自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

禁止訪問

男爵府

淚已流

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

IloveJJ 發表於 18-8-16 11:34
我會月供股票,但唔買任何儲蓄保險,保險有佣金同手續費,月供股票只係每月定咗$50。
...

我唔係話買要收佣金&醫療/人壽保險費果d有投資成份既plan,我係話正正經經買一份純儲蓄,無投資成份既計劃好似我上年買果份咁,10年後筆錢增長40-50%(有保證可得金額),起碼唔會蝕咗個本先,既然大家都係睇10年長線既話,心理受唔住日日望住d股票波幅風浪既話,點解唔安穩d考慮買呢d儲蓄計劃呢?

水晶宮

Draculat 發表於 18-8-16 11:36
股票就係咁
買左

次次買入都是水尾

侯爵府

回覆樓主

啱啱今日報紙睇到月供股票既消委會報導,分享給大家看

男爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

當交學費,只怪自己唔識,見人買又跟隊

大宅

回覆 lingfu 的帖子

我153入過2382, 16x走左,之後又157再入,宜家都唔敢睇距

大宅

回覆樓主

Same..4x萬
反正跌到咁 由得佢擺算

大宅

宜家真係唔知幾時系底,我上年年尾開始投資股票,系覺得經濟唔差,個市應該唔會差,甚至以為有牛市,點知道美國肥鴨甘口臭,人為熊市

伯爵府

我唔識買,只買2800。
十八蚊買又有,廿幾又有,三十都有。
跌得多就入多D,有時升得多又沽D。息都收唔少。
Over the years 都賺到幾十萬。
個市升定跌都冇咩所謂.

大宅

hfl2000 發表於 18-8-16 13:54
我唔係話買要收佣金&醫療/人壽保險費果d有投資成份既plan,我係話正正經經買一份純儲蓄,無投資成份既計劃: ...

Which company?

子爵府

Myy4.myy4 發表於 18-8-16 08:42
我蝕到已經冇feel...蝕蝕埋埋,成層樓full pay都得喇...

侯爵府

回覆樓主:

我幾年前都有過大家蝕錢的經歷, 6位數字, 後來決心改過斬手指, 銀行才有番些積蓄, 當年買落的股票, 仍然在戶口, 我都冇眼睇佢地, 有息收就收, 冇息就算, 費事理, 應該係心理上在逃避現實, 哈~

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 18-8-16 15:21
純儲蓄的話,同自己儲蓄有咩分別呢?佢講既回報係點嚟?佢點賺錢?

嗰d什麼投資相連的保險, 千萬不要買, 我是過來人, 供左幾年, 從來冇賺過, 仲要俾手續費又乜又物, 激鬼氣cut左佢, 仲要倒蝕好多錢, 仲衰過mpf , 錢都俾基金佬食哂! 總之涉及基金的產品, 唔好掂! 十成十蝕錢

男爵府

股票升時..係賺人地輸緊既錢..
2年前入咗隻仙股..日日都唔升..有日突然升得好勁..賺咗4萬5千就走人..
從始無再入股票了..因覺得好太壓力..

侯爵府

jonnah_to 發表於 18-8-16 15:11
Which company?

中人壽(海外),但我係喺中銀walk in買既,但唔知依家仲有無做喎,今年年頭有jm去中銀問過話介紹果d無我呢隻咁好,唔知係咪唔同時期做唔同嘢呢,你自己留意吓

侯爵府

IloveJJ 發表於 18-8-16 15:21
純儲蓄的話,同自己儲蓄有咩分別呢?佢講既回報係點嚟?佢點賺錢?

其實唔明你想問咩...賺咩錢?
呢d儲蓄計劃只不過係照計返個保證&非保證既利息俾你一路儲落去啫嘛,乜都唔駛煩,超簡單㗎喎

禁止訪問

首頁
45678...9

尾頁

跳至