其實有冇人去日本遇過不愉快事件

KTKTKT5
|

我試過係樓梯唔記得我落佢上定佢上我落, 佢起膝頭一嘢挫落我個小奄位, 不過太多人崇日喇, 我只係講左比一兩個人聽。

唔洗話無情力/唔小心喇, 因為佢係衝力拎高個膝頭挫落嚟, 係勁痛, 痛到定左彎腰, 嗰一兩秒想望返佢 (即使係背影都會望), 都望唔到, 我肯定佢係有心嘅。

因為係好窄嘅樓梯, 我又有好多嘢, 我同佢又係擋住大家條路嘅位置, 因為我有好多嘢, 就咁用日文講左句“唔好意思”, 跟住就挫落嚟!

因為去過日本幾次, 只係呢次係個別事件不愉快, 加上坐廉航同日元低, 所以都有再去玩。

ps: (1)我印象中條樓梯無分上落方向. (2)係上班族, 穿西裝拎公事包的, 所以唔係遊客
sg51244
|
點會冇,天下烏鴉一樣黑,
日本一樣有唔少PK、冇禮貌嘅人架

例如我留學時,
試過有日本大叔聽到我同朋友係餐廳講中文,
係度大叫話日本要講日文,叫我滾出日本,
然後當然我都唔弱鬧返佢轉頭
applepanman
|
我讀書同做野都接觸過好多日本人
其實愈接觸得多, 就會覺得日本並唔係咁美好
我雖然唔鍾意日本人, 但我都仲係好鍾意去日本
chitosefung
|
試過係東京地下鐵,我一個人行,有個西裝友係我後面,一野撞我膞頭,係痛架,仲要jip 我,我立即上前鬧爆佢,佢九秒九走左。
東京迪士尼(sea)明明條路好闊,有個男人迎面而來又係一野撞開我(呢單我果時冇比反應佢),不過覺得佢係故意。
最近一單,鹿兒島機場買巴士飛位置,
果時冇人買飛架,我自己拖住個仔睇緊點買,
個女職員好冇禮貌喝我,叫我快d , 同入cash 先。
大佬我又唔趕時間又冇阻住下家,佢真係痴痴地。

mickeyellen
|
去親旅行 一定大把碎銀
係東京既7-11買雪糕諗住用埋D碎銀去, 竟然話唔收硬幣

係第二間LAWSON有個台灣留學生, 好人到幫我係到數碎銀
1蚊2蚊我就數得快姐, 5YEN 10YEN 50YEN 100YEN...數死我
mercurycc
|
而家愈後生日本人愈無咁有禮貌,覺得sales 都比以前差左無咁有禮,
自己暫時未遇過不愉快事。
I9528
|

有晚,去7 仔買嘢飲,有幾個日本後生仔食煙,當我仲有2-3步到門口時,有個向我掉煙頭,初時我唔為意,買完就走
出到門口行咗幾步,佢地又將煙頭掉落我對腳附近,果時,真係火都嚟,於是狂用廣東話鬧番佢地,佢地居然呆咗
Ashleycorina
|
applepanman 發表於 18-8-2 09:49
我雖然唔鍾意日本人, 但我都仲 ...

同你一樣只係好鍾意去旅行。

我讀書,工作,同宜家小朋友的家長都接觸唔少日本人。
日本人媽媽表面功夫做到perfect! 但實際呢
都有日本人朋友講有幾鍾意返日本旅行但唔返去長住,佢哋都話係高壓力生活,又要成日扮有禮貌做好人,所以仲多衰人

去日本都有好差經歷,個個地方都一樣有好有壞啦

KTKTKT5
|
Ashleycorina 發表於 18-8-2 10:06

同你一樣只係好鍾意去旅行。

如果係咩登度打我呢次事件, 會比崇日族鬧爆, 又十萬個假設, 一係比人笑我your face, your fate
nainaitze
|

有呀,試過喺便利店買嘢,我慣咗手勢直接俾錢個職員,佢好串咁篤擺錢個盤。。。。其實遊客一時忘記咗你哋嘅習慣啫,唔使咁嘅

仲有,喺北海道某酒店check in時個職員一開始嘅態度已經好差,我心諗,無端端做咩事咁嘅態度呀
Ashleycorina
|
KTKTKT5 發表於 18-8-2 10:11

如果係咩登度打我呢次事件, 會比崇日族鬧爆, 又十萬個假設, ...

咁嚴重
其實真係度度都有衰人㗎,日本人自己都會講吖。我有時間再八俾你聽
我要做媽媽
|
我覺得每個地方都有咁既人架,就睇你好唔好彩喇
wcpcelia    發表於 18-8-2 14:18
jasmineoj
|
我落佢上定佢上我落
有咩分別
|
覺得日本咩都好嘅人好膚淺
青青河邊草
|
sg51244 發表於 18-8-2 09:42
點會冇,天下烏鴉一樣黑,
日本一樣有唔少PK、冇禮貌嘅人架

我只去過3幾次日本, 講真, 見得多就覺得佢地嘅禮貌係好假, 只係佢地覺得嘅禮儀一部分。
Lopopo
|
KTKTKT5 發表於 18-8-2 09:34
我試過係樓梯唔記得我落佢上定佢上我落, 佢起膝頭一嘢挫落我個小奄位, 不過太多人崇日喇, 我只係講左比一兩 ...

日本人都係人,見咁多遊客阻住佢哋生活
等於我哋唔鐘意自由行咁啫

我都試過係東京比西裝友一野撞埋嚟
我可憐佢一個大男人,只能發洩係個身型比佢小嘅女人上

又試過係超市買野,收銀一件貨專登嘟多次
我又原諒佢,為左一千幾百yen 出賣自己人格
good_pig
|
applepanman 發表於 18-8-2 09:49
我雖然唔鍾意日本人, 但我都仲 ...

其實乜人都有衰人,所以點會100%好人
Sumyeema1
|
係博多站買 jr 飛,我哋買指定席,可能人多飛多,所以我哋 thank you 前,thank you 後,但counter 個女仔反白眼兼黑面,出咗飛掟出嚟……嘩,火都嚟。

我姑奶即刻用英文話佢,佢轉身走咗去。
KK20010609
|
日本人好假, 我真的罵 : 8 + 26
newcook    發表於 18-8-2 12:48
Sumyeema1
|
Sumyeema1 發表於 18-8-2 10:50
係博多站買 jr 飛,我哋買指定席,可能人多飛多,所以我哋 thank you 前,thank you 後,但counter 個女仔 ...

不過呢D態度衰係少數,大部份唔錯。

試過搵路,個日本人唔識講英文,直頭带路去目的地。好感動。