自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yatmanchris 發表於 18-8-2 18:50
如果果時喊只係因為當時係新手媽媽無經驗 我覺得都係留係南非生啦 因為我覺得咁辛苦生完b係最想會見到老公 ...

我最怕佢煮嘢,廚房打仗甘,佢對坐月0知識。。。我有想過買定d坐月餐/湯水包番黎自己煮。。。

男爵府

回覆樓主:

係香港生啦,方便好多

男爵府

Nbs 發表於 18-8-2 18:53
有無機會帶埋老公仔仔返hk 生 ?
我朋友去英國生,住3-4 個月,都係帶埋老公同個女 (2 歲) 一齊,然係公公 ...

d 朋友都話ok。
我屋企細啊,容納唔到佢地,加上佢要做嘢,99唔識英文,佢唔係南非,好唔方便

珍珠宮

環保接龍勳章

kayer 發表於 18-8-2 18:40
同香港屋企好細
係舊式公屋黎

我生完第2個, 情緒都唔穩定, 大又呷醋, 日日家嘈屋閉, 半夜又要餵奶, 個2-3個月間直人間地獄咁。。。。
我寜願屋企細, 有媽媽照顧, 一個人照顧初生阿二, 冇99指手畫腳, 冇大仔纏住自己, 好好坐月, 精精神神返南非。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

kayer 發表於 18-8-2 18:53
我最怕佢煮嘢,廚房打仗甘,佢對坐月0知識。。。我有想過買定d坐月餐/湯水包番黎自己煮。。。
...

其實坐月餐好簡單 清淡為主 果時我成日都係食飯 菜心 或者蒸肉果d你可以叫老公洗好切好d材料比你 自己煮囉 家務果d可唔可以請cleaner?

珍珠宮

kayer 發表於 18-8-2 18:32
事先講明先,邊度生都會係拿香港passport既。有d長。
我就同99,C6,仔仔(2.5歲讀緊nursery school)係南 ...

帶埋大B返香港

我唔覺得坐月好重要,但我討厭人不斷嘮叨。

男爵府

yatmanchris 發表於 18-8-2 18:57
其實坐月餐好簡單 清淡為主 果時我成日都係食飯 菜心 或者蒸肉果d你可以叫老公洗好切好d材料比你 自己煮囉 ...

家務有工人,但我99係絕對唔會比工人掂bb的!覺得佢地好dirty。
菜心同呢度d肉好難食,唔可以蒸既,有陣臭豬味+99唔食牛。
d肉多數紅燒(我食到怕,我食得比較淡)。。

子爵府

回覆樓主

帶埋大仔返香港生....

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

香港生, 有乜事, 有亞媽睇住, 安心D.
坐月補唔好, 手尾好長.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

回覆樓主:

香港生

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yatmanchris 發表於 18-8-2 18:57
其實坐月餐好簡單 清淡為主 果時我成日都係食飯 菜心 或者蒸肉果d你可以叫老公洗好切好d材料比你 自己煮囉 ...

同你一樣,我兩胎都係自己坐,亦無人湊bb,都係自己一手一腳搞掂

水晶宮

回覆樓主:

離開老公和大仔3個月,你接唔接受到?我自己未必會捨得。

你今胎有經驗,唔再係新手,有無信心處理得好過上次?

男爵府

Jane1983 發表於 18-8-2 19:15
離開老公和大仔3個月,你接唔接受到?我自己未必會捨得。

你今胎有經驗,唔再係新手,有無信心處理得好過 ...

我係怕99。。。
基本上最大最大既弊處就係佢。。

子爵府

kayer 發表於 18-8-2 19:17
我係怕99。。。
基本上最大最大既弊處就係佢。。
咁就唔使諗啦,返香港生啦,矜貴好多㗎!我怕你今次如果喺南非生,你抑鬱嘅來源會變咗係你99,仲有係語言,環境各方面都啱你多d,又有阿媽照顧,.....可唔可以帶埋大B返香港?nursery讀少一陣,應該唔會有乜影響。

男爵府

grawong 發表於 18-8-2 19:27
咁就唔使諗啦,返香港生啦,矜貴好多㗎!我怕你今次如果喺南非生,你抑鬱嘅來源會變咗係你99,仲有係語言, ...

其實係香港無人湊到大仔。。
我生之前都可以湊,但生完之後呢,媽媽又幫手我坐月湊NB。重點係大仔Nb時候真係好難湊,我好怕呢胎都係甘。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

hk 生,利弊你都好清楚,另外可能要考慮下列因素:

- 愛滋病感染率南非係21.5%, 是世界感染人數最多(530萬人)。 你係醫院生產,可能都危危地。
- 特區護照暫時有169個國家免簽證 vs 南非 102。 特區䕶照方便d

最重要係產婦健康、 心情愉悅,bb 先開心快樂。 大仔就交俾嫲嫲,日日 FaceTime 囉。 你自己返hk 開心待產。

子爵府

kayer 發表於 18-8-2 19:30
其實係香港無人湊到大仔。。
我生之前都可以湊,但生完之後呢,媽媽又幫手我坐月湊NB。重點係大仔Nb時候真 ...

帶大B回香港未必不可行,香港有個「愛心社區保姆服務」 - 鄰里支援幼兒照顧計劃,睇下你媽媽嗰區有冇,可能可以幫到手

子爵府

回覆樓主

返香港生,有人照顧呢點已經贏晒,同醫護又溝通到,同大b video call都ok,不過飛前要同佢講媽媽返香港係生bb
睇下你老公可唔可以喺預產期飛黎陪你幾日,或者黎香港接你返去。

大宅

回覆樓主:

我覺得香港生,帶埋大b, 最多請陪月或ee幫手睇,反正係南非生都要2-3萬

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

媽媽照顧好過奶奶。

首頁

尾頁

跳至