順豐寄嘢煩左好多

Joant
|
宜家要SCAN QR CODE用手機入單 我寧願手寫⋯去到又要等佢入資料
NGASZE626
|
起初我都覺得好煩
但用落又發覺好方便
因為我來來去去都係寄果幾個地方
一禁一scan就搞掂
ms_maybb
|
試過一次,都覺得煩
marry0622
|
公司用順豐QR code寄野第一次 搞左勁耐,但之後又慳左d 時間,因為d 地址有左record
yokulami
|
我都覺得好麻煩呀
家家公主
|
寄一次半次係會覺得煩..
但而家我日日都有野寄...反而覺得方便左...
因為已經有哂RECORD 同熟左操作...我會晌家做定哂先..
去到職員再SCAN其實都好快.....
jyjy1684825
|
Joant 發表於 18-8-2 18:43
宜家要SCAN QR CODE用手機入單 我寧願手寫⋯去到又要等佢入資料

如果無smart phone, 点樣寄?
熱媽
|
Joant 發表於 18-8-2 18:43

其實係可以用舊果張單的,順豐哥哥話7月要轉用Q R code ,但我地張張單都唔同地址,好煩,最後用番舊表格,佢照收。原來好多舖都係咁用舊表格。
Catrabbitc
|
寄過一次,搞左一陣,用單好似快d
wcpcelia    發表於 18-8-3 10:45
MISSICE128
|
但是個順豐哥哥話公司唔收舊 form
mmya
|
如果來來去去都寄嗰啲地址就方便!
下下入真係好麻煩, 尤其係英文地址!
davywm    發表於 18-8-3 09:28
choiyan05
|
我次次唔同地址,勁煩
我手寫好快,而加勁慢
ivycwl
|
我想問佢係咪收件冇得入code自動show地址?我指順豐站地址
日本成
|
公司有用順豐寄貨上大陸,個順豐哥哥話用新QR d資料直接入晒電腦,舊版佢地收完返到去要抄一大輪野

第一次用覺得唔方便,之後原來d資料入完會有紀錄,下冷入就勁快 好方便(因為寄來寄去都係寄比果個人)
熱媽
|
回覆 MISSICE128 的帖子

我今日仲用緊舊form
Joant
|
日本成 發表於 18-8-2 19:28
公司有用順豐寄貨上大陸,個順豐哥哥話用新QR d資料直接入晒電腦,舊版佢地收完返到去要抄一大輪野

嘿佢辛苦我唔理啦
StrawberryLove
|
有次填到我發脾氣
Fishqqma
|

JD930
|
StrawberryLove 發表於 18-8-2 19:48
有次填到我發脾氣

cameo
|
熱媽 發表於 18-8-2 19:06
其實係可以用舊果張單的,順豐哥哥話7月要轉用Q R code ,但我地張張單都唔同地址,好煩,最後用番舊表格 ...

我地公司都重有好多舊單未用,因為嗰時問左7月一定要轉電子單,就7月開始用電單。
我地都多野寄同收,基本電單一㩒左「寄出」就再scan都睇唔番內容,所以同事又再電單上手寫部份資料,因太多出入件、怕亂。而家變左入完電單又手寫。
我地都收好多SF喺電單上再加手寫做識別。
有次非繁忙時段喺SF站,一個staff教緊阿叔入電子單,幾個人寄件取件後,個staff都未教完一個客。
我都係偏向手寫舊單,因為公司非只寄指定幾個地址,極不方便。