33週, 可以食涼嘢嗎?

而家33週, 可以食涼嘢嗎? 最近有朋友介紹我食"白芝麻蛋花糖水" 是潤滑, 易d生, 她的經驗, 就是食了, 便順產, 有冇人試過or聽過呀? 我只知食白蓮蘇糖水/綠豆沙糖水/ 腐竹蛋糖水/芝麻糊, 食呢d清胎毒, ...仲有西瓜...還可以食什麼? 但"白芝麻蛋花糖水" 真係未聽過!
我要做媽媽
|
我果時候系食龜苓膏架,我35week先開始食既,你可以參考下
GCHK
|
33wk,可能早左D,最好35週先開始食
mocha20150323
|
我29週開始食d啦,例如一星期食兩個西瓜仔咁~到左大概33週開始就食多左,同埋唔係太涼ge食物。踏入大概36週,開始日日食綠豆沙咁濟~都無早產過,反而要催生
JD930
|
GCHK 發表於 18-8-2 19:37
33wk,可能早左D,最好35週先開始食

芝麻糊係咪都要35W後先食?
GCHK
|
JD930 發表於 18-8-3 03:41
芝麻糊係咪都要35W後先食?

好似芝麻糊可以早少少食嘅
JD930
|
GCHK 發表於 18-8-3 15:25
好似芝麻糊可以早少少食嘅

知道
momolonglongb
|
我本身燥底,我兩胎都係32週就開始食啦,我宜家35週+
beibeigbb
|
我35周先開始食芝麻糊同豆腐花。打算足37周先食綠豆沙同西瓜
haha748494
|
未食過,但白蓮蘇糖水,龜苓膏我第一胎果陣就有食,第二胎我就睇中醫調理。
珍惜眼前
|
16週已經冇理涼唔涼已食西瓜,涼粉,涼茶,白果腐竹蛋糖水,而家就33週
pear000
|
你好勁呀..................
luv_miyuko
|
網上寫預產期前5-7週,但係綠豆沙呢d 超勁涼既要36,37後咁講喎,芝麻糊我真係暈陀陀,一時話幾時都食得,一時話孕後期先食得,白蓮蘇就算啦,個個都話唔好飲。
珍惜眼前
|
luv_miyuko 發表於 18-8-3 18:41
網上寫預產期前5-7週,但係綠豆沙呢d 超勁涼既要36,37後咁講喎,芝麻糊我真係暈陀陀,一時話幾時都食得, ...

芝麻屬平性,不過食咩其實都真係好個人體質,即係好似有人唔似得奶茶有奶既野會屙咁,我自己熱定寒底就唔知,不過海帶綠豆我廿週頭都煲過幾次黎飲,飲完唔覺有咩不妥
勞氣小妹
|
beibeigbb 發表於 18-8-3 15:52
我35周先開始食芝麻糊同豆腐花。打算足37周先食綠豆沙同西瓜

豆腐花係涼野嗎?
我好像未聽過…
|
luv_miyuko 發表於 18-8-3 18:41
網上寫預產期前5-7週,但係綠豆沙呢d 超勁涼既要36,37後咁講喎,芝麻糊我真係暈陀陀,一時話幾時都食得, ...

點解白蓮蘇唔好食呀?
luv_miyuko
|
[email protected] 發表於 18-8-6 11:45
點解白蓮蘇唔好食呀?

有人話開唔到度數,又有d姑娘唔建議飲,好壞參半,你再了解下。