網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新手淘寶邊間集運易用呀?同埋支付寶去便利店充值買好啲定信用卡好啲呢?麻煩各位jm^^

珍珠宮

新仔唔識用就最好用官方集運, 我用順豐貴D但冇試過出問題; 我用PPS或信用卡俾錢

公爵府

可兒222 發表於 18-8-2 08:46
新手淘寶邊間集運易用呀?同埋支付寶去便利店充值買好啲定信用卡好啲呢?麻煩各位jm^^
...

我一般唔介紹人用官集,容易出問題,賣家分單,錯單號,補單,你就有排煩~新手我又係介紹新世代,有 app 方便 ,去 Google play 裝完註冊,將佢個地址填落淘寶,設為默認地址~

我係用充值,因為唔想用信用咭~睇你怕唔怕麻煩,充值要去充完先有得用,不過如果有退款,充值比錢係即退即有唔洗等~

都幾重要既溫馨提示~記得裝完支付寶HK app 千祈千祈唔好再重新註冊,用淘寶快速登入~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-2 10:47
我一般唔介紹人用官集,容易出問題,賣家分單,錯單號,補單,你就有排煩~新手我又係介紹新世代,有 app ...

唔該晒您,答得好詳細好有用呀

翡翠宮

回覆樓主:

我都建議直接用私集,限制少,服務各樣靈活好多!

男爵府

我一般唔介紹人用官集,容易出問題,賣家分單,錯單號,補單,你就有排煩~新手我又係介紹新世代,有 app ...

我啱啱上過新世代睇佢教學第三步驟要填入香港地址,咁我要自取點攞貨應該點填呢?同埋係點俾運費㗎?thx

公爵府

可兒222 發表於 18-8-2 11:47

我啱啱上過新世代睇佢教學第三步驟要填入香港地址,咁我要自 ...

如果只係自取,香港地址唔洗詳細,求其就得,寫到街名或邨名就得,我住圍村只係寫村名~

公爵府

我啱啱上過新世代睇佢教學第三步驟要填入香港地址,咁我要自 ...

喺佢淘寶店比錢,集完貨佢有寫要幾錢,例如 20蚊,你拍 20件即係 20蚊,付款,攪掂

記得拍單係用返集運地址,因為入面有你會員號,佢見到拍單地址既會員號,就知係邊個比錢,所以集運地址設默認地址會方便 D ~

【新界區自取 香港集運 APP集運 科技創新 淘寶集運】http://m.tb.cn/h.3W50qqA 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€m8dabYcwMuz€后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)[来自超级会员的分享]

公爵府

自取點攞貨,你齊貨要佢集落黎果陣先揀自取點~

你諗住自取,依家禁 “集運收費”,睇左自取點就唔就腳先,唔就腳就要搵另一間集運~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-2 12:03
自取點攞貨,你齊貨要佢集落黎果陣先揀自取點~

你諗住自取,依家禁 “集運收費”,睇左自取點就唔就腳先 ...

地點啱呀,我就試呢間啦
真係好多謝您,我而家明白晒喇,您真係超好人

公爵府

可兒222 發表於 18-8-2 12:10
地點啱呀,我就試呢間啦
真係好多謝您,我而家明白晒喇,您真係超好人
...

其實淘寶入面有個天貓超市,買法有小小唔同,唔洗用集運佢官方直送香港,一樣有自取點,寄落香港運費可以好平,可以比幾蚊運費 D 貨就到手~

你買完一次淘寶野,大既知道左佢個流程,可以再去睇佢個天貓超市,好多 JM 喺天貓超市買洗衣液,廁紙,零食呢 D 野~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-2 12:26
其實淘寶入面有個天貓超市,買法有小小唔同,唔洗用集運佢官方直送香港,一樣有自取點,寄落香港運費可以 ...

哦,咁呢個咪仲方便

公爵府

可兒222 發表於 18-8-2 20:59
哦,咁呢個咪仲方便

天貓超市運費平,但 D 貨就真係好似超市咁,淘寶店就多野買好多,淘寶店古靈精怪乜都有~

收左第一次貨開心下先 ,依家未實質試過買野,集運,收貨~全個流程都係睇文字去做,硬生生記住 D 步驟好辛苦,如果再去買天貓超市驚會好亂,攪到自己玩得好攰~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-2 22:39
天貓超市運費平,但 D 貨就真係好似超市咁,淘寶店就多野買好多,淘寶店古靈精怪乜都有~

收左第一次貨開 ...

咁又係
另外我啱啱上YouTube 睇支付寶教學,見佢交易果陣要入密碼,咁個密碼我要去邊度set呀?再次麻煩您^^

公爵府

可兒222 發表於 18-8-2 22:48
咁又係
另外我啱啱上YouTube 睇支付寶教學,見佢交易果陣要入密碼,咁個密碼我要去邊度set呀?再 ...

開支付寶HK app,禁最頂 “付款”,我記得如果從未設定過 “支付密碼”,佢就會叫你設定,設定成功佢就會出個 qr code 出黎~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-2 22:59
開支付寶HK app,禁最頂 “付款”,我記得如果從未設定過 “支付密碼”,佢就會叫你設定,設定成功佢就會 ...

明白

子爵府

想請教一下,
好耐未淘過,原本打算用SF集運,但似乎評價係咪好多貨品經SF難以通關?
剛裝左你介紹個集運apps,新世代apps簡介時稱有多個自取點,但入左apps就搵唔到佢咩位置show自取點資料,請問你知唔知佢係咪只做送工商地址或住宅?thanks

子爵府

丫⋯我上新世代web page睇到自取點喇。
但都有另外野想請教,我見佢web page有d消息寫某某順便智能櫃暫停,佢可以揀香港SF收件點?咁即係如果我想SF站收件,我淘寶時就寄去新世代集運(付運費to新世代),之後新世代就將我嘅件寄去SF站(我SF到付)。請問係咪咁樣?thanks so much

公爵府

cameo 發表於 18-8-3 05:11
丫⋯我上新世代web page睇到自取點喇。
但都有另外野想請教,我見佢web page有d消息寫某某順便智能櫃暫停 ...

app 右下 “集運收費”,入面睇到有乜自取點,要幾錢,我冇用過順豐自取點,不過見佢有,但似乎都幾貴要 32蚊 + 8蚊,一般果 D 自取點 只係 10蚊 + 5蚊~

新世代好似冇運費到付,要比左錢先寄貨落香港,計人仔,喺佢淘寶店比錢~

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-3 09:44
app 右下 “集運收費”,入面睇到有乜自取點,要幾錢,我冇用過順豐自取點,不過見佢有,但似乎都幾貴要 3 ...

我其實唔太識計價錢,不過$10+$5 變 $32+8,都真係貴左好多⋯
我想睇tb集運,人地話最簡單,不過我反而睇唔明

首頁

尾頁

跳至