比99傳染仲要比佢話返我轉頭

cli51
|
之前99病個陣我都已經驚會瀨嘢,叫佢喺屋企帶口罩又唔肯,話焗住好唔舒服
結果佢啱啱病完就輪到我病,擺明係比佢傳染架啦
依家咳咗成半個月都未好返,醫生都睇咗兩次,結果仲比99話我身子弱,少少病拖咁耐...
大佬呀!!依家我比你傳染仲要話我身體差,咩玩法黎???有時真係頂唔順呢個奇葩99!
vivibabyvivi
|
我試過俾試上司傳染,佢唔帶口罩傳染左我,跟住我請病假仲要俾佢話我,正過你奶奶
water-lily
|
好多老人家唔肯用口罩,佢唔用咪你用囉。可能佢病兩丶三日就會好番呢,相比之下,你咪好似體弱啲
金魚眼甘比
|
water-lily 發表於 18-8-3 13:38
好多老人家唔肯用口罩,佢唔用咪你用囉。可能佢病兩丶三日就會好番呢,相比之下,你咪好似體弱啲
...

最慘係見到你冇病但戴口罩,仲話你少少事都咁緊張,嫌佢病咁
wcpcelia
|
樓主, 早日康復
crystal媽咪
|
vivibabyvivi 發表於 18-8-3 13:20
我試過俾試上司傳染,佢唔帶口罩傳染左我,跟住我請病假仲要俾佢話我,正過你奶奶
...

兩位高層咳唔戴口罩,我又唔好意思自己帶,咳又冇掩嘴
過咗兩日我有少少喉嚨痛。我驚繼續畀佢哋整病。我帶口罩。
高層話係我惹病佢。我忍唔住爆出嚟話係因為你咳,所以我先至有啲喉嚨痛,先至帶口罩
fanyi02211990
|
樓主當耳邊風算啦
最緊要都係顧好自己身體先,尤其是好似你咁咳咗半個月都未好既,真係要小心d!
jhjac
|
我99上次仲衰
自己病都算,仲要傳染埋比我個仔
睇到個仔咁辛苦真係心痛死
Angelice-BeBe
|
病嘅人唔帶,為求自保,何不自己戴呢
cli51
|
金魚眼甘比 發表於 18-8-3 13:43
最慘係見到你冇病但戴口罩,仲話你少少事都咁緊張,嫌佢病咁

咪就係囉!!我就驚佢咁諗,講真我只係唔想被傳染咁辛苦啫...結果都係瀨咗嘢

cli51
|
fanyi02211990 發表於 18-8-3 14:44
樓主當耳邊風算啦
最緊要都係顧好自己身體先,尤其是好似你咁咳咗半個月都未好既,真係要小心d! ...

唉...我都想可以快d好返,一直咁咳真係好辛苦

Fishqqma
|
crystal媽咪 發表於 18-8-3 14:16

我老闆都唔鐘意戴口罩,我唔會理佢點諗,開會嘅時候我一定帶口罩入去, 佢試問我,係咪怕佢傳染我,我好老實咁話我身體虛弱真係怕你傳染我, 之後佢冇再問過我啦!
金魚眼甘比
|
cli51 發表於 18-8-3 18:11
咪就係囉!!我就驚佢咁諗,講真我只係唔想被傳染咁辛苦啫...結果都係瀨咗嘢

大部分老人家都唔鍾意/唔習慣戴口罩,有啲病緊出街都唔戴,原因係戴口罩會俾人知佢病,怕其他人避開佢

crystal媽咪
|
Fishqqma 發表於 18-8-3 19:31
我老闆都唔鐘意戴口罩,我唔會理佢點諗,開會嘅時候我一定帶口罩入去, 佢試問我,係咪怕佢傳染我,我好老 ...

greenpea
|

傳返比佢

禮上往來
wingwing515
|
我都同樓主一樣咁教小朋友(4歲),搞到其他人俾野呀仔,呀仔次次都話唔使啦,唔要啦,其實人地都好無隱,我自己都好唔好意思,所以幾次之後,我會教呀仔,唔更要,你拎左先,到你想食,想要個時,我先俾返你
kcm81283
|
cli51 發表於 18-8-3 18:12
唉...我都想可以快d好返,一直咁咳真係好辛苦

我明呀,之前我都試過,咳到甩肺咁制
後尾聽d c9朋友講買咗支珮XX特效止咳露黎食,食完會有d想訓教,個藥力應該都幾勁!
食完一支就已經斷尾,你都可以試下

kcm81283
|
金魚眼甘比 發表於 18-8-3 19:51

大部分老人家都唔鍾意/唔習慣戴口罩,有啲病緊出街都唔戴 ...

咁病個陣其他人避開自己我都可以理解既,我諗都冇邊個想比人傳染
不過可能老人家對依方面比較敏感d啦

panyeung
|
梗係自己帶啦
(sarah)
|
我奶奶都好堅,佢同我未婚夫齊齊發燒,我見佢地兩個都病咪上去幫手煮飯,點知我都奶左野燒左3日。
奶奶燒左一日,由朝訓到黑,就好返左,我平時返工好攰,身體差,燒完3日仲有咳,佢話我唔睇醫生好蠢
奶奶你下次病就唔好怪我唔照顧你啦,因為我惹病左係好蠢