懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我book 左醫生10 月中某一日開刀, 但係響健康院飲糖水肥左, 超左 0.5, 下星期先返威院聽講座, 想問下有冇媽媽知道會唔會影響開刀架, 好驚呀...........

唔該哂

大事化小, 小事化毛.........

水晶宮

kmbb519 發表於 18-8-3 17:21
我book 左醫生10 月中某一日開刀, 但係響健康院飲糖水肥左, 超左 0.5, 下星期先返威院聽講座, 想問下有冇媽 ...

正常開刀會早預產期兩星期左右,你早幾多?如果順產的話最遲40週要催生,有啲控制得無咁好可能會早一兩星期。你 現時超0.5唔算十分高。無論如何,你都要通知你私家醫生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

EstrellaDamm 發表於 18-8-3 17:33
正常開刀會早預產期兩星期左右,你早幾多?如果順產的話最遲40週要催生,有啲控制得無咁好可能會早一兩星 ...

我 book 左 38w2 果日開刀.......

因為我 8 月20 號先下一次產檢, 諗住果陣先問醫生...... 而家政府果邊都唔知要點, 剩係叫我下星期聽講座, 話聽完先比覆診期, 駛唔駛篤手指 /入院, 問過又唔答我話到時先知............

水晶宮

kmbb519 發表於 18-8-3 17:45
我 book 左 38w2 果日開刀.......

因為我 8 月20 號先下一次產檢, 諗住果陣先問醫生...... 而家政府果 ...

間間政府醫院唔同,不過督手指應該點都走唔甩。我嗰時要喺醫院一個早上聽講座同見營養師,唔使留成日。

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 18-8-3 17:54
間間政府醫院唔同,不過督手指應該點都走唔甩。我嗰時要喺醫院一個早上聽講座同見營養師,唔使留成日。
...

咁佢有冇要你買機自己篤? 我見呢度有 JM 話, 聽完講座就叫佢去買機 ............. 我老公話佢有個同事話都係超左少少, 要住院一日定兩日.........

唔該你先

別墅

我book 左醫生10 月中某一日開刀, 但係響健康院飲糖水肥左, 超左 0.5, 下星期先返威院聽講座, 想問下有冇媽 ...

我架經驗係,先過0.5基本上會叫你入院一天食1800营养餐,早8晚8。抽4次血復驗糖尿如正常就食營養餐到生。我家下已經食到35w了無須要手指同打針

水晶宮

kmbb519 發表於 18-8-3 18:09
咁佢有冇要你買機自己篤? 我見呢度有 JM 話, 聽完講座就叫佢去買機 ............. 我老公話佢有 ...

我當時喺東區醫院,要買機,但唔使住院。一日督一次手指,每日唔同時間督。

珍珠宮

AnaNg 發表於 18-8-3 18:14
我架經驗係,先過0.5基本上會叫你入院一天食1800营养餐,早8晚8。抽4次血復驗糖尿如正常就食營養餐到生。 ...

即係如果 果四次抽血都正常, 就可以返屋企, 之後唔駛再篤手指, 只係自己係屋企跟佢個營養餐食咁樣?

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 18-8-3 18:22
我當時喺東區醫院,要買機,但唔使住院。一日督一次手指,每日唔同時間督。
...

哦哦....... 咁真係要睇邊間醫院........ 我等聽完講座先知要點喇....... 嗚.............. 唔該哂你呀

別墅

kmbb519 發表於 18-8-3 18:27
即係如果 果四次抽血都正常, 就可以返屋企, 之後唔駛再篤手指, 只係自己係屋企跟佢個營養餐食咁樣?

:yumm ...

我係東區醫院轉聯合醫院跟進,營養師會評估你平常飲食,同家族病史,我就超多少少,係聯合聽講座同埋填表交代平日飲食習慣,我見個日D媽媽全部有多一次機會入院一天食營養餐,抽4次血晚上8點出院,無電話通知就合格食營養餐到40周,如接獲電話就要再入院一星期教吉手指同打針

珍珠宮

AnaNg 發表於 18-8-4 13:14
我係東區醫院轉聯合醫院跟進,營養師會評估你平常飲食,同家族病史,我就超多少少,係聯合聽講座同埋填表 ...

明白哂, 唔該哂你
我都係等覆診睇下咩環境啦....

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

超過小小,應該問題唔大,最好問下醫生意見。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-8-4 14:42
超過小小,應該問題唔大,最好問下醫生意見。

我下次見醫生係8月尾,定駛唔駛打去同姑娘講聲先? 唔該

別墅

kmbb519 發表於 18-8-4 14:52
我下次見醫生係8月尾,定駛唔駛打去同姑娘講聲先? 唔該

無安排即時見醫生係好事,凡中糖尿全部安排快期反醫院架

珍珠宮

AnaNg 發表於 18-8-4 16:12
無安排即時見醫生係好事,凡中糖尿全部安排快期反醫院架

我係喺健康院飲糖水,而家要我返威院檢查 不過無快期,聽完先知幾時覆診..... 我諗都唔算太嚴重嘅,但其實我已經book左私家開刀,我未同私家個醫生講呀,諗住兩日後聽完講座睇下咩環境先,不過驚緊會影響開刀個期

別墅

kmbb519 發表於 18-8-4 19:20
我係喺健康院飲糖水,而家要我返威院檢查 不過無快期,聽完先知幾時覆診..... 我諗都唔算太嚴重嘅 ...

如果控制吾到C家係吾收問題產婦生仔架,之前有媽媽試過一間C家醫院講明吾收她生仔後尾要轉反政府醫院,你可以查下

珍珠宮

AnaNg 發表於 18-8-4 20:39

如果控制吾到C家係吾收問題產婦生仔架,之前有媽媽試過一間C家 ...

我就係驚呢類情況囉嗚..... 不過我而家無食甜野,勁少澱粉,希望ok啦

伯爵府

要睇醫生決定

別墅

kmbb519 發表於 18-8-4 20:43
我就係驚呢類情況囉嗚..... 不過我而家無食甜野,勁少澱粉,希望ok啦
...

乖D食嘢,介口要D起心肝應該無問題架,媽媽加油伱得架甘你係空肚超還是糖水後超呀,要食得好清淡先得哦,記得記得入院抽血時,每餐食完要最少行半個鐘來消化糖份,我個時幾位媽媽一齊入院一天有一位又係超0.5當時她好吾客氣甘同姑娘講超的DD怎解要食營養餐同抽血、同埋她睡足1⃣️日結果都係肥左,我地另外幾位媽媽超成2.5每餐後都堅持行一個鐘反而齊齊過關

珍珠宮

AnaNg 發表於 18-8-4 23:18
乖D食嘢,介口要D起心肝應該無問題架,媽媽加油伱得架甘你係空肚超還是糖水後超呀,要食得好清淡先得哦, ...

知道! 唔該哂你呀 我空腹係3字頭 飲完糖 水超左 0.5⋯⋯我會努力架喇!

首頁

尾頁

跳至