自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

唔好用自己幾十歲的想法套落去兩歲人仔的行為言語上,點解會認為佢係講大話而唔係思覺失調呢?大人教佢做錯事要say sorry, 佢咪學識囉,點解又要諗到佢會用sorry嚟做擋箭牌呢?
多啲google或參考幼兒行為的書籍,兩歲小朋友根本好多嘢自己都唔清唔楚。
例如佢會將想像的事跟現實混淆、用語錯、表達錯,甚至係唔識表達。
小朋友係白紙,要父母教,如果父母心態及想法不正面,點教好下一代?
小朋友會長大,個腦都當然會長大,從小教導佢一定會明。我相信父母及時糾正、堅持糾正及不放棄糾正,一定一定會教得好。

琥珀宮

複式洋房

Cheddar85ang 發表於 18-8-3 13:30
唔好用自己幾十歲的想法套落去兩歲人仔的行為言語上,點解會認為佢係講大話而唔係思覺失調呢?大人教佢做錯 ...
因為我同侄仔一間屋, 佢今年小一, 佢好好動, 咩都搞破壞, 佢次次做錯事就無辜樣say sorry, 大大小小先都講左sorry先, 有時問佢知唔知錯咩, 佢知架, 佢亦知講左sorry先唔會比人鬧咁甘, 我就係要用我幾十歲既思想stop左佢唔係次次say sorry都有用.
我都睇過呢個年紀, 會將現實同幻想混淆, 所以我會堅定, 言詞都係要佢返去現實"媽咪係冇打你"
多謝你意見, 我會比多D耐心糾正

複式洋房

喜歡你更多 發表於 18-8-3 12:55
樓主,有無留意過妳阿女同堂表哥點樣相處?
會唔會bb女一大聲講野,阿哥果d會話阿妹鬧我之類?
或者阿妹細細 ...
我有留意, 因為我女被搶玩具會出手打人, 有時我放工返黎, 堂/表就投訴我聽"今日XX打我呀", 但我唔會知真假, 唔知有冇屈呀女, 可能咁聽聽埋埋

水晶宮

bz_tone0808 發表於 18-8-3 13:48
因為我同侄仔一間屋, 佢今年小一, 佢好好動, 咩都搞破壞, 佢次次做錯事就無辜樣say sorry, 大大小小先都講 ...

小一侄仔咁大個真係識古惑嘢,堅持唔俾佢過骨

複式洋房

Cheddar85ang 發表於 18-8-3 13:56
小一侄仔咁大個真係識古惑嘢,堅持唔俾佢過骨。
成屋D小朋友都古古惑惑

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

ivycwl 發表於 18-8-3 13:17
之前我有出post,jm話唔係講大話,係咩腦部發展中。

我記得, 仲話佢只係混淆左事實, 叫你唔駛咁緊張
大事化小, 小事化毛.........

翡翠宮

畀面勳章

兩歲應該未有意識講大話,應該係分唔清打同鬧,耐心解釋番俾佢知就得。
反而你唔好標籤呀女成日話大話,久而久之,無論佢既自我形象同你對佢既印象都會變成一個中意講大話既人,小心佢會按住你為佢塑造的形象而變成你「期望」中的人。
日日是好日

大宅

我唔係認為講大話係岩..
不過你個女好叻!

子爵府

bz_tone0808 發表於 18-8-3 12:45
我估佢知打同鬧, 有次佢拎左我支水, 我平常心話"比返媽咪", 講左幾次, 呀女又投訴"爸爸, 媽咪鬧我".....無 ...

我覺得係爭寵嘅表現

男爵府

bz_tone0808 發表於 18-8-3 12:19
因為我屋企好多人, 有佢D堂/表一齊住, 所以佢學講野好快
平日放工+星期六日自己湊返
...

咁多人一齊住,好麻煩喎。
可以就搬。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有幾多人一齊住?
間屋幾大?
哥哥好似會教壞個女甘
可否搬出去

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

我問呀女"媽咪有冇打你?", 佢隔左一陣答"冇" -> 照呢個情況, 你個女似乎唔係混淆, 佢係識分打同鬧... 同埋佢心知自己做錯事.

或者佢真係跟得堂/表哥多, 有樣學樣, 誇大事情黎講搏同情扮無辜, 到出左事時聽人講句 sorry 就可以無事. 其實好多人會覺得兩歲咋, 邊識講大話, 邊識咁多陰謀論? 可能佢地當時真係唔知呢啲係叫大話, 做既野唔啱, 但係我地知, 佢地好似張白紙, 見到咩就吸咩, 趁佢未係好深時, 要儘快改好, 否則日後愈來愈深時真係改唔到.

複式洋房

hahaha1231 發表於 18-8-3 15:34
有幾多人一齊住?
間屋幾大?
哥哥好似會教壞個女甘
C6係圍村人, 所以我地全部人住一棟丁屋, 好彩既係唔同層

複式洋房

冰糖檸檬 發表於 18-8-3 15:52
我問呀女"媽咪有冇打你?", 佢隔左一陣答"冇" -> 照呢個情況, 你個女似乎唔係混淆, 佢係識分打同鬧... 同埋 ...
冇錯, 佢答我問題係有思考!

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主

2歲似係未明用詞既意思,可能佢原意係想講媽媽鬧我,但最後開口會講左打我。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實我想知除左講道理。平時她做錯野。你地仲有無罰她?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bz_tone0808 發表於 18-8-3 16:27
C6係圍村人, 所以我地全部人住一棟丁屋, 好彩既係唔同層

2歲學到講大話,叫唔好彩多D。

水晶宮

bz_tone0808 發表於 18-8-3 14:13
成屋D小朋友都古古惑惑

都係好事,聰明,起碼可以教。家人及父母堅持到都唔會壞。

首頁

尾頁

跳至