政府產檢有咩藥可以拎?

bonbon18
|
話說助產士同我講得materna, 我問佢鈣片 DHA 益生菌,佢話政府唔會有,只有materna.
係真的?
定助產士唔比得藥要醫生先得?
sandylly
|
應該只有materna,因為我產檢佢都係俾呢啲我,其餘果啲我都係出去買,因為materna已經係綜合維他命,佢哋覺得已經足夠,都有媽媽只係食呢種無額外加其他
bonbon18
|
sandylly 發表於 18-8-2 17:48
應該只有materna,因為我產檢佢都係俾呢啲我,其餘果啲我都係出去買,因為materna已經係綜合維他命,佢哋覺 ...

oh...我食materna便秘好嚴重,試過4日去唔到大便
beibeigbb
|
我問醫生開鈣片
rayela
|
bonbon18 發表於 18-8-2 17:43
話說助產士同我講得materna, 我問佢鈣片 DHA 益生菌,佢話政府唔會有,只有materna.
係真的?
定助產士唔比 ...

廣華係咩都冇。。。。
GCHK
|
我記得都係只有materna
wynnlitheboo
|
rayela 發表於 18-8-2 18:49
廣華係咩都冇。。。。
無錯,我都係廣華,乜都無。

估唔到其他健康院係有既。
我要做媽媽
|
我鈣片都係叫醫生開架,可能係一間間醫院?
bonbon18
|
我要做媽媽 發表於 18-8-2 22:29
我鈣片都係叫醫生開架,可能係一間間醫院?

定醫生開助產士唔開?!
haha748494
|
我都系拎過Materna咋。
邱優
|
係真的?
定助產士唔比 ...

都係睇你好唔好彩。。我問親佢地拎葉酸個d咩都話無,但係其他媽媽拎到葉酸,鈣片。
ipcs
|
係真的?
定助產士唔比 ...

我都只拎過Materna,鈣片問過但無開。
bonbon18
|
邱優 發表於 18-8-3 17:18
都係睇你好唔好彩。。我問親佢地拎葉酸個d咩都話無,但係其他媽媽拎到葉酸,鈣片。
...

oh, 我就係聽人講過有鈣片,點知我又拎唔到
勞氣小妹
|
只有Materna,因為已經包曬各種維他命
如果係其他要比佢地check到有需要先開比你
我睇個間健康院就咁講
sfcbb
|

醫生有開materna, 葉酸同鈣片比我。其他就自己出去買。

lovely_b
|
sandylly 發表於 18-8-2 17:48
應該只有materna,因為我產檢佢都係俾呢啲我,其餘果啲我都係出去買,因為materna已經係綜合維他命,佢哋覺 ...

QE係咪連materna都唔會派?

MMfaith
|
lovely_b 發表於 18-8-4 08:03
QE係咪連materna都唔會派?

唔係 我拎過
RubyYu07
|
有materna,但醫生都有開過鈣片比我。
siukankan
|

Materna係咪要問醫生先有啊?我未拎過

mmbili
|
東區連materna都無, 醫生話健康院先有。 不過醫生都有開橙粉, 潤膚膏同止痕膏俾我, 我同佢講有濕疹