自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

貓宅 發表於 18-8-3 01:36
但係我裝修其間其實一路都有傢俬雜物要搬入屋, 又無可能成個月都唔搬嘢入去喎, 咁....
...

新曆八月十一日先係農曆七月初一 , 一係就加快 趕工 8月10日 夜晚十一點前搞掂 ,過咗夜晚十一點就已經係農曆七月初一

男爵府

回覆樓主

只介意當天。

男爵府

~緣~ 發表於 18-8-3 01:38
新曆八月十一日先係農曆七月初一 , 一係就加快 趕工 8月10日 夜晚十一點前搞掂 ,過咗夜晚十一點就已經係 ...

因為我d傢俬係訂造要入牆, 月中至月尾先到貨安裝, 無得趕...

男爵府

見到你哋講得咁嚴重, 我真係好擔心

珍珠宮

回覆樓主

睇電視講過如真係要搬,盡量揀好日子同埋日光日白,黃昏後唔好搬。揀11-2點好天曬到阿媽都唔認得乜叉都曬走晒

珍珠宮

貓宅 發表於 18-8-3 01:46
見到你哋講得咁嚴重, 我真係好擔心

好多時都係心理作用,明明買樓新裝應該好開心,唔好比呢啲負能量影響心情,你唔好成日疑住會瀨野啦,唔通全港唔搬屋,搬屋公司食屎咩,唔通7月搬過屋一定會中招!?唔好自己嚇自己,盡量做好啲(早上搬)自己心態堅定啦,夾起啲頭髮精精神神。

男爵府

小紅梅 發表於 18-8-3 01:50
睇電視講過如真係要搬,盡量揀好日子同埋日光日白,黃昏後唔好搬。揀11-2點好天曬到阿媽都唔認得乜叉都曬走 ...

嗯嗯, 但睇到上面幾個jm既case, 真係好唔放心

大宅

回覆樓主

我上年係七月搬,無由怕,無咩事發生

男爵府

小紅梅 發表於 18-8-3 01:58
好多時都係心理作用,明明買樓新裝應該好開心,唔好比呢啲負能量影響心情,你唔好成日疑住會瀨野啦,唔通 ...

本來係應該開心, 但自從買咗新屋之後老公d生意出現阻滯, 所以想問清楚, 最驚咁樣搬入去會雪上加霜

男爵府

終於開到啦 發表於 18-8-3 02:01
我上年係七月搬,無由怕,無咩事發生

係7月14前定後?

男爵府

回覆樓主:

你擔心可以查下通勝,七月都有D宜搬家嘅日子,啱啱check過七月十四係吉日添! 其實如果真係迷信,就要揾師傅揀個好日,要夾好多野,唔係話成個七月唔搬就係好日

用戶要求終止服務

回覆樓主

去附近紙紮舖問下,橫掂你都會拜四角,佢哋好專業

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

趕唔到8月10 等到9月10

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我都試過舊曆七月搬.....
去紙扎舖問佢地會講你知邊日邊個時間可以搬....
咁你順便問下要買嘢去拜下....

瑪瑙宮

貓宅 發表於 18-8-3 00:34
有冇jm知道或有經驗? 嚟緊月尾前要搬屋, 但又撞正農曆7月, 7月搬屋係咪真係唔太好? 有冇話做d咩化解? 定避 ...

可能只有2個方案可行,
一就過左舊曆七月先搬屋,
二就係響七月前,做晒入伙儀式,
入去住一晚,當入左伙,
跟住先繼續入傢俱同其他,
同埋七月唔好夜晚搬屋同搬傢俱入屋,
要日頭搬,就係咁。

但你都可以再問下其他人士作參考,

老實,七月就好多事情都不宜,
結婚搬屋等等。。

擔心既,就小心睇下邊樣會好些,
始終新屋都會有排住。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

回覆樓主

其實我都係呀!依家裝修傢私如火如荼咁完工,呢排都係收sofa 等等等等!

好彩見到呢個post,咁我農歷8月先搬啦!我唔驚鬼,但唔想行衰運。

男爵府

回覆樓主

一係睇下呢啲日子得唔得

公爵府

回覆樓主

先做入伙儀式,就算裝修緊都可以先入伙後搬傢私㗎。總之舊曆7月前入左伙先。
再喺7月頭一個星期吉日吉時,通常下午2點前搬曬啲傢私入去,你本身有無安土地嗰啲?想安就要7月前安,否則不要安。

大宅

回覆樓主:

唔好。有一年試過搬左,(已經係等到農歷七月尾八月頭)之後番新工勁黑住左半年就揾屋搬,份工做左一年都無做

男爵府

回覆樓主

我有朋友農歷七月十四正日搬屋,搬家之後對仔女好多事,越來越多健康問題,但是佢地兩夫婦都唔信呢D嘢所以我都無謂出聲

首頁

尾頁

跳至