關於脫髮問題,想問下大家既經驗或意見

zstb
|
本身我係短頭髮
近半年甩頭髮甩多左
每次洗頭梳頭吹頭夾埋都幾十條

變得又易出油同有頭屑
頭髮雖然未見頂但愈來愈薄

驗左血正常
可能個人本身都係緊張大師
係壓力影響
但一見到甩出黎既頭髮
好難唔緊張
西醫話我免疫系統亂左
但情況唔算好嚴重
叫我食類固醇睇下情況點
未知有無幫助
而中醫就話我壓力大
肝鬱腎唔好血虛等
叫我試下針炙

我明除左要放鬆之外
我應該食類固醇好定針灸食中藥好?
中醫話好多人都想戒甩類固醇
因為有副作用
但我又走去食

我都唔知可以點
完全唔知點選擇好

newcook
|
類固醇不能長期食, 而且都只係治標, 建議搵中醫好D
無心法師
|
回覆 zstb 的帖子

只要跟足醫生指示,適當服類固醇是冇問題嘅。
無心法師
|
回覆 newcook 的帖子

並非如此,類固醇是抑壓身體免疫系統過度活躍,讓免疫系統慢慢自我調節回服正常。
sumlam
|
zstb 發表於 18-8-2 16:23
本身我係短頭髮
近半年甩頭髮甩多左
每次洗頭梳頭吹頭夾埋都幾十條

點解話你免疫系統亂左? 係驗血驗到定係有咩病徵?
zstb
|
sumlam 發表於 18-8-2 16:40
點解話你免疫系統亂左? 係驗血驗到定係有咩病徵?

因為當時睇佢時係睇皮膚敏感
再搭單問甩頭髮
佢乜都無照無驗就話我免疫系統亂左所以咁
我再問佢係咪每日甩100條內都叫正常
佢答我甩頭髮已經係唔正常
我先對佢提議食類固醇有少少疑問

zstb
|
無心法師 發表於 18-8-2 16:30
回覆 newcook 的帖子

並非如此,類固醇是抑壓身體免疫系統過度活躍,讓免疫系統慢慢自我調節回服正常。 ...

你有食類固醇既經驗?
醫生話每個人對類固醇會有唔同反應
我擔心有副作用
會唔會將個免疫系統愈搞愈亂

無心法師
|
回覆 sumlam 的帖子

免疫系統出問題往往會過度敏感活躍而去攻擊身體正常細胞,其中一種常見病徴就係脫髪,因為頭髮毛囊細胞被攻擊至死而導致脱髪。所謂壓力大而脫髪其實就是內分泌失調,而內分泌失調造成免疫係統失調以至過度活躍去攻擊正常健康細胞。
sumlam
|
zstb 發表於 18-8-2 16:46
因為當時睇佢時係睇皮膚敏感
再搭單問甩頭髮
佢乜都無照無驗就話我免疫系統亂左所以咁

其實我就係好怕啲醫生, 亂咁黎比類固醇
又唔係驗到你有咩事, 點解要冇啦啦食類固醇呢?

我都甩頭髮過一排, 宜家好番哂喇, 我係睇中醫, 食supplement, 同放鬆心情好番既
其實我明甩頭髮會好緊張, 我有一排都係, 每有一條頭髮跌出黎, 個心就離一離,

不過放鬆心情都係要靠自己, 你有冇試過睇中醫? 不如你睇左中醫先啦, 都幾有用
同埋記得一定要食多啲蛋白質(頭髮係靠蛋白質生長)同埋有營養食物

無心法師
|
回覆 zstb 的帖子

醫生會因應個人不同體質來調整使用那種類固醇及份量。
sumlam
|
無心法師 發表於 18-8-2 16:51

免疫系統出問題往往會過度敏感活躍而去攻擊身體正常細胞,其中一種常見病徴就係脫髪, ...
但係脫髪有好多原因, 如果單單脫髪就話係免疫系統出問題而要食類固醇, 香港大把人要食藥

無心法師
|

不要當類固醇是毒藥般看待,有專業操守的醫生不會濫用藥物,如有擔心可找第二甚至第三意見。
當然,許多病,包括情緒病也可以不藥而癒的,人體其實有許多自我修復的機制
zstb
|
sumlam 發表於 18-8-2 16:54
其實我就係好怕啲醫生, 亂咁黎比類固醇
又唔係驗到你有咩事, 點解要冇啦啦食類固醇呢?

姊妹你說出我心聲
每有一條頭髮跌出黎個心就離一離
其實我有睇開中醫
我諗我係呢一刻放鬆唔到所以愈甩愈多
你食開邊隻supplement?可唔可以pm話我知?
我呢家都有食返多啲蛋白質
你用左幾耐時間而慢慢回復正常架?

無心法師
|

那視乎脫髮之嚴重情度嘛,要醫生判斷及診斷。
例如情緒病也會引至脫髪,單單服類固醇效果未必最佳,要服用擴抑鬱藥加上心理輔導舒緩抑鬱,改變內分泌失調問題,才能有效阻止繼續脫髪。
sumlam
|
zstb 發表於 18-8-2 17:01
姊妹你說出我心聲
每有一條頭髮跌出黎個心就離一離
其實我有睇開中醫

supplement我食呢兩隻, 但其實唔洗跟我買同一牌子, 我主要都係食綜合維他命, 同埋我好小食菜, 所以食"鎂", 同埋我有飲蛋白粉

放鬆心情呢, 我買左呢個視頻://www.youtube.com/embed/nyjLMHZuHP4 我個陣安慰自己, 如果真係甩哂, 就出街用呢款假髮纖維囉, 當平時出街化粧咁之麻, 跟住自己心情放鬆就好好多了

我上年17年頭甩的,其實斷斷續續好過之後又差番,直至最近飲蛋白粉同埋食supplement就好番哂

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wewebb
|
sumlam 發表於 18-8-2 17:17

supplement我食呢兩隻, 但其實唔洗跟我買同一牌子, 我主要都 ...

想問下你飲邊隻蛋白粉?
hellomiki
|
最近我都甩頭髮好勁,我估一日唔至100條 我長髮
狐朦
|
sumlam 發表於 18-8-2 17:17

supplement我食呢兩隻, 但其實唔洗跟我買同一牌子, 我主要都 ...

請問邊隻蛋白粉?
sumlam
|
wewebb 發表於 18-8-4 00:26
想問下你飲邊隻蛋白粉?

冇所謂的,總之係蛋白粉就得,其實食雞肉,食雞蛋飲奶都得,但我細食所以先揾輔助品搭夠
sumlam
|
狐朦 發表於 18-8-7 00:54
請問邊隻蛋白粉?

冇所謂的,總之係蛋白粉就得,其實食雞肉,食雞蛋飲奶都得,但我細食所以先揾輔助品搭夠