跳至

首頁

尾頁

複式洋房

曾經有朋友體驗過政府度頸皮話冇事結果生咗唐氏B嘅經歷,就算生仔幾大開支有啲錢都唔慳得,所以上網睇咗好多關於驗唐氏嘅DNA檢測,知道市面上有3種,比較完之後都一心唸住相差一二千,都係驗個最全面同主要香港中大有得跟進嘅敏兒安啦(普遍稱T21)),資料搜集後發現就算大家都係T21,唔同醫生收費都好參差,最後見到媽媽分享杜偉雄只需5千,似乎係收得最平嘅一個。本來今日正好產檢,產檢醫生驗敏兒安只需6800,但個個媽媽都發揮慳得就慳精神,唸住再排隊都好,慳返1800蚊可以做到兩次產檢,點知去到杜偉雄到先話5千係nifty,驗敏兒安7千,果一刻直程想喊出嚟,各位媽媽要小心問清楚

複式洋房

熙斯 發表於 18-8-2 19:44
曾經有朋友體驗過政府度頸皮話冇事結果生咗唐氏B嘅經歷,就算生仔幾大開支有啲錢都唔慳得,所以上網睇咗好 ...

然後最嬲係我事前有打去診所問過驗T21幾錢,姑娘亦回覆話5千,佢應該當時就直接解釋比媽媽知佢哋係驗嘅係nifty,收5千,但其實出面驗nifty只需要3500,果一刻我真係走又唔係唔走有唔係

複式洋房

熙斯 發表於 18-8-2 19:50
然後最嬲係我事前有打去診所問過驗T21幾錢,姑娘亦回覆話5千,佢應該當時就直接解釋比媽媽知佢哋係驗嘅係n ...

咁T21 定 nifty 準?

複式洋房

Car20 發表於 18-8-22 10:45
咁T21 定 nifty 準?

我都唔識分,但我揀咗T21

別墅

回覆樓主:

謝謝分享 另外想知道妳朋友係邊間醫院度頸皮?

複式洋房

greycats 發表於 18-9-11 02:37
謝謝分享 另外想知道妳朋友係邊間醫院度頸皮?

咦,咁我冇問喎,但佢係住大埔區嘅朋友,最近大埔嘅政府係咪拿打素?

複式洋房

熙斯 發表於 18-9-12 01:15
咦,咁我冇問喎,但佢係住大埔區嘅朋友,最近大埔嘅政府係咪拿打素?

大埔那打素無婦產科,要去威爾斯呀。

另外,我問過姑娘,話nifty係大陸Lab,同埋報告要8-10日,所以平啲;t21就中大Lab,報告3-5日有,大家驗既野好似差唔多

洋房

熙斯 發表於 18-8-2 19:44
曾經有朋友體驗過政府度頸皮話冇事結果生咗唐氏B嘅經歷,就算生仔幾大開支有啲錢都唔慳得,所以上網睇咗好 ...

養和剛驗4800~

洋房

hmjanuaryc 發表於 18-9-12 11:08
大埔那打素無婦產科,要去威爾斯呀。

另外,我問過姑娘,話nifty係大陸Lab,同埋報告要8-10日,所以平啲 ...

下。。。噤得人驚。諗住家族冇人高危,醫院都有80-90%準的,噤得人驚?我本身冇諗住再驗唐氏

複式洋房

ameliacm 發表於 18-9-12 19:26
下。。。噤得人驚。諗住家族冇人高危,醫院都有80-90%準的,噤得人驚?我本身冇諗住再驗唐氏
...

唔好慳,驗咗穩陣啲,我朋友唔係高齡,生果陣得32歲,家族都冇遺傳㗎

洋房

熙斯 發表於 18-9-13 09:21
唔好慳,驗咗穩陣啲,我朋友唔係高齡,生果陣得32歲,家族都冇遺傳㗎

但。。。我現在過哂週數喇。。都17週了

子爵府

ameliacm 發表於 18-9-21 11:45

T21或Nifty係10週起就驗的,係抽血驗ga~
所以你應該仲可以驗

複式洋房

我係D舊診所 驗T21 敏兒安 $5000
之前係TST 海洋中心診所 問要$7500
真係要問清楚 有D 唔包診金

複式洋房

回覆 熙斯 的帖子

nifty 就nifty 啦 T21 就T21 啦真係好無奈 $1800不是小數目

複式洋房

ameliacm 發表於 18-9-21 11:45

一樣驗到,24週前如果係問題嬰兒可合法流產

複式洋房

kennethhunglung 發表於 18-9-23 16:49
回覆 熙斯 的帖子

nifty 就nifty 啦 T21 就T21 啦真係好無奈 $1800不是小數目

Cannot agree more,但醫生話T21係個test嘅項目名,牌子係nifty同敏兒安,其實係我哋BK啲媽媽一路叫錯

大宅

回覆樓主:

多謝分享,樓主,你講得2好0岩,我朋友同事,29歲結婚,同年生B, 政府驗過晒無問題,bb出世後發覺各方面比其他bb慢,初頭都覺得無咩問題,但大大下就有問題,去醫院再驗,先證實係唐氏寶寶,佢同事好唔開心,辭埋工,但老公壓力大,有段時間失埋踪。。所以,我會驗T21 pro, 我問左1間,要7500。。普通版6500。。

複式洋房

熙斯 發表於 18-9-27 19:22
Cannot agree more,但醫生話T21係個test嘅項目名,牌子係nifty同敏兒安,其實係我哋BK啲媽媽一路叫錯 :th ...
如果叫錯就更加應該解釋清楚 係nifty唔係敏兒安 佢都知佢係醫生 我地唔係啦 !!!

首頁

尾頁

跳至