親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果一家4口,4個大人
去8日瑞士
機票(見到有4000平機票)+交通(打算買8 days pass 好似大約400歐一人)+住宿(預$2000/晚)+入場費

(不包食同shopping)

5萬夠唔夠呢?

男爵府

黑衣天使 發表於 18-8-2 13:16
如果一家4口,4個大人
去8日瑞士
機票(見到有4000平機票)+交通(打算買8 days pass 好似大約400歐一人)+ ...

看你去那裡,少女峰,Matthehorn 上山cable car 好貴,晚餐預每人HKD250, 午餐簡單的三明治及飲料預HKD100/人。
我現在係瑞士,機票$5000, 住宿預$500/人,玩18日,有8餐是自己煮,經常去coop restaurant, 只去了3次正式的餐廳,但去了大部分出名景點,大概每人$25000。
我是4人,自駕加半價咭。

wcpcelia    發表於 18-8-3 10:02

男爵府

回覆 wksin 的帖子

暑假機票 $5000 算好抵嗎?

男爵府

manying5 發表於 18-8-3 16:15

暑假機票 $5000 算好抵嗎?

算抵了,Swiss airline 直航,包稅,我是上年11月買的。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

5萬一定唔夠,瑞士食餐普普通通的set meal都百幾二百蚊per head
除非你日日快餐(快餐也比香港貴)或者食面包

男爵府

回覆 lovelybaby2015 的帖子

瑞士洗費咁貴,每人起碼$25000,一家三口去要成七八萬,我考慮緊值唔值得去?

男爵府

值得一去嗎?

水晶宮

畀面勳章

manying5 發表於 18-8-3 21:26

瑞士洗費咁貴,每人起碼$25000,一家三口去要成七八萬,我考慮緊值唔值得去? ...

睇下你地是否真的很喜歡看風景,瑞士風景是很靚,環境舒服,治安好
但除此之外,對我來說就冇賣點了,食物一般丶冇野買丶無歷史/文化野丶洗費貴
如果從未去過歐洲,我覺得英丶法更值得去,玩點多元化
但如果去過歐洲其他地方,未去過瑞士,咁就去下

男爵府

manying5 發表於 18-8-3 21:29

值得一去嗎?

非常值得,景色一流,非常難忘。

水晶宮

畀面勳章

wksin 發表於 18-8-3 02:56
看你去那裡,少女峰,Matthehorn 上山cable car 好貴,晚餐預每人HKD250, 午餐簡單的三明治及飲料預HKD100 ...

瑞士食真係好貴,我嗰時都試過自己買料返酒店整三文治食
試過有餐食普通級數日本菜(因去了多天太掛住d飯)食左二千蚊兩個人
買支細細支水都廿蚊

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

全家當然唔夠啦

男爵府

真係好貴
咁我都係去其他歐洲國家先..
我比較喜歡看歷史/文化野...

男爵府

回覆樓主:

瑞士食個Mcdonald都over 120hkd,試過去一次厕所要20hkd

男爵府

manying5 發表於 18-8-4 12:17

真係好貴

除非你好鐘意睇風境,如果鐘意歷史文化可以consider東歐,果邊洗費平好多

水晶宮

畀面勳章

ctsang 發表於 18-8-4 14:55
瑞士食個Mcdonald都over 120hkd,試過去一次厕所要20hkd

我平你少少,在某火車站10hkd去廁所,不過見入面有淋浴間,c6話沖埋涼抵d

水晶宮

畀面勳章

ctsang 發表於 18-8-4 14:58
除非你好鐘意睇風境,如果鐘意歷史文化可以consider東歐,果邊洗費平好多
...

係啊,推薦捷克!風景靚有歷史有文化(音樂),洗費相對平

大宅

黑衣天使 發表於 18-8-2 13:16
如果一家4口,4個大人
去8日瑞士
機票(見到有4000平機票)+交通(打算買8 days pass 好似大約400歐一人)+ ...

另外,想請教下
車費應該點會最抵呀?
8days pass定half fare card好呢

行程如下~

Day 1 蘇黎世——->茵特拉肯

Day 2 茵特拉肯 —- > 格林德瓦

Day 3 格林德瓦—->少女峰—-> 策馬特

Day 4 策馬特———>馬特峰

Day 5 策馬特—> bern

Day 6 Bern—-> 蘇黎世

Day 7 -8 蘇黎世

別墅

我上星期剛從瑞士回來,也是一家四口 (2大2中童), 去8日, 全部用了大概HKD53000. 8日7晚中只有一晚在餐廳晚餐, 4晚自己煮, 2晚買外賣. 午餐食輕便的食物. 酒店包早餐。所有費用中機票約HKD20000,酒店平均HKD1650一晚, 買8天連續的瑞士火車證 (HKD6200兩張成人票,兩張家庭票for我兩個16歲以下的孩子, 在香港透過Europerail預先買好)。少女峰沒有上山頂 , 因那段火車最貴,而且考慮到山峰的高度怕有高山反應. 以下是8天的行程簡介. 當中除了少女峰區, 鐵力士峰及交通博物館瑞士火車證唔包(但有Discount), 其他景點雪朗峰, 瑞吉山,冰河公園,琉森湖船及蘇黎世湖船, 出示瑞士火車證都是免費. 另外少女峰區瑞士火車證唔包巴士,但一般酒店會在酒店入住其間給予巴士證。 至於厠所要付款,我去了8天都未試過去要付款的厠所,其實景點和部分火車站都有免費厠所。

我一家也喜歡看風景, 所以大人細路都很喜歡這次瑞士的旅程!

Day 1 蘇黎世下機→伯恩→格林德瓦
Day 2 少女峰健行 First«Bachalpsee (步程1.5hr), Thun; Spiez & Oberhofen
Day 3 少女峰健行 Mannlichen -> Kleine Scheidegg (步程1.5hr)
Day 4 雪朗峰 & Lauterbrunnen (瀑布鎮)→琉森
Day 5 琉森湖船 --> 鐵力士峰 & 卡貝爾橋
Day 6 琉森交通博物館
Day 7 琉森湖 --> 瑞吉山-->獅子紀念碑 --> 冰河公園 -->霍夫教堂
Day 8 琉森-->蘇黎世 -->蘇黎世湖船-->上機

男爵府

回覆 sarahlmf 的帖子

即是每人 $13xxx左右 八日 都可接受,請問這個行程適合初小嗎?

珍珠宮

回覆樓主

瑞士消費堅貴,food court飯都$120 係hk 3倍,交通亦冇得平

美麗風景不是瑞士獨有,錢包唔夠厚,去第二度享受更好

首頁

尾頁

跳至