冇腦的四電一腦政策

新聞話而家已經有人掉在垃圾站啦阿星哥仲話成功(emoji)順
ltp00222
|
@[email protected] 發表於 18-8-3 00:05
新聞話而家已經有人掉在垃圾站啦阿星哥仲話成功(emoji)順

如果做唔到即日或翌日回收 我諗好多香港人會扔去垃圾站或搵收買佬 清潔姐姐個d搞掂…
chiuchingm
|
回覆 ltp00222 的帖子

收賣佬同清潔姐姐都唔幫你收, 因為已經賣唔到$$, 我老公話上面(政府)比壓力回收箱, 最終回收箱唔收佢地啲貨, 搞到而家2匹冷氣都係收$20
qoo888    發表於 18-8-3 14:00
ltp00222
|
chiuchingm 發表於 18-8-3 10:30
回覆 ltp00222 的帖子

收賣佬同清潔姐姐都唔幫你收, 因為已經賣唔到$$, 我老公話上面(政府)比壓力回收箱, ...

尋日新聞買洗衣機個姐姐大大聲話咩等三日 係最少一個星期…XD

甘佢迫人扔去垃圾站…慘
馬爾太
|
依家得一間做
bks2014
|
@[email protected] 發表於 18-8-3 00:05

我想問以前冇此政策時 我换新洗衣機 一定同一天搬走舊機(唔係新機放那裡?)

現在要收費 反而做不到同日搬走舊機
即係錢收多了 服務効率卻退步
這個什麼道理?
大力大力
|
歐綠保獲政府津貼5.5億建廠房,每年津貼2億營運,真係發到豬頭丙~
大力大力
|

白痴環保局~
happybebebe
|
講真我都掉去街邊算
cy101
|
星哥好似住係另一星球咁!! 佢知唔知自己講緊乜???
alicialee1210
|
不明這新政策有咩好處?
wastewater
|
bks2014 發表於 18-8-3 10:43
我想問以前冇此政策時 我换新洗衣機 一定同一天搬走舊機(唔係新機放那裡?)

現在要收費 反而做不到同日 ...

因為以前你送貨同即收舊機都係同一個運輸,個送貨員除可將舊機賣去回收檔。

但而家回收檔唔收,一定要俾歐綠保。

但歐綠保又唔會俾返公運輸哥哥。

跟本送既同收貨係兩間公司。

Ononluk
|
咁樓主有咩有提意?我覺得新政策原意好好,啱啱開始執行上有漏洞有不便之處日後可以檢討改善。作為小市民,意見應該提,但唔好有咩問題就輕言否定整個政策
Ononluk
|
alicialee1210 發表於 18-8-3 10:48
不明這新政策有咩好處?

希望所有舊電話可以妥善回收,減低對環境影響,但等太耐做成市民不便我覺得必要改善。
caryfox
|
每次有這類政策,開始一定做得算比較理想,執行一段時間就走轉差,

今次⋯⋯一開始就「撻Q」,有心做就⋯⋯大件電器⋯⋯顧用運輸公司 及 租用倉庫儲存,,
alicialee1210
|
Ononluk 發表於 18-8-3 11:03
希望所有舊電話可以妥善回收,減低對環境影響,但等太耐做成市民不便我覺得必要改善。
...

明白了。其實唔行呢個政策,平時市民換電器,舊電器好多時運輸工人收回都係拎去回收商賺錢架
sweetyhome
|

成功在利益輸送,係鬼環保咩!........
指定的回收商,基本上有呢個牌係穩賺,就睇下有無傳媒夠膽挖哂人物關係同煲大佢咁解........
wmkcnw
|
Ononluk 發表於 18-8-3 11:00
咁樓主有咩有提意?我覺得新政策原意好好,啱啱開始執行上有漏洞有不便之處日後可以檢討改善。作為小市民, ...
有心做的話, 應該整個回收公司(或個別回收者) 的聯絡 list , 俾巿民自行處理。

而家根本係利益輸送, 仲要趕絕回收公司無生意, 巿民俾左錢但無服務。以前d收賣佬,即叫即上門, 仲有1百幾十收得返。
同埋唔明我屋企無電器要回收, 都要俾錢, 簡直癡線。
qoo888    發表於 18-8-3 14:01
wmkcnw
|
alicialee1210 發表於 18-8-3 11:11
明白了。其實唔行呢個政策,平時市民換電器,舊電器好多時運輸工人收回都係拎去回收商賺錢架
...
而家仲唔環保, 例如我部冷氣匹數唔夠, 我買2手冷氣, 舊果部收賣佬唔肯收, 焗住掉左佢。

舊年收買佬都肯俾50元收機
11B
|
sweetyhome 發表於 18-8-3 11:12
成功在利益輸送,係鬼環保咩!........
指定的回收商,基本上有呢個牌係穩賺,就睇下有無傳媒夠膽挖哂人物關係 ...

點解要指定?仲要獨市?