親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為要等阿女升中放榜和註冊後(12/7),才可落實訂 7 月底的機票、酒店,所以之前做定哂功課 最後揀坐 SQ,2大2小(10、12歲)都係約 $11000,比想像中便宜

Day 1
中午 1 點左右抵達樟宜機場,但過關的關員辦事效率十分慢,排咗差不多排咗 40分鐘才可過關取行李,攞埋行李約 2 點,即包車往新山。冇塞車,十分暢順,3 點前已抵達 Somerset Medini Iskandar Puteri check in,放低行李即往 Mall of Medini 醫肚。
食飽往 Angry Bird,玩咗 2個鐘左右,去 supermarket 入貨

Somerset Medini Iskandar Puteri 距離 Legoland 十分近,行大約 8~10分鐘,十分方便

別墅

回覆樓主:

Day 2
酒店早餐後,往 Legoland Water Park 玩至 1 點,返酒店梳洗,再往 Mall of Medini 食 lunch。2 點半左右往 Legoland Theme Park 直至 6 點關園。晚餐於 Legoland Hotel 食 buffet

Day 3
早餐於 Mall of Medini 的 KFC,食飽再去 Legoland Hotel 買 Lego 用哂啲馬幣。約12點 check out,坐包車返新加坡的 Village Hotel Bugis。
約 2 點攞房放低行李後,搭 MRT去 Science Center Singapore 已差不多 3 點半,因為上網買的門票包 Onmi-theater ,於 ticket office 即訂 5點場睇北極光,又係玩到 6 點關門
於 J Cube 商場附近有榴槤賣,買咗 1 pack 食,話係黑貓山王,但甜中帶點苦。然後,去 J Cube 食 dinner,跟著返酒店

別墅

回覆樓主:

Day 4
酒店早餐後,坐 Sentoas Express 入島,參觀 S.E.A. World Aquarium 、鄭和船。lunch 後,搭 Express 往 英比奧站參觀 The Merlion Tower ,再上山玩 Skyline Luge & Skyride,玩咗 2 次阿仔話唔夠喉 ,跟著去 M 記食榴槤雪糕。休息一陣,再去 Palawan Beach 的 Port of Lost Wonder 玩水。又係玩到約 6 點,阿女話要睇 3D。再搭 Express 往 Trick Eye Museum,並即時上網買門票,晚餐於 馬來西亞大街

別墅

回覆樓主:

Day 5
酒店早餐後,搭 MRT 往 Gardens by the Bay,Lunch 係 Satay by the Bay,串燒好正 行到 4 點左右,阿仔阿女要返酒店休息。晚上 7 點有朋友到酒店接我們,帶我們去食地道的蟹米粉,再去相熟的生果檔食正宗貓山王

Cheuk2012    發表於 18-9-11 22:34
wcpcelia    發表於 18-8-2 09:27

別墅

回覆樓主:

Day 6
朋友帶我們去火煱店食 brunch,湯底係骨膠美顏 + 新鮮蕃茄湯底,勁好味!再去食地道的甜品,再去牛車水買手信,晚餐食肉骨茶

Day 6
早餐於酒店,跟住執行李 check out 。約 12點 call Grab 出機場 shopping,買斑蘭蛋糕、五色益力多、Kaya…… 食埋 lunch 搭 3 點幾機返港

Cheuk2012    發表於 18-9-11 22:35

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thanks for sharing

我小朋友都勁中意玩Skyride

別墅

wcpcelia 發表於 18-8-2 09:28
thanks for sharing

我小朋友都勁中意玩Skyride

係呀!真係好好玩

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 kwanbb 的帖子

請問蟹米粉有店名或地址嗎??

別墅

pilotmama 發表於 18-8-2 11:49

請問蟹米粉有店名或地址嗎??

我朋友揸車載我們去, 應該唔近 MRT 或者可以搭 Grab / taxi 去

wcpcelia    發表於 18-8-2 13:38

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Thank you~!!

男爵府

kwanbb 發表於 18-8-1 22:24
Day 4
酒店早餐後,坐 Sentoas Express 入島,參觀 S.E.A. World Aquarium 、鄭和船。lunch 後,搭 Express ...

技術性問題請教,即時上網買飛,用信用卡,通常要會去了個版面收一次性密碼輸入,但換了新加坡數據卡係會收唔到信用卡send去我原本電話號碼的msg,你地有咁情況嗎?

別墅

joeypong 發表於 18-8-6 09:34
技術性問題請教,即時上網買飛,用信用卡,通常要會去了個版面收一次性密碼輸入,但換了新加坡數據卡係會 ...

當時我都係收唔到銀行 send 嚟的 msn,但之前曾用同一張信用咭係 klxxk 買飛,佢地有紀錄會過數,我 check 返有憑証入場就已安心

男爵府

kwanbb 發表於 18-8-1 22:24
Day 4
酒店早餐後,坐 Sentoas Express 入島,參觀 S.E.A. World Aquarium 、鄭和船。lunch 後,搭 Express ...

請問你係咪8/2018去過Port of Lost Wonder 呀?係咪真係仲有得玩?

我一直想去,但上網同旅遊書都話佢執咗,真係好奇怪

別墅

BB_PIGPIG 發表於 18-8-14 03:19
請問你係咪8/2018去過Port of Lost Wonder 呀?係咪真係仲有得玩?

我一直想去,但上網同旅遊書都話佢執 ...

之前有個 JM 復活節去時,冇開吖!可能而家暑假重開,比人玩呀!

大宅

BB_PIGPIG 發表於 18-8-14 03:19

我一直想去,但上網同旅遊書都話佢執 ...

我剛22/7返來,有開。仲有沖身地方!

男爵府

kwanbb 發表於 18-8-14 06:26

之前有個 JM 復活節去時,冇開吖!可能而家暑假重開,比人玩 ...

無呀,我復活節去過都係唔開,我以為執咗

男爵府

iamthequeen 發表於 18-8-14 15:44
我剛22/7返來,有開。仲有沖身地方!

:mother:請問係咪淨係玩下水,唔似水上樂園咁會浸住個身ga?

大人洗唔洗陪小朋友入?
可唔可以形容下佢係點?我想知佢係一個水上樂園咁嘅形式,定係似Singapore zoo 俾小朋友玩水嗰度咁,再決定大人要帶d乜,麻煩曬(emoji)

大宅

BB_PIGPIG 發表於 18-8-14 17:01
:mother:請問係咪淨係玩下水,唔似水上樂園咁會浸住個身ga?

大人洗唔洗陪小朋友入?

係一個小小型小朋友水上小樂園。有隻大嘅海盜船,都有兩三條小水滑梯,幾分鐘又會有一大筒水倒落來嗰d。

一定要大人陪同小朋友入場。入場處都有個職員在門口a/c人數的。

可唔可以形容下佢係點?即其實似一個玩水嘅公園,唔係大型,得呢隻海盜船加周圍的小型玩水。

我覺得佢勁過Singapore zoo 俾小朋友玩水嗰度少少啦但都會全身濕晒咖!大人如玩都係平時游水裝束的了。

有男/女沖身室,有toilet,有間餐廳可望住海盜船,海盜船周圍對出有枱有位可坐的。

男爵府

iamthequeen 發表於 18-8-14 17:38
係一個小小型小朋友水上小樂園。有隻大嘅海盜船,都有兩三條小水滑梯,幾分鐘又會有一大筒水倒落來嗰d。

...

超詳細,明白曬了,唔該曬你,我喺klook搵唔倒入場票,請問係咪一定要去到排隊買ga?多唔多人?

大宅

BB_PIGPIG 發表於 18-8-14 17:57
超詳細,明白曬了,唔該曬你,我喺klook搵唔倒入場票,請問係咪一定要去到排隊買ga?多唔多人?
...

呢個免費咖!唔係太多人到玩唔到的,入場個工作人員就係a/c人數的,我諗都有人流管制數量。

我上網搵過資料,佢以前係收費的(sg10包一位小朋友and無限大人),sg10可以想像唔係大型的。

我就覺得帶定泳衣/用品,就算只玩一兩個鐘,小朋友有得玩水放電,大人又有得濕下水休息下都唔錯的。

係睇下你小朋友幾歲鍾唔鍾意玩水囉,我囡現7歲幾,因好鍾意玩水,有埋滑梯(雖然唔係大型),嗰日玩左四個幾鐘,之後我地順便行埋過去橋嗰邊and最南端影下相。

首頁

尾頁

跳至