月餅券騙案再添苦主,15人疑被騙逾10萬元

oceandeepsea
|
早前報道網上交易平台現月餅券騙案,有賣家收取消費者的一半訂金之後,一再拖延交收及拒接來電,甚至人間蒸發。疑被騙1.8萬元訂金的黃先生早前已報警,並在網上呼籲其他苦主一同報案,黃連日已聯絡共15位苦主,疑受同一賣家所騙且手法雷同,所有苦主合共損失逾10萬元。

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180802&s=6996647&a=58515423
good_pig
|
其實點解要9588 同人買月餅券
siupigwai
|
下年買月餅都要實名
甄太太
|
siupigwai 發表於 18-8-2 22:11
下年買月餅都要實名

係,直接倒個名落月餅度,要食食自己!
yurijm
|
哇,我之前都諗住呢度二手市場預訂月餅券
不過後來冇買

原來仲有人真係收錢唔俾貨
其實點解會有騙徒犯案,又有銀行户口記錄
點會走得甩啊?
tsung
|
siupigwai 發表於 18-8-2 22:11
下年買月餅都要實名

畢業啦
|
以加D人,咩都炒一餐,總之係無本生利就得啦
oceandeepsea
|
好多年前,有係二手買過月餅券,但我要求當面換領,係門市前交收,唔可能靠個信字囉
cattz288
|
oceandeepsea 發表於 18-8-2 21:01
早前報道網上交易平台現月餅券騙案,有賣家收取消費者的一半訂金之後,一再拖延交收及拒接來電,甚至人間蒸 ...

比咁多錢訂金, 真係欠單都無架喎!
crystal媽咪
|
good_pig 發表於 18-8-2 22:06
其實點解要9588 同人買月餅券

上年我都有同啲唔識嘅人買,一日未換餅我都驚咗好耐。 以前識人喺美心做,好容易就買到
李露眉
|
美心拎上大陸賣啦,都無香港人買,火滾
BGCOME08
|
真係唔明點解年年都有人被呃?1.8萬都成7/80盒月餅,買咁多仲乜?做生意送禮?定買黎炒?
good_pig
|
crystal媽咪 發表於 18-8-3 07:46
上年我都有同啲唔識嘅人買,一日未換餅我都驚咗好耐。 以前識人喺美心做,好容易就買到
...

印假銀紙難,但印coupon可能易d
crystal媽咪
|
good_pig 發表於 18-8-3 07:49
印假銀紙難,但印coupon可能易d

係呀。我分唔到真假。啲券有唔同嘅取餅日期,佢網度張相同實際有啲唔同,所以我keep住佢個電話。諗住如果換唔到就會係咁勁打去煩佢。
今年直頭放棄咗唔買,又唔係話特別好食而且都唔值
hahaha1231
|
訂金都1.8.萬, 買甘多月餅, 要黎炒?
係就抵死
wcpcelia    發表於 18-8-3 10:51
hahaha1231
|
1.8 萬訂, 買甘多要黎炒
係就抵死
JD930
|
crystal媽咪 發表於 18-8-3 07:51
係呀。我分唔到真假。啲券有唔同嘅取餅日期,佢網度張相同實際有啲唔同,所以我keep住佢個電話。諗住如果 ...

我都係,到換到個日先放心哂
sheetajeff
|
年年都有呢d新聞 但年年都仲有人中招
crystal媽咪
|
JD930 發表於 18-8-3 08:48
我都係,到換到個日先放心哂

怕怕。其實我唔係買得多,不過唔想助長啲騙子
JD930
|
crystal媽咪 發表於 18-8-3 08:56
怕怕。其實我唔係買得多,不過唔想助長啲騙子

我個次係搵個fb 朋友買,見佢放三兩張咁不過都好擔心... 真係冇下次