深圳真是比想像中正!

I9528
|
深圳灣仲有太古城,再遠 d d 有萊福士廣場,一樣多嘢食同行
牛子
|
我呢啲懶人都係鍾意去福田區多啲哈哈, 因屋企附近就有直通巴去皇崗口岸, 好似話深圳灣口岸兒家規劃梗起多個地鐵站, 咁以後去南山區就更方便啦

我覺得最隔涉都係大鵬新區.........
I9528
|
牛子 發表於 18-8-6 11:37
我呢啲懶人都係鍾意去福田區多啲哈哈, 因屋企附近就有直通巴去皇崗口岸, 好似話深圳灣口岸兒家規劃梗起多個 ...

福田我少去,請問福田邊個站多嘢睇同買?

ps : 我唔怕雜嘅,東門都成日去果種
andyman
|
lyh80115 發表於 18-8-5 17:19

無,即使我食牛,試過一次唔會再去!希望有海鮮、羊肉等等 ...

羊肉我鐘意中發源,的烤羊排 仲有佢的酸奶都好正.
tiffanytang
|
尋日試佐八合里牛肉火鍋
專係食牛
即叫即切 好有牛味
手打丸 一定要叫生果種

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
牛子
|
I9528 發表於 18-8-6 11:40
福田我少去,請問福田邊個站多嘢睇同買?

ps : 我唔怕雜嘅,東門都成日去果種

會展中心同購物公園係福田區中心, 推薦COCOPARK一間餐廳叫農畉
仲有由華強北, 華強南, 華強路到華新一帶的, 有九方同世紀汇

華強北最近又開咗一個新商場, 叫華強北時尚MEGO, 係全中國最長的地鐵商業街, 總長超過1公里, 橫跨華強路, 華強北及華新站, 商場設計了五大中庭廣場, 每一個廣場都非常吸引, 大家可以盡情打卡

上沙下沙一帶仲有KKMALL, 嗰頭都近南山區

leungszeon
|
牛子 發表於 18-8-6 11:37
我呢啲懶人都係鍾意去福田區多啲哈哈, 因屋企附近就有直通巴去皇崗口岸, 好似話深圳灣口岸兒家規劃梗起多個 ...

深圳灣口岸地鐵站,起緊,預計2022年通車....仲要慢慢等多幾年
88muimui
|
hellomiki 發表於 18-8-5 10:58
而家深圳真是服務好,質數高
香港來來去去都是那些餐廳,服務又差
...
深圳 餐廳食飯係一種享受, 地方寛敞, 服務好
小小馬奇朵
|
sabun 發表於 18-8-5 23:25
極推薦妳去,我以前都好憎返大陸、SZ,聽人話上SZ玩仲嗤之以鼻,仲諗有乜鬼好去,又dirty,又老土……
點知 ...

自己親身去睇過先知嘅
不過喺深圳食嘢行街真係開心好多
服務好地方大

sonet
|
hellomiki 發表於 18-8-6 11:07

其實仲有好多香港人都是,以為大陸仲停留係10幾廿年前,十 ...
我同奶奶屋企果2位未婚寶貝仔女講, 大陸而家唔同左, 申請番張回鄉卡去見識下啦,,,點都唔肯聽, 仲話大陸咁危險, 你去啦...回鄉卡點都唔要, 因為永遠唔打算去一次...
20150618bb
|
sabun 發表於 18-8-3 16:29
陳鵬鵬鹅肉
探魚
仲有冇介紹,想有一餐吃火煱!
以為係80後,初到深圳......................................原來講食野
牛子
|
sonet 發表於 18-8-6 12:02
我同奶奶屋企果2位未婚寶貝仔女講, 大陸而家唔同左, 申請番張回鄉卡去見識下啦,,,點都唔肯聽, 仲話大陸咁危 ...

由佢地啦.....時辰到咪又係會半推半就番去.....不過就算番咗去都會嘴硬話無咩特別GE....拉不下臉嘛.......
sonet    發表於 18-8-6 12:07
牛子
|
小小馬奇朵 發表於 18-8-6 12:01
自己親身去睇過先知嘅
服務好地方大

香港真係太逼.....週末有時間如果我唔宅係屋企, 想出去行下街, 去到老銅真係會窒息
sabun
|
hellohelloruby 發表於 18-8-6 10:56
回覆 sabun 的帖子

我都想去壹方城, 請問多唔多嘢行?深圳灣撘的士去遠嗎? ...

我由海岸城搭的士去要31元。
有400間店舖,100間食肆,都多嘢行㗎,我爱那間運動超市,買了不少運動衣物、平香港成半,種類超多!仲有那間ole超市,似citysuper ,仲有間書店似誠品,值得逛逛!
hellohelloruby    發表於 18-8-6 17:29
小小馬奇朵
|
sonet 發表於 18-8-6 12:02
我同奶奶屋企果2位未婚寶貝仔女講, 大陸而家唔同左, 申請番張回鄉卡去見識下啦,,,點都唔肯聽, 仲話大陸咁危 ...

咁抗拒就真係唔好去啦
留喺香港最安全
sonet    發表於 18-8-6 12:38
rolandbb
|
hellohelloruby 發表於 18-8-6 10:56
回覆 sabun 的帖子

我都想去壹方城, 請問多唔多嘢行?深圳灣撘的士去遠嗎? ...

壹方城商場係高級商場, 同埋好大, 7月某個星期日去行, 只行了小部份商店, 如電器舖順電, 運動店如廸卡龍.
食可以試吓外婆家-杭州菜, 3-4 人最多人等, 等好耐. 食物唔錯, 小籠包好味, 响MTR 出口上一層, 唔記得係咪B1
商場頂樓有海底撈, 超多人等, 果層好焗, 冷氣唔夠.
之後去咗頂樓落一層的潮州小厨, 出去睇吓自己想食咩食物, 跟住攞想食的食物牌返回座位, 交俾服務員落單, 食物都唔錯.
有間大超市, 响MTR 出口果層,可惜唔夠時間行, 無行到.

hellohelloruby    發表於 18-8-6 17:28
牛子
|
香討有師兄分享咗去蛇口同西鄉的HEA遊, 大家可以參考下

https://www.discuss.com.hk/viewt ... 6amp%3Btypeid%3D857

https://www.discuss.com.hk/viewt ... 6amp%3Btypeid%3D857
小小馬奇朵
|
牛子 發表於 18-8-6 12:06
香港真係太逼.....週末有時間如果我唔宅係屋企, 想出去行下街, 去到老銅真係會窒息
...

呢幾年嘅星期六、日,我都盡量唔去銅鑼灣
去嚫都頭痛,仲攰過返工
kkarman
|
請問海岸城定連城卓悦intown好行d?
sabun
|
小小馬奇朵 發表於 18-8-6 12:01
自己親身去睇過先知嘅
服務好地方大

喺,我以前都好stubborn ,成日都覺啲人冇錢先上深圳玩同消费,又悶又老土,以前十幾二十年前的深圳可能真是這樣,但現在真是發展得令人超想像!
ps,蔡瀾間越南pro在海岸城開了!