求去水腫方法

Iloveho
|
36週,請問有無jm去水腫有咩好介紹?尤其手同腳最嚴重!

有無jm好似我咁,本身手已水腫,但手指關節痛,唔係水腫令到佢痛果隻。

又成日聽話孕晚期要左側瞓,而家左邊patpat位好痛,好似整襯條筋咁,行每步路都痛,有時仲行唔到添,瞓覺都轉唔到身,有無咩方法可以舒緩到,醫生都叫我凍敷下或熱敷下咁咋...但無用囉,再咁落去驚生時生唔到呀!求解答
momolonglongb
|
我之前都係好似你咁,一邊好似筋痛咁,係未唔夠鈣呀?我飲佐鮮奶後,感覺好似好d。
去水腫就飲紅豆水,但唔好煲到d紅豆爛,爛佐效果無咁好,大概煲半個鐘左右就得啦
Iloveho
|
momolonglongb 發表於 18-8-3 15:53
我之前都係好似你咁,一邊好似筋痛咁,係未唔夠鈣呀?我飲佐鮮奶後,感覺好似好d。
去水腫就飲紅豆水,但唔 ...

我日日都一包奶,夜晚仲一粒鈣片(份量好少),不過有時會唔記得食囉

幾多紅豆煲幾多水?
momolonglongb
|
momolonglongb 發表於 18-8-3 15:53
去水腫就飲紅豆水,但唔 ...

我自己煲返工飲,都係一個普通水樽400-500ml左右分量,落紅豆份量我都係隨意
|
Iloveho 發表於 18-8-3 13:39

有無jm好似我咁,本身手已水腫,但手指關節痛,唔 ...

我陀到7個月(28w), 已經腳痛啦, 同你一樣pat pat位超痛, 每日出門/番工/放工, 就好似搏鬥咁, 每行一步, 痛一下..但晚上腳比較腫, 又未去到豬腳咁....都想知有什麼方法, 可以舒緩, 行路唔痛, 就得....
Iloveho
|
[email protected] 發表於 18-8-3 17:16
我陀到7個月(28w), 已經腳痛啦, 同你一樣pat pat位超痛, 每日出門/番工/放工, 就好似搏鬥咁, 每行一步, ...

pat pat痛果邊最危險係搭電梯時痛到無力踏出第一步,即係到左都行唔到,後面d人唔知發生咩就會撞到我或者我阻住人,阻住人都唔好意思,但d途人會唔明白,只會覺得你阻住晒
haha748494
|
飲食清淡D,飲紅豆水,訓覺果陣用枕頭墊高對腳,可以去水腫。
pochacco813
|
haha748494 發表於 18-8-4 15:09

請問紅豆水係咪紅豆煲水就ok, 有冇其他嘢?
小小其
|
淨係紅豆和水,我會紅豆和水一齊煲,水滾二三分鐘後熄火,局半小時左右後飲得。
Fatcream8
|
由飲食著手,營養師教我介米缐、湯麵個類食物,因為湯底濃、鹽分高且無營養俾B.B.; 轉食肉,蛋白質加菜同飯。食飯份量也留意,為避免妊娠糖尿,在初中期懷孕未太餓時,可以的話食一半或2/3,寧願多吃蛋白質,bb最吸收到,會紮實,媽媽人也不水腫。
lwmlky
|
我都好水腫,會腫到手指痛
飲左紅豆水真係好D,好一個星期左右,之後少少痺又再煲
一碗紅豆5碗水,浸30分鐘再煲滾,滾就即刻熄火,焗30分鐘就可以飲
eryau
|
lwmlky 發表於 18-8-5 16:41
我都好水腫,會腫到手指痛
飲左紅豆水真係好D,好一個星期左右,之後少少痺又再煲
一碗紅豆5碗水,浸30分鐘 ...

我已35wk..好腫,請問飲一次紅豆水去腫可以唯持幾耐?
Iloveho
|
haha748494 發表於 18-8-4 15:09

已晚晚墊高隻腳,只是一起身好少少
lwmlky
|
回覆 eryau 的帖子

我上次煲完全日都飲紅豆水,飲左4杯左右
都可以消腫5日左右
之後又開始手指關節痛返

augustlala
|
lwmlky 發表於 18-8-14 09:18
回覆 eryau 的帖子

我上次煲完全日都飲紅豆水,飲左4杯左右

是否只飲水?紅豆要食嗎?
hamsterma
|
Iloveho 發表於 18-8-3 13:39

有無jm好似我咁,本身手已水腫,但手指關節痛,唔 ...

我反而係左側訓先舒服
lwmlky
|
回覆 augustlala 的帖子

是紅豆水才有消腫作用,紅豆沒有
我餘下的紅豆用黎整紅豆沙,不過已經冇咩味