自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

verababy 發表於 18-8-3 16:18
,😒😒好正常問姐
不喜歡恆生就第二間吧

我有住址証明,仲要問住左幾耐,又問戶口用途,又問公司名,大佬呀!我就算真係洗都唔會答你啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廷廷媽 發表於 18-8-3 16:02
就係因為開個普通戶口, 銀行冇錢賺只提供服務比你, 所以間間銀行都唔願做, 你試下同佢講開個500萬投資戶口, ...

銀行只係應金管局要求做 KYC , 無需咁反感.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆樓主

之前公司要用citibank開出糧戶口,住址證明 公司工作證明 仲要入一萬蚊入去比先比開,前前後後用咗兩個月都未開到,最後個上司忍唔住陪我一齊去銀行開

去到比齊證明,又話要入一萬蚊入戶口先幫我開,我上司即刻同佢講”以前我地開都無咁麻煩 出糧戶口做咩要放一萬入去,點解咁麻煩?如果咁我要同公司sales講 轉另一間銀行”

之後個職員求其拎本小冊子望咗眼”呀!唔好意思,原來呢個條例出年先用,呢家即刻幫你開呀!唔好意思”

伯爵府

回覆樓主:

你估個職員想問甘多問題咩?都係按銀行指引,個個去開戶口程序都一樣。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

若干年前分別去過渣打同東亞開出糧戶口都好似查三世咁, 煩到死.
而家連開兒童戶口都好煩.

子爵府

露比EE 發表於 18-8-3 15:58
去恆生銀行開戶口,住址証明over 2days話唔接受,好啦,終於揾到張住址証明,仲要回答以下問題:
1. 戶口用 ...

係!我前老板仲要撻朵,要恒生董事才開到户口

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

美國大晒,全球資金點樣運轉係美國佬話事,話你洗黑錢就罰你,銀行點敢唔合作
淡淡的來, 好好的去 ....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

自從2015年實行咗Anti Money Laundering條例後,所有銀行都要跟足條例做,唔係淨係恒生。

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

去恆生銀行開戶口,住址証明over 2days話唔接受,好啦,終於揾到張住址証明,仲要回答以下問題:
1. 戶口用 ...
一來人手小,如果無番甘上下存入的錢,佢地對於小細完全興趣不大,行政費.....貴

男爵府

因為外國政府捉洗黑錢捉得好嚴,
捉到罰銀行錢, 罰款以億計.
個客就拍拍囉友就走左.

滙豐, 渣打等銀行已經俾人罰左幾十億.

所以現在開戶要check 得好嚴,
否則賺埋都夠俾罰款.
如果你俾唔足資料, 唔願意俾資料, 佢寧願唔開戶口俾你.

間間銀行都係咁,
佢要咩資料咪俾咩資料佢囉.
你去第二間都係咁架啦.

伯爵府

洋洋 發表於 18-8-3 16:32
唔答開唔到喎

未呀!仲等侯中!

公爵府

回覆樓主:

我拎$2x萬香港開定期戶口好方便,身份証&住址證明, staff填定form,我再寫我公司名就得。

返深圳開戶口仲多資料要帶,分分鐘要護照&稅單。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

露比EE 發表於 18-8-3 16:24
我有住址証明,仲要問住左幾耐,又問戶口用途,又問公司名,大佬呀!我就算真係洗都唔會答你啦!
...

有無問租定買?
租幾錢?買幾錢 ?
有咩人住?

大宅

開心吸收勳章

我在恆生開個兒童戶口一樣煩,我轉錢過去,戶口為何有咁多錢都要知,嘩,我有錢轉給個仔又關他事,真係每事問!我話你可隨便查,反正我清白,結果都開到。

珍珠宮

回覆樓主

睇某啲人回覆,唔明點解仲有人一口咬定呢啲程序係銀行唔想開俾細戶嘅手段。我想講愈有錢問得愈勁
大家已經忘記幾年前SC 同HSBC 點俾美國佬捉住然後搶劫?

禁止訪問

大宅

回覆樓主

你估銀行想。因為怕洗黑錢而定左法律條例要銀行去跟。

子爵府

1. 戶口用 ...

因為驚人用黎洗黑錢,借錢比你唔還,銀行最多咪蝕一百幾十萬,但如果你户口用黎洗黑錢,查到銀行會被罰錢架。。

侯爵府

1. 戶口用 ...

Citibank 好易開、又送幾百蚊+ coffee 卷,sogo 卷
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁
12345...11

尾頁

跳至