網購天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

cameo 發表於 18-8-3 11:47
我其實唔太識計價錢,不過$10+$5 變 $32+8,都真係貴左好多⋯
我想睇tb集運,人地話最簡單,不過我反而睇 ...

順豐不嬲最貴,除非你屋企附近四方八面都冇自取點,只得順豐自取點咁就冇計,否則一定係用新世代既合作自取點~

新世代我見佢差唔多全部自取點都係 10+5,即係寄 2kg就 15蚊,4kg就 25蚊,6kg就 35蚊~

子爵府

回覆樓主:

我又撘咀先
我用官方集運
都多自取點選
因為合併咗幾間快遞的取貨點
多數系統選4px
暫時無試過乜大問題
二至三日到
存倉可免費十日
試過有疑問,客服都答得快。我都買咗十零廿次,暫時無乜大問題。俾你參考吓

地址我就填屋企地址。但其實集運我多數自取,無乜用過。官集的話,個系統自動佃填集運倉地址。

不過官集聽講限制會多啲。但我買都係衫呀用品都無試過咩唔運得所以唔知

民房

cameo 發表於 18-8-3 04:58
想請教一下,
好耐未淘過,原本打算用SF集運,但似乎評價係咪好多貨品經SF難以通關?
剛裝左你介紹個集運a ...

buyuphk 有片教埋 俾左朋友睇都話好簡單

男爵府

anyuser18 發表於 18-8-3 17:48
我又撘咀先
我用官方集運
都多自取點選

多謝您既回覆,我會好好參考吓

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-2 10:47
我一般唔介紹人用官集,容易出問題,賣家分單,錯單號,補單,你就有排煩~新手我又係介紹新世代,有 app ...

hi~
我終於淘咗第一次喇
我啲貨發咗而家去緊集運,我用新世代,我想問咁係咪要等啲貨去到集運之後我先去app入運單號認領貨物,定而家有運單號已經可以去認領咗先呀?再次麻煩您

公爵府

可兒222 發表於 18-9-24 19:33
hi~
我終於淘咗第一次喇
我啲貨發咗而家去緊集運,我用新世代,我想問咁係咪要等啲貨去到集運之 ...

新世代其實可以唔洗入單號都得,佢簽收左會自動顯示出黎,不過我覺得自己預先入單號會好 D,感覺上冇咁易出錯,件貨冇咁易入左去人地戶口 ~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-9-24 19:54
新世代其實可以唔洗入單號都得,佢簽收左會自動顯示出黎,不過我覺得自己預先入單號會好 D,感覺上冇咁易 ...

明白晒,唔該您,祝您中秋節快樂

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-9-24 19:54
新世代其實可以唔洗入單號都得,佢簽收左會自動顯示出黎,不過我覺得自己預先入單號會好 D,感覺上冇咁易 ...

另外仲有一個問題,我頭先手快快㩒咗確認收貨,其實係咪應該要等收到貨之後先㩒㗎?

禁止訪問

公爵府

可兒222 發表於 18-9-24 22:38
另外仲有一個問題,我頭先手快快㩒咗確認收貨,其實係咪應該要等收到貨之後先㩒㗎?
...

正常係貨到左手先去確認,就算唔主動確認,賣家發貨果日起 10日後都會自動確認~我地拍單果陣雖然比左錢,但係錢係比支付寶 keep 住未比賣家,要確認後先正式比賣家~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-9-24 22:49
正常係貨到左手先去確認,就算唔主動確認,賣家發貨果日起 10日後都會自動確認~我地拍單果陣雖然比左錢, ...

咁我而家早咗俾,會唔會有問題㗎?

公爵府

可兒222 發表於 18-9-24 22:52

如果 D 貨數量啱又冇問題,確認左係冇影響,只係錢已經到左賣家手,如果 D 貨有問題要追究就難好多好多~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-9-24 23:28
如果 D 貨數量啱又冇問題,確認左係冇影響,只係錢已經到左賣家手,如果 D 貨有問題要追究就難好多好多~
...

明白了,咁我下次就等收到貨先確認 ,希望順順利利啦

公爵府

可兒222 發表於 18-9-24 22:52

呢度有 D JM 用集運會儲好多貨先寄落香港,有時等齊貨等得耐,其中有 D 貨都可能會自動確認左,即係佢地貨未到手但係錢已經到左賣家手~我地香港人淘寶係比大陸人要冒多 D 險,不過依家大部份賣家都算做得好好,好小會寄錯貨或寄少左數量~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-9-24 23:42
呢度有 D JM 用集運會儲好多貨先寄落香港,有時等齊貨等得耐,其中有 D 貨都可能會自動確認左,即係佢地貨 ...

哦,原來係咁,咁我都安樂啲
好多謝您話我知,您真係好好人呀

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-9-24 23:42
呢度有 D JM 用集運會儲好多貨先寄落香港,有時等齊貨等得耐,其中有 D 貨都可能會自動確認左,即係佢地貨 ...

hi~
我終於收咗第一次貨喇,好開心呀,多謝您之前耐心既教導

洋房

有無人用過hotbuy? 新手第一次用唔太識

我係淘寶用支付寶hk買完件貨後 係咪仲要另外充值佢個hotdollar俾運費?

咁即係俾2次錢?? 俾完支付寶再俾hotdollar嗎?

sor 我好混亂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

ray04131 發表於 18-10-3 03:10
有無人用過hotbuy? 新手第一次用唔太識

我係淘寶用支付寶hk買完件貨後 係咪仲要另外充值佢個hotdollar俾 ...

Hotbuy有d自取點可以到付

你有問題可以問佢d客服,覆得好快的

公爵府

可兒222 發表於 18-10-3 00:44
hi~
我終於收咗第一次貨喇,好開心呀,多謝您之前耐心既教導

恭喜成功加入淘寶 JM ,但今次既成功,亦都可能係你沉淪既開始

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

官集自提好用,三間都用過無問題,支付寶就去7仔充,掃code比錢,唔使2秒就收到過帳通知

首頁

尾頁

跳至