尿酮

DoReMiFaSol
|

因為最近糖尿超標,見咗營養師同埋糖尿姑娘,除咗控制糖尿之外又要控制尿酮(每日用試紙測試)我覺得好難攞到平衡,我覺得好灰心!搞到好唔開心!請問有沒有準媽媽有呢個問題?可以分享下?我見所有討論都係只係集中糖尿,定係淨係我間醫院先至會睇尿酮?
DoReMiFaSol
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-2 16:19
因為最近糖尿超標,見咗營養師同埋糖尿姑娘,除咗控制糖尿之外又要控制尿酮(每日用試紙測試)我覺得好難攞 ...

或者可唔可以驗到糖尿超標嘅媽媽分享下你哋需唔需要每日用試紙驗尿酮?我真係好需要你哋嘅分享!
cpycpyhelen
|
因為最近糖尿超標,見咗營養師同埋糖尿姑娘,除咗控制糖尿之外又要控制尿酮(每日用試紙測試)我覺得好難攞 ...

我都有,每日吉四次手指,打四次針同每日朝早都要驗小便尿銅,初時我都好似你咁,好易諗埋一邊,個人好唔開心,但你只要跟餐單,每餐唔好即刻坐要行半小時,夜晚唔好怕超標,一定要食澱粉質但唔好多,甘你小便尿桐就會ok,但要跟份量,唔夠飽可以食多啲菜,菜可以無限量既,唔好灰,好快你會搵到你食到野又唔會超既方式,

DoReMiFaSol
|
cpycpyhelen 發表於 18-8-2 16:58

我都有,每日吉四次手指,打四次針同每日朝早都要驗小便 ...

好多謝你嘅分享,其實我已經跟足餐單,午餐同埋晚餐都專登食一碗菜,飲食清淡,又做足運動,每日平均都有1小時,不過控制到血糖又控制唔到血酮,所以我想知道係唔係養和醫院先至着重呢樣野?請問你係咪呢間醫院?唔知其他醫院需唔需要睇呢樣野
黃家三少奶
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-2 17:15
好多謝你嘅分享,其實我已經跟足餐單,午餐同埋晚餐都專登食一碗菜,飲食清淡,又做足運動,每日平均都有1 ...

一開始我都係咁呀, 尿酮朝朝都唔合格, 控制到血糖, 另一樣都唔得, 好灰心呀, 之後我同醫生講, 佢話血糖緊要d, 盡量試吓宵夜果餐加多d, 本來食一包瑪莉餅, 而家食2包, 先叫好返少少咋....我係qm

DoReMiFaSol
|
黃家三少奶 發表於 18-8-2 17:34
一開始我都係咁呀, 尿酮朝朝都唔合格, 控制到血糖, 另一樣都唔得, 好灰心呀, 之後我同醫生講, 佢話血糖緊 ...

多謝你分享!咁我都試吓
黃家三少奶
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-2 17:36
多謝你分享!咁我都試吓

好吖, 最耿要產檢同醫生講, 同埋自己再試吓

DoReMiFaSol
|
黃家三少奶 發表於 18-8-2 17:56
好吖, 最耿要產檢同醫生講, 同埋自己再試吓

我想問吓醫生有冇講了尿酮對胎兒有乜嘢影響?
黃家三少奶
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-2 18:08
我想問吓醫生有冇講了尿酮對胎兒有乜嘢影響?

會分解一隻毒出嚟,對bb唔好,不過醫生知我唔合格又冇咩嘢喎,佢話最怕血糖高,又尿硐唔合格就要正視
cpycpyhelen
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-2 17:15
好多謝你嘅分享,其實我已經跟足餐單,午餐同埋晚餐都專登食一碗菜,飲食清淡,又做足運動,每日平均都有1 ...

我係聯合呀,如果係咁,你唔好行一小時,行返半小時好啲,因為阿b吸收唔到,會發出毒素,唔好架
DoReMiFaSol
|
黃家三少奶 發表於 18-8-2 18:14
會分解一隻毒出嚟,對bb唔好,不過醫生知我唔合格又冇咩嘢喎,佢話最怕血糖高,又尿硐唔合格就要正視
...

Thx
DoReMiFaSol
|
cpycpyhelen 發表於 18-8-2 18:24
我係聯合呀,如果係咁,你唔好行一小時,行返半小時好啲,因為阿b吸收唔到,會發出毒素,唔好架
...

Thx
小驚
|

我都啱啱開始要用埋尿酮試紙
開頭真係好難平衡,我而家都努力緊

你喺養和到跟 bb 生長嗎?
養和跟得點呀?
原本我都想喺養和生,不過我需要驗早期糖尿
喺私家醫生到都無 offer 俾我驗,
所以去咗 QM 驗
驗咗後就不得了,QM 好緊張我呢個 Case
令我都唔知應該喺 QM 生定養和生好了
DoReMiFaSol
|
小驚 發表於 18-8-6 11:15
我都啱啱開始要用埋尿酮試紙
開頭真係好難平衡,我而家都努力緊

可能你週數未夠,所以私家醫院未俾你期你檢。
養和妊娠糖尿跟得好好,不過我就覺得好貴,所以諗住轉QM
小驚
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-6 14:30
可能你週數未夠,所以私家醫院未俾你期你檢。
養和妊娠糖尿跟得好好,不過我就覺得好貴,所以諗住 ...

QM 比其他醫院嚴格好多
空腹要求 5. 3,餐後要求 6. 7
我覺得佢地都好好,好有心去跟足
所以都諗緊喺返 QM 生
我要做媽媽
|
原來QM跟得咁好架。其實都係為咗你好吖JM,要往好既方便睇
小驚
|
我要做媽媽 發表於 18-8-6 14:39
原來QM跟得咁好架。其實都係為咗你好吖JM,要往好既方便睇

嗯... 係跟得好足
因為糖尿問題會影響 BB... 結構都會照幾次
DoReMiFaSol
|
小驚 發表於 18-8-6 14:37
QM 比其他醫院嚴格好多
空腹要求 5. 3,餐後要求 6. 7
我覺得佢地都好好,好有心去跟足

養和都係咁樣要求,我諗間間醫院都係不過養和一日吉四次手指,QM就一日吉七次手指
小驚
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-6 15:25
養和都係咁樣要求,我諗間間醫院都係不過養和一日吉四次手指,QM就一日吉七次手指
...

應該就唔係間間醫院一樣
我家姐喺QE飯後血糖 7.2 QE 都俾佢走,只需要佢每日篤手指
QM 只要留院有一餐過 7.2 就會要求開始打針
所以感覺上 QM 好嚴格
DoReMiFaSol
|
小驚 發表於 18-8-6 16:52
應該就唔係間間醫院一樣
我家姐喺QE飯後血糖 7.2 QE 都俾佢走,只需要佢每日篤手指
QM 只要留院有一餐過 7 ...

其實養和仲嚴,我空腹5.5(超過5.3), 食飽後兩日全部低過6.7, 只有一餐食飽後6.8(超過6.7),不過尿酮超左,佢已經要我晚餐前打胰島素