有無準媽媽懷孕期大便肛裂出血?

ilikepanda
|
其實我一向都多菜少肉的,大便一向正常。
目前12週,懷孕期都持續吃很多蔬菜和水果,每天都有大便,但最近大便變硬,迫到肛門出血,因每天大便,每天都如此,有無準媽媽有同樣情況?
freshrose
|
ilikepanda 發表於 18-8-3 10:19
目前12週,懷孕期都持續吃很多蔬菜和水果,每天都有大便,但最近 ...

我每日食橙,乳酪同飲大量水就無呢個情況
LittleSesame715
|
Watson有得買
我第二胎,11/2 wks無乜便意,要3/4日有去一次
感覺唔舒服,怕便秘搞到痔瘡,就買來飲。
放心,呢款大肚婆飲得,第一胎我私家醫生開俾我飲的,後期先發現watson都可自己買到
浪費左唔少錢係私家醫生度買呢包野

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
BabyCiu
|
試吓乳果糖啦⋯⋯我嘅婦產科醫生建議便秘時食
ilikepanda
|
回覆 BabyCiu 的帖子

我無便秘啊,我日日有大便,不過只是大便太硬迫到肛門出血而已啊。

BabyCiu
|
ilikepanda 發表於 18-8-3 11:16

我無便秘啊,我日日有大便,不過只是大便太硬迫到肛門出血而已啊。

咁即係每日攝取嘅水份唔夠!飲多D水再食多D水果
ilikepanda
|

其實我喝好多水的,水果方面一日都有三個,但不敢吃太多,因為果糖,我本身高齡。
再觀察一陣子啦,如果出血情況持續,最好還是求醫吧。
momolonglongb
|
之前試過,因為懷孕中段時成日便秘,搞到d便便好硬,疴到流血,不過我知係肛門所以無太多影響,之後食返d益生菌,宜家反而後期日日都有便便,就無嘢啦!
GCHK
|
大便時都唔好太用力
ilikepanda
|
回覆 momolonglongb 的帖子

其實我不是便秘,我每天都有大便,只是排便時,便便很大,逼到肛門出血囉。
haha748494
|
朝早起身飲一大杯暖水,可以清理腸胃。
ilikepanda
|
回覆 LittleSesame715 的帖子

謝謝你的回應。

可是我的問題不是便秘和痔瘡啊。
我日日有大便,只是大便很乾和很大逼到肛門出血,可能和你的問題不一樣呢。

所以不知這東西對我的情況是否有幫助呢。

hamsterma
|
目前12週,懷孕期都持續吃很多蔬菜和水果,每天都有大便,但最近 ...

飲多滴水,生火龍果都可以
我要做媽媽
|
如果你日日都係咁,我真係建議你去問問醫生吖
LittleSesame715
|
ilikepanda 發表於 18-8-4 22:14
回覆 LittleSesame715 的帖子

謝謝你的回應。

或者你可試下益生菌

CJCJMAK
|

我都有呢個問題,情況一樣

去私家檢查時,醫生話要refer去外科照,我冇理佢

依家我一有硬大便抹時就有小小血

我都唔知點好
pinco
|
我問咗私家,如果大硬,已經屙到痛,又有血,佢話我可以用金油條,咁多個月便秘咗3次都有用,我而家都32weeks,so far 都冇乜特別,我驚再用力得制整到個B仲衰!所以都分別用咗三次了