呀女又講大話...

bz_tone0808
|
上一個post我講呀女好痴爸爸, 尋日又繼續hurt我
呀女就黎2歲,
尋日佢自己玩執書包, 玩得開心得際用個水杯掉我, 我認真但唔惡問"水杯唔係用黎掉人架, 你掉到媽咪好痛", 諗住話完佢算, 點知佢即刻跑去爸爸房拍門"爸爸, 頭先媽咪打我呀!"
我問呀女"媽咪有冇打你?", 佢隔左一陣答"冇", 我講左一輪媽咪冇打你, 你咁講大話媽咪會唔開心之類說話, 再隔一陣佢say sorry同鍚返我.
其實呢D情況唔止一次, 將事實倒轉, 投訴比爸爸知, 亦唔希望佢做錯事say sorry做擋箭牌
從來佢都冇向我投訴爸爸(當然我都唔想),
除左一路教導返佢, 希望呀女大D真係會明
musiccisum
|
bz_tone0808 發表於 18-8-3 12:02
呀女就黎2歲,
尋日佢自己玩執書包, 玩得開心得際用個水杯 ...

咁爸爸有無即刻話阿女唔可以講大話呀?
melomelomelody
|
一定要同老公傾,2公婆要齊心,爸爸要幫手教唔可以咁蝦媽媽,爸爸會嬲。
wcpcelia    發表於 18-8-3 14:08
bz_tone0808
|
musiccisum 發表於 18-8-3 12:06
咁爸爸有無即刻話阿女唔可以講大話呀?
有, 會話佢幾句, 好在C6都企我個邊, 方向一致
luv_miyuko
|
點解佢咁細個會講大話架?平時你湊?
Ceci師傅
|
2歲已經咁叻....
bz_tone0808
|
luv_miyuko 發表於 18-8-3 12:11
因為我屋企好多人, 有佢D堂/表一齊住, 所以佢學講野好快
平日放工+星期六日自己湊返
Nbs
|
luv_miyuko 發表於 18-8-3 12:11

同問
我女26 個月,除無甘叻識告狀之外,亦唔識專登講大話。
佢今日同我講 "mama 唔靚", 我係咪應該當佢講大話
mike89
|
我覺得佢似混淆左打同鬧既意思多d,未必係講大話,始終兩歲用詞太少
bz_tone0808
|
mike89 發表於 18-8-3 12:32
我覺得佢似混淆左打同鬧既意思多d,未必係講大話,始終兩歲用詞太少
...
我估佢知打同鬧, 有次佢拎左我支水, 我平常心話"比返媽咪", 講左幾次, 呀女又投訴"爸爸, 媽咪鬧我".....無言...可能佢覺得咁好玩
bz_tone0808
|
Nbs 發表於 18-8-3 12:25
同問
佢今日同我講 "mama 唔靚", 我係咪應該當佢講 ...
媽媽唔岩聽

C.Humphrey
|
trouble 2來了
喜歡你更多
|
樓主,有無留意過妳阿女同堂表哥點樣相處?
會唔會bb女一大聲講野,阿哥果d會話阿妹鬧我之類?
或者阿妹細細力摸阿哥,阿哥就同男性投訴?
你阿女學咗有樣學樣,覺得你好玩d.
試下唔理佢咁多,成日得你老公湊,隔一陣會掛住你錫番妳。
luv_miyuko
|
bz_tone0808 發表於 18-8-3 12:19
因為我屋企好多人, 有佢D堂/表一齊住, 所以佢學講野好快
平日放工+星期六日自己湊返
...

咁真係大大鑊,好學唔學,而家唔係講大話咁簡單,佢直頭係屈你,屈你唔入至死死氣道歉,但如果佢屈其他人屈得成,咁真係有排都教唔返,留意下佢邊度學埋呢d 衰野,三歲定八十啊。
luv_miyuko
|
Nbs 發表於 18-8-3 12:25
同問
佢今日同我講 "mama 唔靚", 我係咪應該當佢講 ...

我囡有次話唔鍾意媽媽,跟住笑晒口笑到卡卡聲,佢以為咁樣玩好搞笑,我聽完灰到一個點
喜歡你更多
|
luv_miyuko 發表於 18-8-3 13:05
我囡有次話唔鍾意媽媽,跟住笑晒口笑到卡卡聲,佢以為咁樣玩好搞笑,我聽完灰到一個點
...

呢句野肯定係嫲嫲或者婆婆到學番嚟,
d老人家好鍾意抱住個孫話,唔鍾意允珠,其實係笑住講好肉緊咁,但其實當時個孫女可能已經唔識玩想哭咁,大人就笑到哈哈聲。
Nbs
|
luv_miyuko 發表於 18-8-3 13:05
...

haha 甘佢明顯係講笑啫,甘又幾cute 既。
我會笑笑口話甘我唔睬你喇然後jit 佢haha
GIBAI
|
bz_tone0808 發表於 18-8-3 12:02
呀女就黎2歲,
尋日佢自己玩執書包, 玩得開心得際用個水杯 ...

爸爸有冇話番佢?2歲咋喎,如果你肯定佢係識分咩係打,咁佢故意屈你,真係一定要正視,否則習慣左第日番學,就變左係搞事搞非的人,趁現在仲細人地會覺得佢係冇心,一定要教番好,或者叫爸爸同佢傾下
ivycwl
|
之前我有出post,jm話唔係講大話,係咩腦部發展中。
gm147
|
我個女都係就黎兩歲, 仲未可以講到五六個字完整句子, 同埋未識講大話, 對 "yes no 有冇" 都未完全講啱, 但 playgroup 老師話正常

另外小朋友跟哥哥姐姐學野會快 d, 但好易學壞, 我兒甥開始搭校車就學識講食屎飲尿唱核突歌...