孕後期政府產檢

twtw2017
|
37wk4去完瑪嘉烈做產檢,除左之前妊娠糖尿要mon住,冇咩其他特別野,醫生開下一次產檢既日期係預產期果日,即係18日後,返到屋企諗諗下覺得好奇怪,點解咁耐之後,其實正唔正常?
casmile
|
twtw2017 發表於 18-8-3 20:44
37wk4去完瑪嘉烈做產檢,除左之前妊娠糖尿要mon住,冇咩其他特別野,醫生開下一次產檢既日期係預產期果日, ...

正常,不過我嗰時唔係瑪嘉烈,如果冇咩野都係會照返咁上下時間去,假如你未去產檢就已經生咁就不用理會嗰日。我嗰次係預產期前2日產檢。點知嗰日咁啱見紅,去產檢順便入院
twtw2017
|
casmile 發表於 18-8-3 21:58

正常,不過我嗰時唔係瑪嘉烈,如果冇咩野都係會照返咁上下時 ...

我仲以為越近預產期,會檢查得越密添... 印象中有喺瑪嘉烈見過話30週後會兩星期檢查一次,原來唔係
邱優
|
twtw2017 發表於 18-8-3 22:28
我仲以為越近預產期,會檢查得越密添... 印象中有喺瑪嘉烈見過話30週後會兩星期檢查一次,原來唔係
...

以前我家姐係。但我5月生b,個陣差唔多到預產期都係隔好耐先番去。
gigi^^
|
37wk4去完瑪嘉烈做產檢,除左之前妊娠糖尿要mon住,冇咩其他特別野,醫生開下一次產檢既日期係預產期果日, ...

屯門醫院之前二星期一次37週後一星期一次 你隔咁耐
twtw2017
|
gigi^^ 發表於 18-8-4 08:35
屯門醫院之前二星期一次37週後一星期一次 你隔咁耐

係囉... 所以覺得奇怪
乜唔係臨生要檢查得密啲... 我係擔心阿b喺尾段大得太快變特大b咋...
freshrose
|
twtw2017 發表於 18-8-4 10:47
係囉... 所以覺得奇怪
乜唔係臨生要檢查得密啲... 我係擔心阿b喺尾段大得太快變特大b咋...
...

咁你咪睇私家。好多人政府私家兩邊睇
twtw2017
|
freshrose 發表於 18-8-4 11:20
咁你咪睇私家。好多人政府私家兩邊睇

都打算去睇多轉私家 ...
freshrose
|
twtw2017 發表於 18-8-4 11:27
都打算去睇多轉私家 ...

我36w 之後都一星期產檢一次
haha748494
|
回覆 freshrose 的帖子

系吖,懷孕後期臨盤前都系一個禮拜產檢一次。
AnaNg
|

我係聯合,33w開始一星期一次搞到我次次去醫院放松吾到血壓特別高,上到病房又不知幾正常
hamsterma
|

預產期個段時間係比較密
pigpiglamlam
|
我去健康院後期係2星期一次
luv_miyuko
|

想請問37週4果日佢同你檢查左d 咩?如果冇咩特別檢查我諗預產期果日只係開返個催生期俾你,一樣冇咩檢查。
twtw2017
|
luv_miyuko 發表於 18-8-5 10:54
想請問37週4果日佢同你檢查左d 咩?如果冇咩特別檢查我諗預產期果日只係開返個催生期俾你,一樣冇咩檢查。 ...

睇下我啲血糖記錄、聽心跳、㩒下個肚. 冇其他喇. 醫生話下次預產期如果仲未生,就返黎約期催生.

我發現次次政府產檢,都因為等得太耐等到個人呆晒,唔識反應. 其實當日醫生開下次覆診日期時,應該要出聲問點解下次個期咁遲...