比著你,揀邊度生?

kayer
|
事先講明先,邊度生都會係拿香港passport既。有d長。
我就同99,C6,仔仔(2.5歲讀緊nursery school)係南非住,呢家有左三個月,每日都愁緊係邊生,第一胎係香港政府生,我覺得都ok。
黎緊呢胎我都猶豫緊,南非香港生有利有弊。
南非生
利:
1.有c6,仔仔可以睇到bb剛剛出生。
2.住屋大d
3.費用如無意外,好似好似就2-3萬hkd(未問清楚)
弊:
1.生完我情緒我怕唔穩定(我上一次生都喊過幾次),而同99唔算係好岩,我怕會唔開心
2.99應該唔會好識照顧我,佢之前話:有d人好鍾意坐月,可以做公主。 我就好怕佢話我。
3.無咩補品食,99係上海人,我係廣東人,呢度又無新鮮食材,總之無淡好食。
4.怕我生有咩意外,用多好多錢。
5.99唔係好support全人奶。仔仔我全人奶到14m,一直比佢話。。。

香港生
利:
1.有媽媽照顧我,飲食都比較適合我
2.上胎我自認情緒差,會發脾氣,但我媽媽都唔怪我。。
3.平d,加上醫生護士都係香港人,溝通好d。
4.證件整得方便d
弊:
1.屋企比較細
2.見唔到仔仔+c6 3-4個月,仔仔俾99帶又擔心,雖然已返學,我都掛住仔仔。
3.34週前坐飛機番,bb大概1-2月我就帶番南非。

比你地,點揀。。我媽媽無可能黎南非照顧我的,佢都唔鍾意「寄人籬下」感覺。。
molasses
|
香港生, 生完冇嘢好得過自己阿媽喺身邊。話就話你要同老公大仔分開3-4個月, 但調轉諗你生完可以專心坐月同埋照顧初生呢個。
EmilyBB
|
我會返香港生,有媽媽照顧好好多
kayer
|
molasses 發表於 18-8-2 18:35
香港生, 生完冇嘢好得過自己阿媽喺身邊。話就話你要同老公大仔分開3-4個月, 但調轉諗你生完可以專心坐月同 ...

唔捨得仔仔
但我真係想有媽媽係身邊。。
真係世紀抉擇
molasses
|
kayer 發表於 18-8-2 18:37
唔捨得仔仔
真係世紀抉擇

呢一刻你覺得唔捨得大仔, 但細嗰個出咗世你會俾佢occupied所有時間
gracelam
|
kayer 發表於 18-8-2 18:32
我就同99,C6,仔仔(2.5歲讀緊nursery school)係南 ...

咁嘅情況一定香港生!

壞處只係見唔到個大仔老公幾個月。
kavenzou
|
香港生
kayer
|
gracelam 發表於 18-8-2 18:39
咁嘅情況一定香港生!

壞處只係見唔到個大仔老公幾個月。

同香港屋企好細
係舊式公屋黎
SaBB
|
我就同99,C6,仔仔(2.5歲讀緊nursery school)係南 ...

香港生, 生完身心靈好緊要、一定要休息夠、有人幫差天共地
yatmanchris
|

我都係住外國 我反而係第一胎時猶疑緊係邊度生好d 最後都係外國生 爸爸媽咪黎幫我坐月同睇bb 我果時生完都有成日喊 個原因係老公迫我喂人奶 搞到我勁大壓力 再加上老公同爸媽既文化差異 我夾係中間左右做人難… 而生第二胎時 因為已經有晒經驗(包括湊b喂人奶同埋處理佢地既文化差異) 所以完全冇喊 仲覺得好開心同輕鬆 所以我覺得樓主要揾返你果時成日喊既原因 然後今胎就要有心理準備或避免同樣情況發生而影響心情 產後心情都好緊要 我第一胎時就係咁屈到有憂鬱症 不過而家已好返了
kayer
|
molasses 發表於 18-8-2 18:38
呢一刻你覺得唔捨得大仔, 但細嗰個出咗世你會俾佢occupied所有時間

湊初生真係打仗甘
上胎大仔真係日日都嘔奶
第一個月真係基本日日喊,所以我情緒好差。。但真係好彩有媽媽陪我,辛苦d都幫我湊
kavenzou
|
kayer 發表於 18-8-2 18:37
唔捨得仔仔
真係世紀抉擇

讀緊N班啫,我會幫大仔請假,帶埋佢返香港,產婦心情好最重要
kayer
|
yatmanchris 發表於 18-8-2 18:41
我都係住外國 我反而係第一胎時猶疑緊係邊度生好d 最後都係外國生 爸爸媽咪黎幫我坐月同睇bb 我果時生完都 ...

我喊既原因
1.bb成日喊,我訓都訓唔好
2.未上奶,不過好快就上奶了。

我喊都係頭一個月,過左第一個月適應後就無事。
kayer
|
kavenzou 發表於 18-8-2 18:43
讀緊N班啫,我會幫大仔請假,帶埋佢返香港,產婦心情好最重要

無人湊啊。。
LOVEJELLY
|
仔仔只讀N班,帶埋返HK,坐完月先一同回南非
mmya
|
咁就香港生啦
起碼有媽媽支援
mc2011
|
香港生啦,坐完月,養好身體,之後好好照顧兩個小朋友。坐月唔好,身心方面既後遺症好大......
kayer
|
LOVEJELLY 發表於 18-8-2 18:47
仔仔只讀N班,帶埋返HK,坐完月先一同回南非

生之前兩個月就要番黎,我係湊唔到佢,媽媽要番工,佢係坐月先會請假湊我。所以我係肯定唔會帶仔仔的,初生都好忙,我真係無辦法湊佢
yatmanchris
|
kayer 發表於 18-8-2 18:44
我喊既原因
1.bb成日喊,我訓都訓唔好
2.未上奶,不過好快就上奶了。

如果果時喊只係因為當時係新手媽媽無經驗 我覺得都係留係南非生啦 因為我覺得咁辛苦生完b係最想會見到老公 同埋想睇下大仔第一次見細b既反應 如果錯過左就冇㗎喇 同埋你留係香港又會掛住同擔心個大仔 咁樣一定會影響到你情緒㗎 最多而家開始特訓老公煮坐月餐到時比你食囉
Nbs
|
有無機會帶埋老公仔仔返hk 生 ?
我朋友去英國生,住3-4 個月,都係帶埋老公同個女 (2 歲) 一齊,然係公公婆婆爺爺嫲嫲輪流去英國探同幫手。

唔知南非生bb 係點,代遇如何。不過我覺得如果喺外國公家生,自己又係社會既"小數族裔", 會唔會比人當次一等的對待。就正如hk 對嚟生bb 既南亞人同單雙非一樣。