自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我就係中年剩女喇,我家姐都係,但佢早兩年40趕到尾班車閃嫁生埋。佢老公由外到內,親友間一致劣評。有時見到佢,問自己下半世要對住佢ok嗎?一係佢一係就自己一個。我問心揀自己一個算了。我30中嘅時候,選擇左同一個人品好對我都好拍左好多年拖嘅人分手。(樣同職業普普通通正常)原因係性格唔夾,我比較快,佢比較慢,生活上好多野都令我好忟,好磨蝕感情。我要好似佢呀媽咁照顧佢,例如早上唔肯起身賴床。佢要/想我不停叫,先會起身。我想我另一半係tough,唔係依賴性強。我同佢傾過,大家改下。我慢d佢快d,佢都係做唔到。慢慢開始親密d都唔想喇,我問自己下半世一係佢,一係自己,要點揀?我揀自己,放生人地放生自己。我離開時唔係望「下個會啱」,係抱住預左一個人心態。咁之後我都拍過幾次拖,果d男人係我type,但佢地又未必認真,或者肯付出去維繫感情。因為人都過左大半世,好多時都唔想付出,所以都係得個吉。我都預左冇架喇,要我夾硬搵個,寧願一個自在。

瑪瑙宮

gglc 發表於 18-8-4 11:02
我就係中年剩女喇,我家姐都係,但佢早兩年40趕到尾班車閃嫁生埋。佢老公由外到內,親友間一致劣評。有時見 ...

我家姐都係, 唔係無拖拍, 但最後都係分開的. 係命.

不過, 我屋企 d 女人尼方面都唔好命/唔好結局 (配偶早死, 離婚, 無嫁), 所以, 我諗我都係.

男爵府

回覆樓主

補充一句,我覺得係命水,係命運。萬般皆是命 半點不由人。

珍珠宮

hebesiu 發表於 18-8-3 23:04
先唔講自己條件 , 我工作都算多異性 , 但冇人肯埋黎 , 而且自己唔想係公司搞呢樣野 .
去過 Speed dating , ...

一個人擇偶條件,有決定性嘅因素。屈就唔係人人真係甘心,結婚之後,問題係幾何級放大。

你已經好努力肯用婚介,但個人興趣呢?
我覺得志趣相投更重要,志趣上能傾到謁,價值觀相近就上一層,友誼也比較易建立。如果個個人你都只用結婚拍拖對象咁量度,對方真係會遠避。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我好多中學大學女同學都係冇拍拖未婚,男既條件尚好既就十個有九個都娶哂,樓主you are not alone, 建議放眼其他國家,香港實在女多男少

珍珠宮

我就係中年剩女喇,我家姐都係,但佢早兩年40趕到尾班車閃嫁生埋。佢老公由外到內,親友間一致劣評。有時見 ...

你岩,分手唔應該諗「下個會岩」

考慮一段感情要唔要繼續只要問自己想唔想以後同佢一齊
拉埋不一定存在既「下一個」,只要個位下一個唔夠好/無出現,都會後悔

象牙宮

回覆樓主:

除左命,仲有性格,同埋自己要求!好多時都係要夾要就架,搵個伴侶一齊生活從來唔係易事

子爵府

我知道有個30尾女士遇上半百單身男上司
女的送花到 Office, 即掂
大家無時間,一年內已结婚

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-8-4 11:17
一個人擇偶條件,有決定性嘅因素。屈就唔係人人真係甘心,結婚之後,問題係幾何級放大。

你已經好努力肯 ...

中年擇偶,認清幾件事

自己:係咩人、想要咩
關係:想要一段點既關係
男人:你理想既對象,係咪真係realistic, 佢需要咩、點樣會遇到佢

三樣野唔 compatible, 呢件事都唔點會發生,只係純等運到

靚只係一條 general rule, 其實唔靚既人可能係好識同男人溝通,都一樣有 market. 亦有 d 唔靚性格又唔好,遇著個男既只想求其暫時拍下拖,但佢摸得到呢個男既弱點,自然可以吃得住分不開。

複式洋房

我都覺得係命運安排,唔知點解30歲之後,追我或我鍾意的人,都比我細5-7年,雖然佢地都話唔介意女朋友大過自己,但我自己好介意,到真係同其中一個開始左時,先發現原來佢真係會介意,之後自己又傷心左一段時間,又浪費了幾年時間

公爵府

回覆樓主

一來緣份,二來係你自己要求,我有個朋友做秘書,佢好肥,又食素,同佢出街食飯要就佢好麻煩,點知一個屈尾十識左個ok唔錯嘅男仔,初初我地簡直覺得難以置信,點知原來個男人食軟飯,我朋友養佢,係佢阿媽偷偷地同我講,想叫我勸下個朋友。
但我朋友完全無透路過佢男友做乜工作嗰啲,佢兩個行出來,唔知就覺得點解個男人會同我朋友結婚,仲生埋小朋友,我朋友真係好自滿咁款。
不過我扮唔知算了,希望會係真愛。

男爵府

nsychristy 發表於 18-8-4 11:22
你岩,分手唔應該諗「下個會岩」

考慮一段感情要唔要繼續只要問自己想唔想以後同佢一齊

係呀,有時d朋友諗分唔分手。無論佢幾後生,就算廿幾歲。我都會話,你要預左一係自己一個,一係就呢個。唔好諗住,可能有下一個好。Never know,就算廿幾都唔擔保可以識到。所以係問自己可唔可以對住呢個人下半世。其實好多人結婚都有少少係夾硬嫁,唔想自己一個求其搵個。夾硬嫁我覺得仲慘過一個人,我唔係講風涼話,我都好想有個伴,但夾硬就無必要喇。

男爵府

小華子 發表於 18-8-4 11:40
一來緣份,二來係你自己要求,我有個朋友做秘書,佢好肥,又食素,同佢出街食飯要就佢好麻煩,點知一個屈尾 ...

同我家姐個case有少少似,但男人不是好樣(直頭樣衰)有正職不過唔多錢,我家姐資產厚過佢,大家都覺得男人有貪錢嘅嫌疑。反而大家會R頭我家姐,比人呃都搵個好樣d丫。樣衰性格差,唯獨是初頭對我家姐服侍周到,類似陳震聰小甜甜咁feel.呢d都係命。

公爵府

回覆樓主

我完全明白呀⋯⋯我都係姻緣運唔強既人 但又唔甘心嫁個條件差既人。

自知命水唔多好 但我唔係獨身主義既人。咪唯有keep住搵 參加d活動呀 上網識人呀咁。我覺得上網識人 係比較work 既,係好容易識到人,對方條件亦好。但預左10個中有d係結左婚搵sp, 有d係未結婚但只想搵食。淨低既可能係想認真但你唔多想同佢認真。

搵到個都match到你既人,都要花時間相處 睇下work唔work. 唔代表有結果。

講下講下 上網識人效率都唔太高 不過都不失為一個機會。好過坐係度等姻緣到。

子爵府

回覆樓主

其實得兩大原因Your face,your fate
一係性格問題

男爵府

畀面勳章

迷你人 發表於 18-8-4 09:19
尋日看完方中Sir 同莫可欣蘋果日報段娛樂新聞! 今日再見到你們講緣份,只可以講,一切皆是緣分安排!
莫可 ...

莫可欣有什麼方面差呢? 樣貌雖然在公仔箱內不突出,但在圈外怎樣都算比平凡人較似樣了。

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-8-4 11:32
中年擇偶,認清幾件事

自己:係咩人、想要咩

對呀!認清自己/對方/生活配合係基本條件。
到人生行到咁上下,愛情不能只靠拖手仔食風來維系 浪漫容不下憂柴米油鹽醬醋茶。

靚,可能有點先機之利,但相處下來未必那麼重要,反而放心在掌握對方需要上,幾乎冇見過失敗例子。

男爵府

回覆樓主

正路答:緣份未到。

但講真,呢個困局係因為你都唔知自己想點
你要愛情,可能面包就細個啲。你要面包,可能就冇乜愛情。你都識自己條件中下,咁究竟你想搵一個乜嘢條件嘅對像?

一個好男人唔係搵返黎,係自己塑造出黎。
諗清楚自己想點先,呻完怨完急完,都冇用架!

珍珠宮

gglc 發表於 18-8-4 11:51
同我家姐個case有少少似,但男人不是好樣(直頭樣衰)有正職不過唔多錢,我家姐資產厚過佢,大家都覺得男 ...

你家姐都係想要頭家,做下媽媽,老來有伴,嫁過,覺得生命完整 d

一個唔貪錢性格樣都正常既,就算會揀你家姐,佢都未必會千依百順。我諗你家姐都係個女強人,配弱夫,相安無事。

自問想要一個叻、唔走精面、溫柔、心地好、成熟、責任感重、幽默、心計少既男人,少一樣我都真心唔ok, 雖然會有堆男人衝出黎認自己有晒呢 d 優點,不過事實應該係罕有過熊貓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其實男人一樣揾自己理想伴侣,一般男人要求係唔想另一半對自己太有要求,你可以做到見到個男人當佢英雄,成日好崇拜佢咁,就可以有相處機會。

不過你要放低要愛情不必要幻想。

首頁
34567...11

尾頁

跳至