我疑惑想請教咩情況下先買asia miles積分? 謝謝~

KTKTKT5
|

我未試過儲am, 所以有d內容唔正確, 有錯請指正, 謝!

係咪只係因為想換到新年、暑假同復活節? 因為睇落非假日又無乜特別益處, 定係我概念錯 thx

假設買回來0.1元/里

歐洲 60000里, 買回來要6000元

日本20000里, 買回來2000元

台灣 15000里, 買回來1500元

但以上價錢未計税, 咁咪唔計節日/學校假期, 得平日換北海道平過自己買機票?

請指教, 謝謝!
木土土
|
KTKTKT5 發表於 18-8-4 00:49

係咪只係因為想換到新年、暑假同復活節? 因為睇落非假 ...

普通信用卡儲積分,可以8分換1里,或者 25000分換$100cash coupon。
即係換1里am,成本只係$8/250=$0.032

歐洲60000里係$1920
日本20000里係$640
KTKTKT5
|
木土土 發表於 18-8-4 01:36
普通信用卡儲積分,可以8分換1里,或者 25000分換$100cash coupon。
即係換1里am,成本只係$8/250=$0.032 ...

自己信用卡儲分我明呀, 我唔明係二手市場d人賣積分0.1元/里。除非紅日去, 否則向賣家買里數咪貴過自己買機票? 呢點我諗唔明~

同樣道理, 賣家都識計條數, 寧願直接買機票抵過向向佢哋買積分, 咁點解個個賣家都賣0.1元/里?

請指教, 謝謝
popocat
|
我做左asiamiles member 好多年,但從來唔會向人買哩數,根本唔抵
KTKTKT5
|
popocat 發表於 18-8-4 02:03
我做左asiamiles member 好多年,但從來唔會向人買哩數,根本唔抵

所以我唔明賣家都識計數, 既然買家自己買機票抵過向佢哋買里數, 咁實係供過於求, 佢哋都想賣得出, 點解個個都仲賣0.1元/里? (唔賣平d)
國王陛下
|

其實會買果啲會唔會係差小小先夠換飛啊?

fghjkl
|
换商務或頭等就平好多?
panyeung
|
KTKTKT5 發表於 18-8-4 01:53
自己信用卡儲分我明呀, 我唔明係二手市場d人賣積分0.1元/里。除非紅日去, 否則向賣家買里數咪貴過自己買機 ...

因為買家唔係買哂所有分

例如,我想換張歐洲,要60000分,我有55000分,咁一下子又碌唔到4萬蚊消費,咪買多5000分囉。

因為D分會到期,如果你冇多5000分去換張機票,你嗰55000到咗期就冇救㗎啦

個booking 都有deadline 㗎,即係,可以幫你hold 住個位,但有規定例如二星期內要出飛,咁你短短二星期要儲5000分出嚟,唔得就買囉
ada0707    發表於 18-8-4 09:31
fatfat0423
|
積分可以點買㗎呢?thx
木土土
|
KTKTKT5 發表於 18-8-4 01:53
自己信用卡儲分我明呀, 我唔明係二手市場d人賣積分0.1元/里。除非紅日去, 否則向賣家買里數咪貴過自己買機 ...

我上網睇,會買既人,似乎都係買黎換商務甚至頭等機票,買miles 就比直接買機票平。

應該無人買miles黎打算換economic 咁傻仔,咁鬼難換,買咗都用唔到
KTKTKT5
|
木土土 發表於 18-8-4 08:50

我上網睇,會買既人,似乎都係買黎換商務甚至頭等機票,買mil ...

請問歐洲中部會唔會容易d㗎? 倫敦、巴黎、意大利一定難, 奥地利、德國或其它會唔容易少少? 未儲過, 請指教, 謝謝
KTKTKT5
|
panyeung 發表於 18-8-4 04:53
因為買家唔係買哂所有分

例如,我想換張歐洲,要60000分,我有55000分,咁一下子又碌唔到4萬蚊消費,咪買 ...

又係啵, 完全醒唔起, thx
sandypink
|
新手想問問,買分/轉讓miles係咪有手續費?
都貴喎
seaheart88
|
國王陛下 發表於 18-8-4 02:20
其實會買果啲會唔會係差小小先夠換飛啊?

其實啲買家唔會鍾意賣分。。。佢哋係希望你直接成張飛幫襯佢。。。因為轉分嘅成本好高。。。反而佢幫你出成本低好多

seaheart88
|
KTKTKT5 發表於 18-8-4 00:49

係咪只係因為想換到新年、暑假同復活節? 因為睇落非假 ...

呢個我有經驗。。。

我表妹要去曼徹斯特。。可能因為就嚟要飛所以張機票好貴直航要11,000幾。。。

但係幫表妹問過如果兌換商務嘅同埋一樣嘅飛來妹只不過係120,000里。。。咁即係比12000蚊但係來回都商務。。。當然最重要係有冇位啦。。。咁嗰啲賣票嘅人可能有係乜乜鑽石會員。。。。。所以就幫佢出到再自己比稅。。。
KTKTKT5
|
seaheart88 發表於 18-8-4 10:51
呢個我有經驗。。。

我表妹要去曼徹斯特。。可能因為就嚟要飛所以張機票好貴直航要11,000幾。。。

many thx
木土土
|
KTKTKT5 發表於 18-8-4 10:38
請問歐洲中部會唔會容易d㗎? 倫敦、巴黎、意大利一定難, 奥地利、德國或其它會唔容易少少? 未儲過, 請指教 ...

旺季或直航就比較難。

我朋友幾個月前換咗下星期去英國,要在印度轉機。

我去年換到二月去、六月返既澳洲柏斯。

我同阿囡兩個去年換咗11月去大阪,今年打算換十月同老公去東京
KTKTKT5
|
木土土 發表於 18-8-4 14:11

旺季或直航就比較難。

many thx
十一哥
|
seaheart88 發表於 18-8-4 10:51
呢個我有經驗。。。

想問, 我可否直接在我AC換張機票俾呀媽呢? 如果waiting, 最後去唔到, 咁最後係咪都要我媽個名用返呢個對換?
seaheart88
|
十一哥 發表於 18-12-13 20:38
想問, 我可否直接在我AC換張機票俾呀媽呢? 如果waiting, 最後去唔到, 咁最後係咪都要我媽個名用返呢個對換 ...

唔係好明。。。既然最後係出唔到張票。。。即係都冇扣到分。。咁唔關用唔用自己阿媽個名