施麗珊要求酌情權讓持雙程證母親個案

yucl_hk
|
社協幹事施麗珊在會面後表示,曾向入境處要求為單親家庭的母親提供單程證證件,該處表示會繼續積極向內地反映。施認為,該處角色較被動,沒有實際權力批准單程證,「淨係可以同內地反映」,她促請該處使用酌情權讓持雙程證的母親可獲得香港身份證。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180803/mobile/bkn-20180803110852523-0803_00822_001.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
KATRINE
|

mandy952
|
yucl_hk 發表於 18-8-3 17:33
社協幹事施麗珊在會面後表示,曾向入境處要求為單親家庭的母親提供單程證證件,該處表示會繼續積極向內地反 ...

挑釁社會紛爭未呢d人,都係收錢做野
choco_soup
|
好憎屍厲山
sochui
|
失例一開,後患無窮
Msolivialeung
|
回覆 yucl_hk 的帖子

送埋啲細上大陸成全佢地!
咪q煩!
送埋呢條c麗珊,返正都係大陸婆!
Educ    發表於 18-8-4 01:11
超級特務
|
返祖國咪可以母慈子孝中狀元住豪宅lor
鄉講咁冇人情味生活咁艱辛 ,何苦留戀?
香港人個個月科5000幾蚊,仲想點?
DammiMa
|
社協幹事施麗珊在會面後表示,曾向入境處要求為單親家庭的母親提供單程證證件,該處表示會繼續積極向內地反 ...

mln
|
這樣做是否算是打尖呢?香港還不够亂嗎?不如想想辦法怎麼收留? 收留了又住在哪? 誰來照顧他們? 錢又是由誰付? 問題多多, 不能一句小孩是無辜的就快批吧?
LokYauYau
|

應酌情讓單親母親取回國內户籍,返鄉團敘,應該快批。
caryfox
|
又話⋯⋯大灣區一小時生活圈,返深圳、珠海、中山⋯⋯生活囉!

唔洗香港身分證㗎!
sweetheartb
|

loolooloo
|
返歸啦
BGCOME08
|
狗賊
jaycee_mami
|
返大灣區團聚啦!
Moti
|
如果咁都得,咁雙非都可以申請佢哋父母嚟啦
激烈的海狗
|

呢啲正乞兒。乞到出面。 一世比人睇唔起 一世做籮底橙。
babyco
|

clarawuwu
|
好黑人憎。

ipipipip
|
caryfox 發表於 18-8-3 17:42
又話⋯⋯大灣區一小時生活圈,返深圳、珠海、中山⋯⋯生活囉!

唔洗香港身分證㗎! ...

其實應該安排d新香港人過去啦
既然又好住,又有前途
何苦要黎香港呀