自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bigyanb 發表於 18-8-4 13:03
只係之前冇傾清楚

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

今集好感動,今次終於無爛尾

大宅

Messymotherhood 發表於 18-8-4 11:33
吓。第16集Ellen咪講咗肯捱窮囉。只化為咗個女,買咗套美語世界。但呢種為bb駛大咗。樣樣肯慳bb嘅嘢唔肯慳 ...

講得好好呀!

其實我哋每個人都吾完美...或多或少都會響Ali身上見到至少自己部分(if not all !!)缺點 ...
人最緊要就係成長,從錯誤中嘅學習 ... 個結局幾好... 一對young couple 終於肯正面面對大家嘅問題. 當然唔擔保佢哋可以繼續拖住手行埋人生嘅幾十年...但至少大家有付出!

我唔係好明點解有咁多人淨係識得講我好憎Ali呢個角色, 難道佢身上嘅缺點自己一啲都冇?

大宅

pigmom123 發表於 18-8-4 13:46
講得好好呀!

其實我哋每個人都吾完美...或多或少都會響Ali身上見到至少自己部分(if not all !!)缺點 .. ...

只怪太真實嘅嘢,無人想見無人想承認
佢地憎Ali呢個角色,可能係更憎自己!

大宅

lokwai825 發表於 18-8-4 16:34
只怪太真實嘅嘢,無人想見無人想承認
佢地憎Ali呢個角色,可能係更憎自己!
...

哈哈!又係喎!

大宅

成套劇我都好鍾意。好真實,雖然好多情況都誇張咗,相信係為了有"劇場感"。
睇住奶奶蝦新抱直情邊睇邊鬧

大結局好多感人位,又好正面,好有反思。
婚姻好多難題要一起衝破, 大家一起努力維繫吧。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

有冇人聽到恬恬喺1980與Elvis和好講乜呀?rewind咗重聽淨係聽到 “true love is xxxxxx”,我同老公聽到拗哂頭

套劇真係令人好多反思,不論是從父母、兒女、新抱/女婿、奶奶/老爺、外父外母、兄弟姊妹、朋友等等。其實都係希望大家站在別人角色想想,不要下下活在自己世界裏面

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

coolnestea 發表於 18-8-5 00:25
有冇人聽到恬恬喺1980與Elvis和好講乜呀?rewind咗重聽淨係聽到 “true love is xxxxxx”,我同老公聽到拗 ...

大宅

coolnestea 發表於 18-8-5 00:25
有冇人聽到恬恬喺1980與Elvis和好講乜呀?rewind咗重聽淨係聽到 “true love is xxxxxx”,我同老公聽到拗 ...

true love is messy and sloppy
字幕好似譯為:真愛是斬不斷,理還亂的

珍珠宮

snowshine1357 發表於 18-8-4 12:46
講同做係2回事,依頭話肯捱,個頭就洗6萬蚊,唔收話係為咗個女,唔買個女會死?會變白痴?唔係架嘛,咁即 ...

係!真正做過經濟支柱就會明白!

諗點揾多d錢,同唔駛諗點揾錢,只係諗點省錢完全係兩個level.

珍珠宮

pigmom123 發表於 18-8-4 13:46
講得好好呀!

其實我哋每個人都吾完美...或多或少都會響Ali身上見到至少自己部分(if not all !!)缺點 .. ...

利申我係好唔鐘意Ali呢個角色。 唔係過
話人有缺點係問題,正如黎諾以角色一樣有好多缺點。 但Ali角色黑人憎之處係佢除左生左個b ,睇唔出有嘜咁大貢獻,佢覺得自己好似拯救左地球咁偉大,其他人係比唔上,其他人都要就佢, 佢就係女皇。

就係。。。佢做嘅野就係犧牲,人地個d就唔係 犧牲

大宅

回覆樓主:

禁止訪問

回覆:[即時討論]BB來了 大結局!

首頁

尾頁

跳至