跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

6月22號收到email 話個 application 已send 去HK Visa office . 已交medical check up and police certificate. 仲要等幾耐?小朋友就嚟開學 啦

複式洋房

LittleFieFie 發表於 18-8-2 11:47
6月22號收到email 話個 application 已send 去HK Visa office . 已交medical check up and police certific ...

想請問你係境內 定境外申請呀?
我打算下年帶小朋友返去讀書 ,想請教一下小朋友搵學校既方法係點? thank

大宅

6月22號收到email 話個 application 已send 去HK Visa office . 已交medical check up and police certific ...

由寄信起計,快極都要8-9 個月批喎,仲有你做body check個日,一年後就係你要land嘅日子,通常land 日子前幾個月收到land紙,大概係咁,當然有d case有快有慢!

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個case 係全家係香港,我老公申請我過去,女女已係公民。17 年12 月交表7 個月就批左我係17 年10 月尾回加國。返黎之前已搞好學校女女落機一星期就返學。因為我老公個妹妹係呢邊所以學校既野佢幫手搞。以我既例子,其實你搵學校要係你住個區旣學校

別墅

回覆 ChingyanPang 的帖子

不好意思,剛自己填妥申請表及已寄出去了。想請教一下是否過一兩個月後就收到移民局的電郵說收到申請及會給個申請號碼作進度跟蹤用的呢?
移民局是會根據填表時所提供的電郵地做聯絡的,是嗎?
因為都不知道移民局是否收到我的申請表和做到什麼進度呢?
謝謝!

伯爵府

kaka666 發表於 18-8-8 12:25

不好意思,剛自己填妥申請表及已寄出去了。想請教一下是否過一兩個月後就收到移 ...

佢收到會email 話俾你知係有一個no . 之後如果你想check 進度可以用呢個no check

別墅

謝謝!

伯爵府

kaka666 發表於 18-8-8 12:53

謝謝!

不用客氣

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-8-8 02:39
我個case 係全家係香港,我老公申請我過去,女女已係公民。17 年12 月交表7 個月就批左我係17 年10 月尾回 ...

唔好意思,想請問你交接表後,大約幾時收到file no.而file no. 會寄信定係email給你, 我個份表接7月6日已簽收,至今都一個月有多,仍音訊全無,好擔心!

伯爵府

yy2star 發表於 18-8-14 00:10
唔好意思,想請問你交接表後,大約幾時收到file no.而file no. 會寄信定係email給你, 我個份表接7月6日已 ...

一個月無咁快,你交左良民證同驗身未?係會email 通知你話已經收到你申請

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-8-14 00:51
一個月無咁快,你交左良民證同驗身未?係會email 通知你話已經收到你申請
...

我們用FedEx 寄出表格,在7月6日簽收,未做驗身和良民証,謝謝回覆!

伯爵府

yy2star 發表於 18-8-14 00:58
我們用FedEx 寄出表格,在7月6日簽收,未做驗身和良民証,謝謝回覆!

以我所知你要齊文件先有個file no . 你未做良民証同驗身應該無咁快。我見其他jm 話最快都要一年先㘩。但我吾知點解我個case 7 個月就批左

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-8-14 01:01
以我所知你要齊文件先有個file no . 你未做良民証同驗身應該無咁快。我見其他jm 話最快都要一年先㘩。但我 ...

sorry , 請問你話7個月批嘅意思係你交表到通知要等7個月,我交表至今都差不多3個月,仍未收過一個email 回覆,

伯爵府

yy2star 發表於 18-10-3 04:39
sorry , 請問你話7個月批嘅意思係你交表到通知要等7個月,我交表至今都差不多3個月,仍未收過一個email 回 ...

係呀,交齊所有文件等左七個月就批

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-10-3 05:13
係呀,交齊所有文件等左七個月就批

最慘到現在都3個月仍未收過任何回覆,起碼話我知欠些什麼, 試過網上check唔到status,9月頭問過話收到但未process ! 等真係一種折磨!

大宅

yy2star 發表於 18-10-3 14:08
最慘到現在都3個月仍未收過任何回覆,起碼話我知欠些什麼, 試過網上check唔到status,9月頭問過話收到但 ...

你有無上網入receipt number 睇下有無online status或者打去hotline 問?

1-888-242-2100 然後 2-1-1-0

或者試下去Electronic Client Application Status (ecas)個網頁到輸入receipt number即係之前交費用有個receipt number 係Rxxxxxxxxx 同埋輸入其他資料睇下有無搵到你個application status

https://services3.cic.gc.ca/ecas/security.do

https://services3.cic.gc.ca/ecas/security.do

別墅

最慘到現在都3個月仍未收過任何回覆,起碼話我知欠些什麼, 試過網上check唔到status,9月頭問過話收到但 ...

有冇check junk mail?上次我都係等左好耐,之後發覺原來有email叫我去做體驗同交文件, 但係email去左落Junk mail度 。仲要過左deadline 。嚇死我,最尾要寫信解釋同叫佢地出過封體驗信畀我。

伯爵府

你係用咩原因移民?團聚?

複式洋房

Nicmommy 發表於 18-10-3 17:27
你有無上網入receipt number 睇下有無online status或者打去hotline 問?

1-888-242-2100 然後 2-1-1-0

我已經日日試,都係冇清消息!

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-10-3 19:29
你係用咩原因移民?團聚?

我申請我先生

首頁
12345...6

尾頁

跳至