清垃圾工人咩垃圾都要?

iamlazy
|
想問有咩用?我掉啲衫都舊,可能有幾件都較新,加埋其他雜物,我次次掉都會問我係咪唔要,叫我比佢,我又諗唔到佢有咩用?
tungking
|
iamlazy 發表於 18-8-2 10:44
想問有咩用?我掉啲衫都舊,可能有幾件都較新,加埋其他雜物,我次次掉都會問我係咪唔要,叫我比佢,我又諗 ...

可能比鄉下的親友(老一輩)
BGCOME08
|
當地布,or賣俾地攤。
Poyau
|
寄回鄕或者攞去賣
bbaike
|
我聽一位舊同事講。 可以賣比回收商。 一斤吳知幾多錢甘
wcpcelia    發表於 18-8-2 16:08
mmya
|
其實咁樣幾好呀
啲唔要嘅嘢去有用嘅人手上
地球又少樣垃圾
花生油子
|

如果佢用得著,我冇所謂,反正都掉
小小馬奇朵
|
有人要總好過掉
我搬屋時free好多嘢走
就係唔想啲用得嘅嘢去晒堆田區
kkarman
|
天光墟,鴨寮街好多人賣舊野的
Cara2006
|
iamlazy 發表於 18-8-2 10:44
想問有咩用?我掉啲衫都舊,可能有幾件都較新,加埋其他雜物,我次次掉都會問我係咪唔要,叫我比佢,我又諗 ...

有些清潔工人好窮,可能佢拎去賣或自己用。
問下你幾好呀。
反正你唔要,由佢啦,有人用得著好過去堆填區。
minnanotabo2007
|
我之前住深水埗舊區,大廈清潔ee/叔叔 知道附近有些人可能想要某些物件,佢地會幫忙見到就執起比人,我覺得都ok, 所以有時我掉d唔太殘舊既衫,傢私,電器都會專登跟他們講聲,佢地會放心拎去處理
girlbear
|

佢用得著咪比佢囉 反正都係掉
iamlazy
|
kkarman 發表於 18-8-2 12:54
天光墟,鴨寮街好多人賣舊野的

唔會啩,我有時掉全新公仔,如果比鄉下既人又用得著我冇所謂,最怕真係拎去賣
vlnz
|
iamlazy 發表於 18-8-2 14:23
唔會啩,我有時掉全新公仔,如果比鄉下既人又用得著我冇所謂,最怕真係拎去賣
...

你都係當垃圾掉既,理得佢係自用定係賣呢?
可以循環再用,堆田區少件垃圾咪几好。
JD930
|
Cara2006 發表於 18-8-2 12:58
有些清潔工人好窮,可能佢拎去賣或自己用。
問下你幾好呀。
反正你唔要,由佢啦,有人用得著好過去堆填區 ...

triple3
|
隔離屋試過掉個電視出來(你掉得都壞壞地啦)要用嘢打到爆哂先,搞到一地碎片 唔使咁囉!人地真係要你個電視咩,仲要清潔姐姐掃一餐,呢d人真係不知所謂
野原美冴
|
...

拎去賣都好過去堆填區,地球先生多謝你。

請放下「掉左佢都唔比人賺」的心態。
ChloeMa
|
你就好,我屋苑果d (連看更) 乜都唔要
小小馬奇朵
|
野原美冴 發表於 18-8-3 03:19
拎去賣都好過去堆填區,地球先生多謝你。

請放下「掉左佢都唔比人賺」的心態。

同意,還掂掉,我唔介意送畀人轉售
siuba
|
...

怕乜?