跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 julysky 的帖子

我打了境外電話,他們說如要查詢境外申請,只有email 他們。你是打電話查詢?甚麼號碼?謝謝

複式洋房

回覆 cicylg 的帖子

其實我咩都未查過,見到上面其他人話打去問仍處理緊7月件,我份件8月頭先簽收,心中都覺得仍要再耐D!不過我諗住用填web form的方法查詢,實際點問要等這兩天放假研究吓先!

大宅

剛剛在webform 填了一半,但是要input Applicaton nos,但我連AOR 都未有,所以冇辦法完成。我的文件是8月份
寄往 Sydney, 相信都只有等。請問你是否自己填寫申請表
呢?

大宅

回覆樓主

而家仲出黎緊7月 好多7月applicant都未收到aor

你預計起碼要2.5至3個月先有aor

ircc話7月份收到特別多申請 可能因為暑假同埋d人想趕係某d國家要求biometrics 之前交表

大宅

ChingyanPang 發表於 18-8-8 02:39
我個case 係全家係香港,我老公申請我過去,女女已係公民。17 年12 月交表7 個月就批左我係17 年10 月尾回 ...

想請教你:我都係老公同阿仔已有加藉Passport, 只有我沒有,想申請埋我入藉,然後同阿仔到加國讀高中。
請问,
1.在港申請是否較好?須要在加拿大有物業嗎?
2.申請程序:是否在網上取表格?
謝謝!

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

vanyu 發表於 18-10-25 09:31
想請教你:我都係老公同阿仔已有加藉Passport, 只有我沒有,想申請埋我入藉,然後同阿仔到加國讀高中。
請 ...

不用客氣大家交流下。你申請吾需要呢邊有物業。香港同返黎先申請我諗差吾多,只係有一樣吾同,如果你返黎先申請入境時可能佢會問你點解返黎因為你先生同仔仔都用加拿大passport 而你無,你要解釋。第二樣就係你係香港申請批左你係可以一次性帶曬你香港既野返黎係免稅既。例如書、家居、衣服等。若你返黎先申請你就要諗下你點帶呢d 野。你先上網download 落黎慢慢填因為吾係我做既呢part .我見我老公份form 好多成木書咁,跟足佢叫你提供d 資料俾佢,之後再等通知做下一部

大宅

回覆樓主:

謝謝回覆得咁快,我宜家開始喺香港申請,要好多資料呀!

男爵府

vanyu 發表於 18-10-25 09:31
請 ...

其實你過來先申請PR,入境時immigration唔會因為你老公同小朋友已有加拿大護照而你冇就留難你。當年我都係同一情況,入境時我地全部排visitor (我老公同小朋友拎加國護照而我拎特區),我老公直接同呀sir講我入境後就申請PR境外團聚,完全冇任何問題。

大宅

mrshau 發表於 18-10-25 12:50
其實你過來先申請PR,入境時immigration唔會因為你老公同小朋友已有加拿大護照而你冇就留難你。當年我都係 ...

感激回答 現在還有一段時間才過去,所以有時間喺香港申請,thanks

複式洋房

cicylg 發表於 18-10-15 22:27
想問打去cic Sydney office check status (境外申請)的電話?

電話只可以在境內打!

大宅

回覆 yy2star 的帖子

想問現在AOR 是否要3個月,3個月后文件有冇機會return?

複式洋房

cicylg 發表於 18-10-30 20:24
回覆 yy2star 的帖子

想問現在AOR 是否要3個月,3個月后文件有冇機會return?

都有機會

複式洋房

我們填了web form,但問不到想問的答案.過幾天有空會試吓打電話去詢問(一定要申請人打,除非你填了配偶為代表人才能由配偶打去)
我會試以下在另一個台灣的blog見到的號碼,你可以試吓! 希望大家都快D有好消息,已經快三個月了!

***quoted***
[size=13.199999809265137px]海外請撥下面的號碼, 這是Global Affair Canada 電話

+1-613-944-4000

[size=13.199999809265137px]選單魔術數字為
[size=13.199999809265137px]1 , for English
[size=13.199999809265137px]1 , for Immigration, Citizenship, Visa or Passport information
[size=13.199999809265137px]1 , for Immigration, Citizenship, Visa information
[size=13.199999809265137px]就可以轉接到IRCC Call Centre去了!
[size=13.199999809265137px]接下來就是照上面的魔術數字, 就能跟真人提問囉!
[size=13.199999809265137px]串在一起就是

[size=13.199999809265137px]1 > 1 > 1 > 2 > 1 > 1 > 0
[size=13.199999809265137px]***unquoted***

大宅

我呢幾日都有打這個(For 境外申請)電話好幾次,有人答,但他們沒有辦法查到我的application Status,他告訴我要用境內電話查詢 或用webform or send email to IRCC, 至於webform, 他們不停要我submit more information in order to answer my enquiry. 我已經填了好多資料和清楚表明我的enquiry.

大宅

cicylg 發表於 18-10-30 23:29

我呢幾日都有打這個(For 境外申請)電話好幾次,有人答,但他們沒有辦法查到我的app ...

我老公係加拿大打去問都check唔到status, 只係confirm收到同叫等email, 因為佢地處理緊7月既申請

別墅

今日終於收到email叫去拿良民證,我份申請是12/7寄到Sydney的,只叫拿良民證而沒有叫去驗身。但封信連個出生日都打錯的,好鬼水皮的。

大宅

回覆 kaka666 的帖子

攞得良民証應該之後好快!我今天先收到email話已經收到我的application, 但重未開File。
我是22/8 寄到sydney 的

複式洋房

kaka666 發表於 18-11-1 10:00
今日終於收到email叫去拿良民證,我份申請是12/7寄到Sydney的,只叫拿良民證而沒有叫去驗身。但封信連個出 ...

請問你email是否2邊都收到? 定只係sponor 收到?唔該!

別墅

yy2star 發表於 18-11-1 10:49
請問你email是否2邊都收到? 定只係sponor 收到?唔該!
我只填一個電郵地址的。

複式洋房

恭喜啊!你都好啊,我地份件8月2日簽收咗,到今日一個mail都未收過!

首頁
12345...6

尾頁

跳至