論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我工人只係照顧我爸一位長者
我同我老公都唔使佢照顧三餐同唔洗清潔間房,最多幫手洗兩件衫

6月尾我爸入醫院醫生懷疑我爸中左肺癆菌要佢出院後去衛生署化驗,同住既一家都要化驗,結果出黎只有我工人中左隻非開放性肺癆菌

咁我工人都話哂係我地屋企都做左差不多6年,雖然平時做野都半天吊,咁我地都當佢半個屋企人,我地知佢中左菌都同佢講要醫好個病

因為8月底滿約,想同佢續約兼繼續醫個病,佢話佢老公要佢回鄉唔做(佢話姐,唔知係咪),勸左佢成個星期,我地可以俾佢醫好先回鄉,留多半年係香港都唔肯,咁都算

上個月成個月睇醫生我都特登花時間陪佢同埋每日俾錢佢坐車去醫院食藥,完約前呢個月,我去左日本十日旅行,剛剛係日本收到醫院急call話工人兩日冇返醫院食藥又唔聽電話,屋企電話都唔聽,同埋醫院見佢食藥似呢頭含住d藥走轉頭lur左落垃圾桶,所以要搵個人特登監佢食藥,佢而家仲要唔返去食藥。。。最怕佢隻菌病變傳染俾我爸

同埋而家請工人原來只驗愛滋同驗孕,就算工人有肺癆衛生署話冇強迫要驗既,就算有呢個病都可以黎香港打工

身處日本既我呢一刻作為僱主覺得好無奈,勸佢又唔聽,又防範唔到佢再來港打工,我應該點做好。。。

呻完

男爵府

想攞長服,有病更想

男爵府

工人驗身PLAN 有做肺x-ray,應該睇到架

別墅

Chuchinghan 發表於 18-8-4 12:09
工人驗身PLAN 有做肺x-ray,應該睇到架

而家要加錢做全面檢查既先有
我初請工人時都唔識,而家發覺其實做僱主咩都要自己查清楚,問過舊agent話冇包,新agent公司都冇包肺x-ray既

無奈到一個點

大宅

Lovemalimore 發表於 18-8-4 01:02
話說我工人只係照顧我爸一位長者
我同我老公都唔使佢照顧三餐同唔洗清潔間房,最多幫手洗兩件衫

肺結核要一段長時間吃藥及定期去衛生署照肺,雖然非開放式肺癆,也有人傳人機會,工人返菲,菲國未必有資源治療,佢有可能傳比佢c6或家人。叫菲姐自己問下佢家人……

侯爵府

Lovemalimore 發表於 18-8-4 13:44
而家要加錢做全面檢查既先有
我初請工人時都唔識,而家發覺其實做僱主咩都要自己查清楚,問過舊agent話冇 ...

我工人無做body check喎. 佢在香港打開工, 见佢身体無乜点, 無check.
據我所之, 唔一定要body check嘅.

男爵府

回覆 Lovemalimore 的帖子

呢d真係比多少少錢都要check請楚,始終工人姐姐係對住家人最多的人

別墅

evafung 發表於 18-8-4 14:32
肺結核要一段長時間吃藥及定期去衛生署照肺,雖然非開放式肺癆,也有人傳人機會,工人返菲,菲國未必有資 ...

我用埋印尼文翻譯解釋俾佢聽個嚴重性,唔理囉

別墅

jyjy1684825 發表於 18-8-4 20:12
我工人無做body check喎. 佢在香港打開工, 见佢身体無乜点, 無check.
據我所之, 唔一定要body check嘅.
...

其實我工人既肺癆係無先兆,好正常又冇咳,但一驗就知佢中左菌,所以下個工人我都會俾多d錢咩都check清楚

大宅

Lovemalimore 發表於 18-8-5 22:32
其實我工人既肺癆係無先兆,好正常又冇咳,但一驗就知佢中左菌,所以下個工人我都會俾多d錢咩都check清楚
...

肺結核先兆未現出來咋,部份人開頭糸完全沒有病徵,约半年至一年內必定现出來,到時,當病發時,佢唔9秒9入院治療,我估計佢c定。

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

換工人!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

8月底都約滿就算啦,換人

大宅

jenniferlam428 發表於 18-8-8 15:03
回覆 evafung 的帖子

乜肺癆會死人架咩 ?好似吾係喎,不過聽到話有這個,都驚驚哋 ...

有很多拼發証發生,睇佢情況啦,同埋有沒有及時医治……。因為在香港,情況如何差都好,你可即刻入院医治。如果佢返菲律賓or印尼佢老家,我估計佢老家附近應該無医院law.

我家人試過,又是自己婆婆傳比同屋人,医院只為照顧者一個人照肺檢查,照顧者無事,过了三四个月,家中孫女突然肺很痛,入院,半个肺已經全部浸水,另一半肺浸了一半,孫女去到医院已經透不到氣開始暈下來,医生要即刻從肺部抽出肺積水救孫女,之後住院三個星期,出院后,每天去衞生署吃藥4年。

別墅

evafung 發表於 18-8-9 19:31
有很多拼發証發生,睇佢情況啦,同埋有沒有及時医治……。因為在香港,情況如何差都好,你可即刻入院医治 ...

慘慘(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實姐姐想回鄉,為什麼不讓她回去呢?你想姐姐留底醫病,但當事人唔想,又唔食藥,唔見得系好事。

禁止訪問

別墅

jenniferlam428 發表於 18-8-14 17:44
回覆 yuyueng 的帖子

係囉,佢都吾想留低,咪請過個囉,無左佢吾係吾得架 ...

請左新姐姐了快到了,但文中我提及兩個考慮既問題不知道你們有冇睇哂篇文(可能太長)

1)佢唔醫當然我冇權迫佢醫,但也想佢醫好,始於病發起上黎嚴重到會死人,我地當佢半個屋企人先好言相勸

2)香港請姐姐既制度問題,我呢個工人帶病係可以再次來港去下一個僱主家工作,不知道會照顧nb定長者,但肯定既係佢身上帶有傳染病但香港既制度下無嚴格監管工人帶傳染病呢個問題,我真係唔想害人,亦都好驚所謂body check原來都係治標唔治本

Any肥,佢就快離開我家了,只係登下一個僱主唔抵,仲要我呢個case唔係特別個案,我陪工人去衛生署睇病都見有唔少工人食緊治癒藥,所以想正視呢個問題

子爵府

回覆樓主:

可否通報入境處? 驚佢傳染俾下一家人

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至