

brindlewin
|
mamimuimui 發表於 18-8-2 23:14
無錯呀,除左漏光就係唔靚。我搬親屋每次造窗簾都有呢個問題,但又唔知問題係邊,所以就問下有研究既jm(em ...

呢個係最簡單的簾頭(橙圈)做法。
若簾布:窗的闊度做到1.5倍,那就可以插足4支叉,而這簾頭做凸多兩分就如含苞待放,是最簡單優雅的款式。

Yuki_Yeung
|
mamimuimui 發表於 18-8-2 23:14
無錯呀,除左漏光就係唔靚。我搬親屋每次造窗簾都有呢個問題,但又唔知問題係邊,所以就問下有研究既jm(em ...

我屋企d窗簾都係淘寶,但又未試過咁喎,通常都會有預少少頂布