自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

香港是資本主義社會
唔明白點解會指定得一間政府規定的私人公司做晒
點解會係這間私人公司?
喺無競爭+政府規定下佢做晒,佢鍾意點做都得啦

唔明點解香港會咁黑間,好心痛

伯爵府

@mary@ 發表於 18-8-3 00:05
新聞話而家已經有人掉在垃圾站啦阿星哥仲話成功(emoji)順

正垃圾局長,點解要趕絕d回收商呀!你唔俾人做搞到人地執笠,咁至最唔環保。本來一向有人回收,好好地,依家搞到掉晒去垃圾房

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

T+3 屋企有位擺嗎?!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

而家仲唔環保

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆 147741 的帖子

你確定宜家係資本主義,唔係新時代X國特色社會主義?

禁止訪問

侯爵府

Ononluk 發表於 18-8-3 11:00
咁樓主有咩有提意?我覺得新政策原意好好,啱啱開始執行上有漏洞有不便之處日後可以檢討改善。作為小市民, ...

香港人就係咁,識讚日本人點樣有公德心,其他國家環境點好,到要身體力行去做,就多多借口。
方法出咗,大家就應該諗點去完善,就唔係咩都嘈。其實加多少少錢,送貨要做埋收舊機去回收站又得唔得呢?

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

政府政策質素糸咁上下。仲要衰收尾。一年后新聞透視就會講点衰法

別墅

回覆樓主:

其實收賣佬係最好,市民自己俾錢叫人收走又不用當垃圾棄置,咁政府可向收賣佬劃一收費回收舊電器咁就三嬴局面。而家攪到唔湯唔水

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Ononluk 發表於 18-8-3 11:00
咁樓主有咩有提意?我覺得新政策原意好好,啱啱開始執行上有漏洞有不便之處日後可以檢討改善。作為小市民, ...

我唸大家唔係否定呢個政策原意, 但推行政策的政府, 居然認為T+3係冇問題, 係非常合理. 政府既然有俾津貼歐綠寶, 點解唔規定佢要做到T或T+1. 歐綠寶要服務的是全港市民, 理應要有足夠車隊同人手. 若歐綠寶做唔到T或T+1, 應由送貨商收回舊電器, 再送交歐綠寶, 但需由歐綠寶支付呢程費用, 咁佢就有誘因解決呢個問題. 宜家最大問題係, 政府吾覺得呢個係問題.

侯爵府

親子王國15週年勳章

sugarsuagrlow 發表於 18-8-3 11:47
政策都未諗好就推出⋯⋯

認同。唔係話新政策總有甩漏咁簡單, 而係推出政策之前應該係要諗得全面, 推出後只處理少部份睇漏既特別 case。

今日既局面, 求其問一個業界人士都估計到, 呢類電器每日既處理量亦有數得計 (問問各大電器商就知, 唔知 100% 也可以推算到 80%), 今次真心覺得擾民, 環保成效未見, 令到市民覺得麻煩左, 只會令大家對 "環保" 更抗拒。而家呢刻除左嗰個指定回收商, 誰人得益?

sugarsuagrlow    發表於 18-8-3 12:13

大宅

calvin1230hk 發表於 18-8-3 11:46

香港人就係咁,識讚日本人點樣有公德心,其他國家環境 ...

呢度係討論區, 咩都可以放上黎討論...

既然你個建議都幾不錯, 咁你都可以即刻同政府建議啦, 不要只在討論區齋噏吧, 話人嘈, 你自己都坐言起行先吧

男爵府

ltp00222 發表於 18-8-3 10:32
尋日新聞買洗衣機個姐姐大大聲話咩等三日 係最少一個星期…XD

甘佢迫人扔去垃圾站…慘

普通家庭邊有位放兩個洗衣機成個星期呀!政府仲話補貼左兩億比回收商,呢件事,鬼鬼地。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sugarsuagrlow 發表於 18-8-3 11:47
政策都未諗好就推出⋯⋯

佢地巳經諗左幾年了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

@mary@ 發表於 18-8-3 00:05
新聞話而家已經有人掉在垃圾站啦阿星哥仲話成功(emoji)順

呢個政策真係好白痴!

星哥間屋大,舊電器放間屋或花園3、5、10日都無所謂⋯ 但一般小市民邊會有位放!即使雪櫃或洗衣機都無位喇,仲要分體冷氣機有內外機,好鬼污糟⋯

以前咪幾好,俾小小錢電器舖會收。點解唔直接叫電器舖收咗之後一批咁運過去呢?而要幾日後逐家逐戶咁收?

ICAC應要調查一下有沒有利益輸送!
審計署亦應檢視一下呢個運作有無問題!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

newcomer550 發表於 18-8-3 11:54
我唸大家唔係否定呢個政策原意, 但推行政策的政府, 居然認為T+3係冇問題, 係非常合理. 政府既然有俾津貼歐 ...

留意一下不是T加3一定收機,而是最快T加3才收機呀 ~

一個月後都是最快T加3~

首頁

尾頁

跳至