初次試整,自家製「流心奶黃月餅」~

小manman
|
下個月就係中秋節喇!!

今年第1爐,就係我第1次整的「流心奶黃月餅」~

大成功呀

我呢刻真係好開心,好有滿足感呀

好好彩,我最擔心的爆餡、象腳通通都無,係有dd裂~

不過,最重要係整到流心~

始終係第1次,整的時候有d呢hea,真係粒粒皆辛苦,一步一驚心~

吸取今次的經驗,下次一定會做得更好,過程會更流暢~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
howmuch    發表於 18-8-3 12:47
小manman
|
製作過程

jarjane
|
好叻叻呀
cccpo
|

20150618bb
|
小manman 發表於 18-8-3 12:35
下個月就係中秋節喇!!

有賣相唔知味道如何?我可幫你品評
miffyumiffy
|
小manman 發表於 18-8-3 12:35
下個月就係中秋節喇!!

好正 我又整,求食譜及方法
小manman
|
我整的時候,覺得壓得d鹹蛋黃唔夠碎,攪完發覺有粒粒,驚會食到d鹹蛋黃粒粒唔夠滑~

但比親戚試完後,佢地話完全食唔到粒粒,好正~

有蛋黃味,又唔會好濃,又唔會好甜~

隔左1晚,佢地焗番熱,個流心無我琴晚啱啱焗起時咁稀喎!!

佢地話個杰度啱啱好

wcpcelia    發表於 18-8-3 13:57
pnleung
|

小manman
|
我媽咪就無焗番熱,就咁食,個流心變軟心~

oran04
|
好正,可唔可以教下我點整
Teletrend
|
cccpo 發表於 18-8-3 12:38

你用幾多錢做這一底餅,有幾多個?
Teletrend
|
小manman 發表於 18-8-3 12:40
我整的時候,覺得壓得d鹹蛋黃唔夠碎,攪完發覺有粒粒,驚會食到d鹹蛋黃粒粒唔夠滑~

但比親戚試完後,佢地 ...

睇見口水流!
Lovelovebear
|
見到都覺得好食,唔駛去美心排隊買流心月餅啦
kai3028
|
好勁呀
睇相都流口水
ming8916
|
太勁啦.......
ching828
|
樓主,可唔可以分享食譜,同埋有咩秘缺冇象印腳!
TPMummy
|
可以分享食譜嗎?
我上年整過,不太成功,有點象腳
LaiMe
|
好想試下整,會唔會好麻煩?
mariefish
|
整得好靚
YEOMORGAN
|