初生BB 未能成功掃風,但是要換片,可以什麼做?

heymagicsimon
|
BB吃奶中,柯了poo poo, 要換片丨掃來掃去都沒有”er”, 但是又要換片。可以什樣做防止嘔奶?或倒流?
KARYKARYKARY
|
heymagicsimon 發表於 18-8-3 17:52
BB吃奶中,柯了poo poo, 要換片丨掃來掃去都沒有”er”, 但是又要換片。可以什樣做防止嘔奶?或倒流?
...

墊高少少個頭
haha748494
|
C6抱住BB,我換片。
|
KARYKARYKARY 發表於 18-8-3 17:54
墊高少少個頭

要不要斜坡形?
|
haha748494 發表於 18-8-4 15:39
C6抱住BB,我換片。

難道咁就高?即是什麼樣?
haha748494
|
回覆 heymagicsimon 的帖子

C6一只手托住BB上半身,BB下半身訓系C6大比,我就換片。
musiccisum
|
heymagicsimon 發表於 18-8-4 15:40
要不要斜坡形?

好似美素佳兒嗰個三角枕我覺得幾fit
|
haha748494 發表於 18-8-4 16:03

C6一只手托住BB上半身,BB下半身訓系C6大比,我就換片。 ...

勁!
bchuma
|
heymagicsimon 發表於 18-8-3 17:52
...

墊高個枕頭,隻腳唔好提咁高就ok 枕頭度衣領度放小毛巾
bchuma
|
haha748494 發表於 18-8-4 15:39
C6抱住BB,我換片。

呢個可以 哈哈哈
bchuma
|
musiccisum 發表於 18-8-4 16:18

係 我都覺得可以
|
musiccisum 發表於 18-8-4 16:18

請問你可以拍一下美素佳兒的枕相片嗎?
|

Hi heymagicsimon,初生BB腸道未成熟,可能會一邊飲奶一邊便便,建議飲完奶後馬上換片(墊高頭仔)然後掃風,避免刺激到佢patpat 皮膚,喺背脊深長咁順掃上去咁會易掃D,如果真係掃唔到風,都盡量抱直BB 15 分鐘先放低,將BB打側少少瞓,即使嘔奶都冇咁易入鼻仔。
sammiso
|
唔好急着換片,等一陣將BB頭放高點再慢慢換。