自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

黃二少奶 發表於 18-8-3 21:12
你咁教唔係冇禮貌,不過我自己就會好似你99咁教,唔食唔緊要,唔鍾意都唔緊要,袋咗先,有時長輩一番好意, ...

多謝大家,明白了

水晶宮

回覆樓主:

其實你奶奶係啱,上面有些jm講的就是那個道理,等同長輩送1些唔啱心水的禮物,要即塲的講唔要嗎?又等同老公買左1份唔啱你水的禮物,你會即塲講唔啱唔要?覺唔覺真的無禮貌,好hurt 人呢~

拒絕的是長輩的祝福,心意

陌生人的可以拒絕

可以教小朋友先收下,回家後和你商量怎處理一些唔啱心意的禮物

男爵府

spikenard 發表於 18-8-3 21:18
其實你奶奶係啱,上面有些jm講的就是那個道理,等同長輩送1些唔啱心水的禮物,要即塲的講唔要嗎?又等同老 ...

謝謝妳回覆,明白了

水晶宮

spikenard 發表於 18-8-3 21:18
其實你奶奶係啱,上面有些jm講的就是那個道理,等同長輩送1些唔啱心水的禮物,要即塲的講唔要嗎?又等同老 ...

我都咁教,我女切合環保,佢話会送翻俾人

子爵府

回覆樓主

長輩畀係應該雙手攞同講多謝

水晶宮

天真B 發表於 18-8-3 21:33
謝謝妳回覆,明白了

幾驚你嬲嬲,但你真好明事理

因為你99教緊的係人際社交的技巧呀~
將來小朋友的同學仔未必有金錢的力能送啱合佢心水的禮物或朋友仔送的可能係外人眼中好唔起眼又或者已經用過tim,所以要讓小朋友明白最貴重係送禮的背後心意,唔係禮物是什麼

用這個故事會具體d

有1家人,每天早上1打開門就會發現有1條死左的魚持續1星期,男主人就想是誰開這麼大玩笑?又或是得罪誰這樣報復?

於是男主人在門口裝cam看看是誰這樣做?

結果出來了,原來是1隻貓,1星期前男主人救了這隻野貓,貓為了報恩,每天叨1條魚給這家人

貓貓送的係佢最珍貴的野縱然這禮物唔啱救命恩人。

男爵府

spikenard 發表於 18-8-3 22:02

真係好多謝大家,我問唔係話奶奶唔岩,因為我都覺得佢有佢道理,只係想知大家既做法,有時教小朋友真係需要聽下別人既說法,然後自己再分析

水晶宮

天真B 發表於 18-8-3 22:36
真係好多謝大家,我問唔係話奶奶唔岩,因為我都覺得佢有佢道理,只係想知大家既做法,有時教小朋友真係需 ...

互相學習好事
每人教育方式唔一樣

或者多教仔仔係人角度諗,你仔仔請小朋友食糖,個小朋友多謝一句都無,仲好嫌棄咁款,你会有咩感受??

多教反思!多得着

男爵府

李露眉 發表於 18-8-3 22:45

互相學習好事

佢都唔係冇多謝呀,佢就係話佢有講多謝 佢覺得佢唔係冇禮貌,所以話比我知,又唔敢自己問嫲嫲點解
不過我明白你意思,謝謝妳

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

spikenard 發表於 18-8-3 22:02

簡單講,就是要教小孩子要有感恩的心,亦要有同理心,要做一些令長輩高興的事,如接納他們的好意。

複式洋房

回覆 天真B 的帖子

起初以為你是小港女, 有公主癌, 會堅持已見, 睇錯, 睇錯, 香港有救了

子爵府

回覆樓主:

我小朋友通常會望一望我。如果係識得既長輩。我會示意收。之後講多謝。
我小朋友收左會比我袋。如果係糖。
佢食我會分一兩粒。
唔食我會轉贈。
起碼禮貌上收左。唔會拒絕推三推四咁肉酸。之後点處理係我既事。無所謂。。
如果係陌生人一定拒絕唔會要。

侯爵府

李露眉 發表於 18-8-3 20:36
我教女係你奶奶咁,我女照收,但會先望一望我,我多數都ok,收左先叫佢袋住,講多謝
...

我都係
除非街邊39547就唔會收
有時拒絕左,人地又繼續叫你要,其實好尷尬
所以我叫女照收

水晶宮

yamaneko 發表於 18-8-3 20:40
古老禮法說:

長者賜,不敢辭。 
謝謝你~長知識~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

回覆樓主

曾經都發生過一件類似嘅事,過年去個親戚屋企拜年,我舅母比粒糖我囡,我拒絕話唔要,即時比我媽話人地比野要收左先,唔係就無禮貌!
事後我自己諗返我媽啱,又唔係陌生人,舅母又一番好意!所以,點都好,收左先,但要教識囡問準媽媽先玩/食!

男爵府

cyyiu 發表於 18-8-4 10:33
曾經都發生過一件類似嘅事,過年去個親戚屋企拜年,我舅母比粒糖我囡,我拒絕話唔要,即時比我媽話人地比野 ...

情況好似,我都係覺得奶奶也有道理,所以想知大家會點教,現在我明白了,謝謝回覆

侯爵府

好媽媽勳章

yamaneko 發表於 18-8-3 20:40
古老禮法說:

長者賜,不敢辭。 

三字經真係教細路絕佳讀本,應該列入教科書內

喺韓國你都知長幼有別啦,地鐵關愛座絕對唔係非傷殘或大肚嘅後生坐,有次同我媽搭地鐵,我媽坐關愛座,我就照企啦,坐佢隔籬個韓國人婆婆係咁叫我坐關愛座,我話沒關係,佢都係咁叫我坐,推辭多兩下咁我就講句多謝坐咗落去喇。。。當然冇人出聲鬧我,因為係婆婆叫我坐。。。但婆婆落咗車後,我9秒9彈返起身企返我媽前面,因為我係尊重佢老人家意思先坐,但如果佢不在現場,已完成尊重佢呢個動作,我就尊重返設立關愛座嘅原意,唔喺嗰四類人士就唔坐

侯爵府

好媽媽勳章

Jane1983 發表於 18-8-3 20:34
呢d真係睇情况。如果係長輩盛意拳拳,咁一味拒絕係有d不近人情。不過你個仔咁細,呢d人情世故無咁快識啦 , ...

係,呢啲人情世故真係要慢慢浸

點解有啲人咁圓滑唔會得罪人,都係因為識世故,會顧及他人感受,知道講咗啲咩做咗啲咩會傷到人或人哋感覺唔舒服,所以會選擇唔做或用另一個舒服啲嘅方法處理,呢啲都係考變通

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

竟然為 一句 説話打電話問99, 仲要質問。

首頁

尾頁

跳至