懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Mandy1985 發表於 18-8-3 00:35
懷孕初期
醫生開了5mg(5000mcg) 葉酸比我
但唔係孕婦只需食800mcg嗎?

剛係廣州出名的婦嬰院睇到的,好詳盡,供參考(注:簡體字)

不同情况下叶酸增补建议

根据夫妻双方疾病史、生育史、家族史、饮食情况、药物服用、行为习惯等方面的不同,增补叶酸的建议也不同。

1.无高危因素的妇女:建议从可能怀孕或孕前至少3个月开始,每日增补0.4mg或0.8mg叶酸,直至妊娠满3个月。

2.有神经管缺陷生育史的妇女:建议从可能怀孕或孕前至少1个月开始,每日增补4mg叶酸,直至妊娠满3个月。鉴于国内没有4mg而有5mg叶酸剂型,亦可每日增补5mg叶酸。

3.夫妻一方患神经管缺陷或男方既往有神经管缺陷生育史的妇女:建议从可能怀孕或孕前至少1个月开始,每日增补4mg叶酸,直至妊娠满3个月。鉴于国内没有4mg而有5mg叶酸剂型,亦可每日增补5mg叶酸。

4.患先天性脑积水、先天性心脏病、唇腭裂、肢体缺陷、泌尿系统缺陷,或有上述缺陷家族史,或一、二级直系亲属中有神经管缺陷生育史的妇女:建议从可能怀孕或孕前至少3个月开始,每日增补0.8~1.0mg叶酸,直至妊娠满3个月。

5.患糖尿病、肥胖或癫痫的妇女:建议从可能怀孕或孕前至少3个月开始,每日增补0.8~1.0mg叶酸,直至妊娠满3个月。

6.正在服用增加胎儿神经管缺陷风险药物的妇女:正在服用卡马西平、丙戊酸、苯妥英钠、扑米酮、苯巴比妥、二甲双胍、甲氨蝶呤、柳氮磺胺吡啶、甲氧苄啶、氨苯蝶啶、考来烯胺等药物的妇女,建议从可能怀孕或孕前至少3个月开始,每日增补0.8~1.0mg叶酸,直至妊娠满3个月。

7.患胃肠道吸收不良性疾病的妇女:建议从可能怀孕或孕前至少3个月开始,每日增补0.8~1.0mg叶酸,直至妊娠满3个月。

对于高同型半胱氨酸血症妇女,建议每日增补至少5mg叶酸,直至血液同型半胱氨酸水平降至正常后再考虑受孕,且持续每日增补5mg叶酸,直至妊娠满3个月。

複式洋房

valerian 發表於 18-8-3 14:18
醫生話12週前補葉酸,12週後唔洗補葉酸丸,均衡飲食,加鈣同dha 丸就可以,12週後太多葉酸增加自閉症風險 ...

感覺上呢個講法合理啲,下次覆診,分別再問下私家同政府啲醫生

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生開得就可以食,過多葉酸會排出體外。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Mandy1985 發表於 18-8-3 00:35
懷孕初期
醫生開了5mg(5000mcg) 葉酸比我
但唔係孕婦只需食800mcg嗎?

我懷孕時,睇普通家庭醫生,就開左5mg (5000mcg)的葉酸俾我食,係早晚一次,我好似你咁,上網睇文章,話一日最多食1000mcg ,所以都勁擔心,之後我就睇婦科,結果都係叫我繼續食5mg,不過係一日一次,醫生話初期懷孕,葉酸係非常重要,所以我照食。
你都不需要擔心
我BB 出世後,都幾健康

大宅

Happy-pp 發表於 18-8-20 15:21
我懷孕時,睇普通家庭醫生,就開左5mg (5000mcg)的葉酸俾我食,係早晚一次,我好似你咁,上網睇文章,話 ...

你好啊,我想問下你一直食5mg 既葉酸食到生?
中間有無加啲綜合維他命?

因為我個私家醫生2隻都有開比我,
含量加埋5800mcg..早排見到啲報道。。
有點擔心(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Ybabykingdoman 發表於 18-10-4 23:09
你好啊,我想問下你一直食5mg 既葉酸食到生?
中間有無加啲綜合維他命?

頭3個月就食5g葉酸,醫生話夠,唔使再食其他。3個月後,我就淨係食惠氏嗰隻,裡面都有少量葉酸,再加多300mcg 鈣片一粒。

洋房

可唔可以一直食惠氏個隻架?

大宅

Happy-pp 發表於 18-10-5 07:38
頭3個月就食5g葉酸,醫生話夠,唔使再食其他。3個月後,我就淨係食惠氏嗰隻,裡面都有少量葉酸,再加多300 ...

仲有食澡油丸

大宅

Happy-pp 發表於 18-10-5 10:39
仲有食澡油丸

我醫生有開一粒綜合維他命比我、 入面有800mcg了
再加5mg 既葉酸、好似over 哂
不過我都禁樣食左半個孕期(emoji)諗緊keep 唔keep 禁食(emoji)

首頁

尾頁

跳至