自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大板坐lift上樓食飯, 咁中間一層有日本大叔出lift
我朋友已經出咗lift 讓佢出, 因部lift 都full 晒.
嗰大叔一野撞落我到, 仲要撞到嗰胸, 係好大力, 特登撞.

係台灣, 去咗間食冰既店, 有位係室外, 但要自己等位.
我地一行6人等一張枱, 4個朋友等緊, 我同朋友去買冰.
返嚟之後, 有兩個日本後生女坐底咗, 朋友話張枱D人一走, 佢兩個唔知係邊閃出嚟就坐咗, 同佢地用國語, 英文講話我地等咗好耐, 6個人, 佢地死都唔起身.

所以每個地方都有好人/壞人.
我以前都覺得日本人好好架, 而家會中立D

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

男尊女卑

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

每個地方都總有好人、壞人,去咁多次日本都算好彩,暫時無遇過d唔愉快事件。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

1. 大阪某巴士總站,因為以為架巴士要離站,拿拿聲跑過去上車,點知原來架巴士係駛前去埋站,結果以為打尖而比其中一個男乘客鬧,已表示歉意,個男乘客啤足我地全程

2. 東京某車站,因為買左張飛唔知邊個閘口入,行去閘口側邊客務處問職員,個職員黑口黑面唔出聲,只係手指指,最慘係手指指完我都唔知應該喺邊度入閘

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

KTKTKT5 發表於 18-8-2 09:34
我試過係樓梯唔記得我落佢上定佢上我落, 佢起膝頭一嘢挫落我個小奄位, 不過太多人崇日喇, 我只係講左比一兩 ...
好似好禮貌,.........................其實同的AV無分別

珍珠宮

好媽媽勳章

mercurycc 發表於 18-8-2 09:53
而家愈後生日本人愈無咁有禮貌,覺得sales 都比以前差左無咁有禮,
自己暫時未遇過不愉快事。 ...

有同感

公爵府

親子王國15週年勳章

度度都有衰人和好人架啦!睇你撞唔撞到呢!

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-8-2 10:50
係博多站買 jr 飛,我哋買指定席,可能人多飛多,所以我哋 thank you 前,thank you 後,但counter 個女仔 ...

睇台灣節目有日本人解釋過
日本有類人好討厭人講英文,佢唔識英文你同佢講英文,佢地會直接黑面同反白眼
你正正遇到呢類人
我明售票員態度差又真係好嬲,我都遇過,只能歎自己唔好彩

公爵府

回覆樓主:

廿年前,老豆去日本做生意,帶埋阿媽同我去,阿媽同我去shopping,入面D sales幾唔友善,我哋想買嘢,但冇人想啋我哋,感覺睇你唔起咁……。

外國留學,同一日本妹住咗一年,亦識唔少日本同學,覺得佢哋超級扮嘢囉 。我唔憎日本,但都唔會鐘意到要崇日囉。

象牙宮

2024年龍年勳章

秋天與楓葉 發表於 18-8-2 12:27
睇台灣節目有日本人解釋過
日本有類人好討厭人講英文,佢唔識英文你同佢講英文,佢地會直接黑面同反白眼
...

講 thank you 都唔啱聽……

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

BBG1 發表於 18-8-2 12:01
度度都有衰人和好人架啦!睇你撞唔撞到呢!

都係既

禁止訪問

子爵府

KK20010609 發表於 18-8-2 10:51
日本人好假, 我真的罵 : 8 + 26

男爵府

回覆樓主:

日本係去玩,去睇四季美景嘅地方。日本人就有好人有衰人。這是客觀事實。

子爵府

mickeyellen 發表於 18-8-2 09:51
去親旅行 一定大把碎銀
係東京既7-11買雪糕諗住用埋D碎銀去, 竟然話唔收硬幣

咁衰, 我都都鍾意用晒的碎銀, 用到啱啱好, 覺得好開心

wcpcelia    發表於 18-8-2 14:17

大宅

我好好彩未遇過啊,絕大部分都好好,咁行如果行街撞到呢d周圍都有,我又唔太在意

講開問路,我起碼都試過10幾次(路痴

無論男女佢地都唔係指路,係直頭帶我行,(當然唔會太遠,2,3條街,但我都好唔好意思

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-8-2 10:53
不過呢D態度衰係少數,大部份唔錯。

試過搵路,個日本人唔識講英文,直頭带路去目的地。好感動。 :ilovei ...

我有一次係露天的carpark, 有問題開唔到個鎖, 同一個日本人求救, 佢流利的英文解答到我的問題, very impressed, 其實係自己睇錯號碼.....

珍珠宮

王國教室勳章

月見草 發表於 18-8-2 12:42
我D日人同事話,日本女人最開心係老公俾公司外調國外仲可以帶埋家人,個老公響日本假期都要工作或陪老闆, ...

係啊,佢哋話有d食飯帶太太,成晚笑同飲酒同好親切好好招呼其他人
有個話有d老公同事的太太超討厭但又要好friend ....仲要笑曬口

有一個話佢返日本住幾個星期,突然間覺得好煩,就靜靜雞將未分好類垃圾好夜拎去掉,一來懶二來係有快感,做完好開心,因為犯錯
點知幾日後有人同佢奶奶報串,佢下塲當然係好慘,連佢老公都覺得佢樣衰
佢話一袋垃圾講到佢殺左人咁錯
佢話d人咁都知,仲要報串好利害

大宅

回覆 KTKTKT5 的帖子

我去過日本一次,個次系環球影城入邊見到隔離食緊炸雞就用英文問人地系邊買,但距唔識英文唔知點講,開頭系手指指,距見我唔明就直頭帶我去,超感動。我相信都會有好人既,,只可能系少數。。。要睇運數。

首頁

尾頁

跳至